Jó tartás? Nem csak a test, a bőr is szebb tőle

2024. május 28.
Egyenes derékkal, kihúzott háttal, emelt fejjel nem csak csinosabbnak, karcsúbbnak és energikusabbnak látszunk: a testünk és a bőrünk fiatalságáért is tehetünk, ha odafigyelünk a testtartásunkra.
jo-tartas

Melyikünk ne hallotta volna gyerek- és kamaszkorában rengetegszer, hogy „Húzd már ki magad!”. És a legtöbbünknek felnőttként is nagyon jót tenne, ha időről időre rászólna valaki ugyanezért. Sokan hosszú órákat görnyednek a monitor előtt, a legtöbben rengeteget olvasunk a telefonunkon lehajtott fejjel, miközben egyre kevesebb időnk jut sportolásra vagy relaxáló testmozgásra. Mindezek következményét nemcsak a tagjainkban érezhetjük, hanem bizony az arcunkon is láthatjuk! Igen, a rossz testtartás nagyban hozzájárul az öregedés látható jeleinek kialakulásához – és ha ennek korrigálására nem fordítunk figyelmet, a legjobb anti-aging krémek, pakolások, kezelések sem lesznek olyan hatékonyak, mint amilyenek lehetnének.

Egyensúlyra törekvés

A „rossz tartás”, bár mindannyian nagyjából ugyanazt értjük alatta (görnyedt hát, előreesett váll, előretolt áll), nem egészen pontos megfogalmazása annak, mi is okozza valójában a problémát. A test egyensúlyának megbomlása jobban leírja, miért gyorsulhatnak fel az öregedési folyamatok, ha a testtartásunkkal probléma van. „A helytelen testtartásból eredő izomfeszülések egyensúlytalanságot idéznek elő a testben – kezdi Varga Erika kozmetikus, természetgyógyász, a test- és arcegyensúlyozás módszer kidolgozója. – A görnyedés miatt az izmok előre húzzák a fejet, emiatt egyes arcizmok rövidülnek, így például kevésbé definiálttá válik az állvonal, vagy látható eltérés jelenik meg a két arcfél között a szemnél vagy az állnál.” Az arc elveszíti fiatalosnak tűnő, élére állított háromszög formáját, és a megereszkedő szövetek, a megváltozott tónusú izmok petyhüdtebbnek, lazábbnak láttatják az áll és a nyak területét.

Lélegezzünk jól!

Egy képzett, manuálterápiával foglalkozó szakember azonnal látja, ha az arc szimmetriabeli vagy akár tónusbeli problémái mögött az izomegyensúly felborulása áll. És mindezt egy jó sportszakember is meg tudja erősíteni, illetve más szempontból is megvilágítani.

„Az áll előretolt, lehajtott helyzete lehet a nyaki ráncok, illetve a toka okozója. A nyaki gerincszakasz természetes vonalának megtörése árt a csigolyáknak és az ereknek is, rontja a fej és az arc vérellátását, hozzájárulva ezzel a bőr üde színének és feszességének csökkenéséhez – hívja fel a figyelmet Decker-Dallos Anna nemzetközi pilates-mesteroktató. – A pilates módszer megalkotója, Joseph Pilates szerint amilyen állapotban van a gerincünk, annyi idősek vagyunk. Görbe gerinccel és görnyedt testtartással bárki idősebbnek tűnik a valós koránál, de mindez egyáltalán nem csak esztétikai szempontból fontos. A jó tartás összefüggésben van többek között a légzéssel is. A tüdő (és a legtöbb belső szervünk) más, nem optimális helyzetbe kerül, ha előre ejtjük a vállunkat és görnyesztjük a gerincünket, így a rossz tartás kevésbé hatékony légzést eredményez, és a belső szervek működésének hatékonyságát is csökkenti. Joseph Pilates belső zuhanynak nevezte a légzést, amellyel mintegy átmossuk az egész testünket belülről.”

A rosszabb oxigénellátás csökkent energiaszintet, fáradékonyságot, a sejtek regeneráló folyamatainak lassulását eredményezi – vagyis rendkívüli módon öregít. De a gerinc optimálistól eltérő helyzete negatívan hat az idegrendszerre is: nyomást helyez az idegekre, amely aztán az egész testben jelentkező izom-egyensúlytalanságot idézhet elő.

Észrevétlen támogatók

jo-tartas

Mindezek tudatában egyértelmű, hogy a szüleink, nagyszüleink nagyon is jól tették, hogy a „Húzd ki magad!” utasítást mantrázták. Ám a legtöbbünknél sajnos ez nem volt elég ahhoz, hogy máig egyenesen tartsuk magunkat. Lássuk, mi mindent tehetünk, hogy a testtartásunk korrigálásán keresztül lelassítsuk a bőrünk öregedését.

1. Maradhat a mantra

Jó, ha mi is figyelmeztetjük saját magunkat arra, hogy ne görnyedjünk, és igazítsuk a helyére az állunkat. Minél többször mondogatjuk ezt magunknak, és végezzük el a korrekciót, annál hamarabb válik szokássá és tudjuk egyre hosszabb időre megtartani a helyes pozíciót.

