Profi sminktippek a tényleg ragyogó bőrképhez

2024. február 29.
A biztos kézzel kivitelezett sminktechnikáknál és a rafinált make-up trükköknél is többet ér, ha az arcbőrünk üde, egészséges, életteli, és ragyogó a bőrképünk. Tombor Sarolta smink- és kozmetikusmester ad tanácsokat a mesés bőrkép eléréséhez.
ragyogo-bor
  • A ragyogó bőr nem lehetetlen egy húzósabb tél után sem. Elég néhány profi trükk.
  • A hidratált, megfelelően felpuhított bőr alap a ragyogó bőrképhez.
  • Ha ragyogó bőrt szeretnénk, a porállagú terméket cseréljünk krémesre.

Ami csak belefér

Ha a bőr jó kondícióban van, akkor a smink ragyog. Fakó, száraz arcbőrből nehéz sminkkel ragyogót varázsolni, éppen ezért a mindennapos ápolás mellett a sminkelés előtti hidratálásra is oda kell figyelni, ha a cél az egészségesen fénylő make-up. Még egy kicsit túlzásba is eshetünk: nem baj, ha alapozás előtt extramennyiségű szérumot, hidratálót masszírozunk alaposan a bőrünkbe.

Le a fátyollal

Az élettelen, fáradt arcbőr problémájával sokan küzdenek az őszi hónapokban: a nyáron megvastagodott felhám szürkés réteget képez, és visszavesz a ragyogásból. Az október ideális hónap a kíméletes otthoni hámlasztásra a ragyogó bőrért. Tanácsos gyümölcssavas, szalicilsavas vagy enzimes arctejet, tonikot, esetleg hámlasztó maszkot kúraszerűen használni egy-két hétig. Az arctejet pár percig pakolásként fent lehet hagyni az arcbőrön, majd gyengéden lemosni – finoman oldja a hámot, segít, hogy kiürülhessenek a faggyúmirigyek, így megelőzi a mitesszerek és pattanások kialakulását.

Mindig kell krém

A bőrtípusunknak megfelelő hidratálókrém felvitele minden egyes arctisztítást követően kötelező, ha ragyogó arcbőrt szeretnénk. Nem lehet kifogás a zsíros arcbőr, ahogy az sem, hogy szérumot már használtunk. Ha a bőr megfelelően fel van puhítva, akkor rugalmas tud maradni. Ha viszont hagyjuk, hogy a keratinszálak kiszáradjanak, akkor megrepedezik. Ezek ugyan szabad szemmel nem látható, mikroszkopikus sérülések, mégis utat nyithatnak a kórokozóknak, amelyek így megbonthatják a mikrobiomot, és könnyebben alakulnak ki gyulladások, pattanások, rosacea.

A nagy fényvédőtrükk

Sokat hallhatunk az UV-védelem fontosságáról, és a káros sugaraktól óvakodni valóban elengedhetetlen, ha hosszú távon is egészséges és egységes, fiatalos arcbőrt szeretnénk. De a fényvédős termékeket az üde bőr érdekében is bevethetjük: minden fényvédőnek van egy finom ragyogása, még annak is, amelyik matt hatást ígér. A hidratáló fölé és az alapozó alá vigyük fel, az SPF30-as jelzésű is elég, annak is csoda szép, lágy fénye lesz.

Fényszérum

A vastag, matt alapozók helyett az enyhe vagy közepes fedésű, fényes, glow típusúakat válasszuk. Nagyon jók, ha a ragyogó hatás a cél, a szérum-alapozók is: a finom csillogást és a lágy fedést extra hidratálással és ápolással kombinálják.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Tombor Sarolta (@tombormua) által megosztott bejegyzés

Tejben-vajban

A szánkra is érdemes figyelmet fordítani, ha a ragyogó bőr a cél: ha a sminkelés kezdetekor bekenjük ápoló, természetes vajakat tartalmazó balzsammal, majd a végén a felesleget letöröljük, tökéletes alapot kapunk a rúzsozáshoz. A kőolajszármazékokat (vazelint, ásványi olajokat) kerüljük, valamint a bizsergő, csípő érzést okozó mentolos, kámforos, paprikakivonatos termékeket is mellőzzük. A szárító hatásuk miatt nem lesz olyan üde és bársonyos az ajak bőre, mint például a sheavajtól, a kakaóvajtól, a mangóvajtól vagy egy természetes összetevőkből készült éjszakai ajakápoló maszktól.

Nem kell a púder

Ha ragyogó sminkre vágyunk, minden porállagú terméket cseréljünk krémesre. Nemcsak a púdert, hanem a pirosítót és a szemhéjpúdert is. A krémes sminktermékeket finoman az ujjunk között felmelegítve vagy a bőrbe gyengéden és kitartóan belepaskolgatva varázsolhatjuk üdén természetes hatásúvá.

Egy csepp csillogás

Jó ötlet lehet egy csepp ragyogó bőrápoló olajat tenni sminkelés előtt az orcára, a szemhéjra. Tényleg nem kell sok, mert azzal nem finoman fénylő, hanem elkenődött hatást érünk el. Választhatunk professzionálisan összeállított olajkeveréket, de az egyszerű édesmandula-olaj is tökéletesen megfelel a célra.

Fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire tavaly nyári lapszámában is megjelent.