2. Erősítsünk

Sokaknak azonban a helyes pozíció, a jó tartás megtalálása sem megy egyszerűen – a testi egyensúlytalanságok, az izomfeszülések vagy -gyengeségek, a testi tudatosság hiánya ezt nagyban megnehezíti. Ezért lenne fontos, hogy végezzünk olyan mozgásformát, ahol erre nagy hangsúlyt helyeznek, és képzett oktatóval tanuljuk meg az alapokat. „Ahhoz, hogy a mindennapi életben is egyenesen tartsuk magunkat, szükség van az úgynevezett mélyizmok megerősítésére. A pilatesórákon fókuszban van a legmélyebben fekvő hasizomréteg és a gerinc mentén futó hátizmok arányos erősítése a megfelelő egyensúly érdekében” – mondja az oktató. Emellett sokat segíthet a jóga, a gerinctorna, a gyógytorna vagy épp az úszás.

3. Masszíroztassunk

„Az olyan manuálterápiák, azaz masszázsmódszerek, amelyek nemcsak az izomzatra hatnak, hanem a fasciával, vagyis a kötőszövettel dolgoznak, látványosan, strukturálisan tudnak beavatkozni a rossz tartás következményeként kialakult egyensúlytalanságokba – magyarázza Varga Erika. – Mind a testen, mind az arcon végezhető olyan, a feszüléseket és blokkokat oldó masszázs, amely mélyszöveti szinten egyensúlyoz.”

Ha pedig visszaállítjuk az izmok természetes, optimális tónusát, az arc simább, feszesebb, ragyogóbb és fiatalosabb lesz. „A fascia az a »közeg«, amely a testünket egységbe fogja, egyetlen mátrix, amely az agyunktól a nagylábujjunkig megszakítás nélkül jelen van – fejti ki Szalai Balázs Trauma/Tension Release Excercises tréner. – A legújabb tudományos álláspont szerint hatalmas szerepe van abban, ahogy a stresszt és a traumákat »eltárolja« a testünk. Ezért nagyon fontos a fascia megfelelő állapota: nagyban meghatározza a fizikai és a lelki jóllétünket is.”

4. Lágyuljunk el

A fizikai blokkokat nem csak erőteljes, mélyre ható masszázzsal lehet oldani, hanem lágyabb módszerekkel is. Ilyen például a craniosacralis terápia, amely a szervezet öngyógyító, önkorrekciós működését támogatja. Az agyi-gerincvelői folyadék áramlására hat a test kötőszöveti rendszerében lévő feszültségek oldásával és a koponyacsontok szabad mozgásának biztosításával.

5. Arctornázzunk

A test izomzatának erősítése és lazítása mellett az arc izmait is érdemes megtanítani a helyes működésre. Ehhez az arctorna vagy az arcjóga rengeteget tehet hozzá: segíthet az elgyengült izmok megerősítésében, a feszessé vált vagy letapadt izmok ellazításában, kimozgatásában. A feleslegesen feszülő, túldolgoztatott izmok szerepet játszanak a mélyebb ráncok kialakulásában, az arctornával ez megelőzhető, illetve csökkenthető. Érdemes ezt képzett, gyakorlott szakembertől elsajátítani, aki kiegészítésként a gua sha eszközzel való önmasszírozást is meg tudja tanítani. Ez a módszer az egyensúlytalanságok mindennapos, otthoni korrigálásához szépen hozzájárulhat.

Testről, lélekről

A lelki tényezőket sem hanyagolhatjuk el, ha a helytelen testtartásnak, illetve a testegyensúly megbomlásának negatív és bőröregítő hatásairól beszélünk. „Amikor szomorúnak vagy rosszkedvűnek érezzük magunkat, hajlamosabbak vagyunk rosszabb testtartást felvenni, lehorgasztani a fejünket, előre ejteni a vállunkat. És ha ezt nem vesszük észre, nem emlékeztetjük magunkat arra, hogy ezt korrigáljuk, könnyebben benne maradhatunk ebben az állapotban – fejti ki Decker-Dallos Anna. – Az olyan mozgásformák, amelyek során kiemelt figyelmet kap a jó testtartás elsajátítása és az ahhoz szükséges izmok megerősítése, egyértelműen javítják a hangulatunkat is.”

Azzal tehát, hogy például mozgással segítünk magunknak kikászálódni a rosszkedvspirálból, sokat tehetünk az öregedési folyamatok ellen is. „A lélek keménysége, vagyis amikor nem engedjük vagy tudjuk megélni azt, aki vagyunk, okozhat izomdeformitást, ahogy a testi sérülések, izomfeszülések is tudnak hatni a lélekre – teszi hozzá Varga Erika. – Ugyanígy az arcmasszázzsal való blokkoldás is tud hatni a pszichés állapotra.”

Fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire tavaly júniusi lapszámában is megjelent!