Ünnepi recept Farkas Richárdtól: a PENNY séfje megmutatja, hogyan lehet pénztárcabarát a kacsacomb

2024. december 12.
Az a nagyon jó Farkas Richárd PENNY-séf ünnepi receptjeiben, hogy nem csak különleges, de ugyanakkor pénztárcabarát fogások elkészítésére inspirálja az embert. Gondoltuk volna, hogy a konfitált kacsacomb lila káposztás rétessel ilyen egyszerűen elkészíthető, és a PENNY-ben még marad a pénztárcánkban is?
Penny-séf Farkas Richárd ünnepi recept konfitált kacsa

Ősszel bemutatkozott PENNY új séfje, Farkas Richárd, akinek filozófiája: helyi alapanyagokból, mindenki számára elérhető, izgalmas ételeket készíteni! Amilyen például a karácsonyi konfitált kacsacomb lila káposztás rétessel. Hogyan készítsük el az ünnepi finomságot? Farkas Richárd séf videóban mutatja meg, a PENNY-ben pedig mindent megtalálunk az adventi készülődéshez, így a konfitált kacsacomb hozzávalóit is, ráadásul igen kedvező áron!

A kacsacomb legalább annyira sok család asztalára kerül karácsonykor, mint a halételek. De vajon mit tanácsol a PENNY-séf Farkas Richárd? Hogyan készítsük el a konfitált kacsacombot lila káposztás rétessel úgy, hogy az egész család odáig legyen érte, és ne kelljen az egész ünnepi költségvetésünket a vacsorára költenünk?

Farkas Richárd, a PENNY új séfje, karácsonykor sem pihen

Egyszerre képviseli Farkas Richárd a fiatalos lendületet és a hagyományok tiszteletét a gasztronómiában. Idén karácsonykor sem attól tartanunk, hogy öncélú újításokkal bonyolítja a hagyományos, jól bevált ünnepi recepteket. Viszont a keze nyomán készülő fogások nem csak nagyon finomak, de trükkjeivel és tippjeivel szinte varázsütésre válnak nagyon is 21. századivá, ahogy a konfitált kacsacomb is a lila káposztás rétessel például.

Ami még nagyon fontos, különösen a mai világban: Farkas Richárd PENNY-séf azt vallja: a konyhában nincs helye a pazarlásnak, és egy étel csak annyira lehet jó, mint az alapanyagok, amiket használunk hozzá. Ezért is fontos, hogy olyan helyről szerezzük be a hozzávalókat, ahol megbízhatunk a minőségben, mint például a PENNY-nél.

A konfitált kacsacomb lila káposztás rétessel receptje

Ahogy Farkas Richárd minden receptjénél, úgy a karácsonyi főfogásnál, a konfitált kacsacombnál is minden hozzávaló beszerezhető a PENNY-nél. Ha bevásároltunk, utána más dolgunk már nincs is, mint követnünk Farkas Richárd iránymutatását az ünnepi étel elkészítésére. 

Hozzávalók a recepthez:

4 főre

Hozzávalók a PENNY-ből az ünnepi konfitált kacsához lilakáposztás rétessel

Hozzávalók a PENNY-ből az ünnepi konfitált kacsához lila káposztás rétessel

Kacsacombcoz:

  • 8 darab friss kacsacomb
  • 1 kg Karát kacsazsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szem piros burgonya
  • 2 szál friss rozmaring
  • 6 szál friss kakukkfű
  • 1 darab PENNY egész fahéj ízlés szerint
  • PENNY szerecsendió ízlés szerint
  • Só, bors

Almás-mézes-balzsamecetes mártáshoz:

  • 1 liter Purissima almalé (100%-os)
  • 200 gramm PENNY akácméz
  • 100 gramm San Fabio balzsamecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 szál friss rozmaring
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 4 szem PENNY egész fekete bors

Lila káposztás réteshez:

  • 1 fej lila káposzta
  • 1 darab narancs
  • 1 dl San Fabio balzsamecet
  • 2 dl Purissima almalé (100%)
  • 2 dl zöldség alaplé
  • 1 csomag PENNY aszalt tőzegáfonya
  • 5 evőkanál PENNY nádcukor
  • 2 csipet PENNY őrölt fahéj ízlés szerint
  • PENNY őrölt fekete bors
  • 1 csomag PENNY TO GO rétestészta
  • 100 gramm Sissy teavaj
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint só

 A konfitált kacsacomb lila káposztás rétessel elkészítése:

Kacsacombok:

  1. A combokat megtisztítjuk, ha vannak tolltokok, egy késsel lekaparjuk vagy szálkázó csipesszel kihúzzuk. 
  2. A kacsacombokat alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és szerecsendióval, majd egy órát pihentetjük.
  3. A hagymákat megtisztítjuk és felszeleteljük. Forró serpenyőben kevés kacsazsíron körbepirítjuk a combokat.
  4. Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a hagymákat is.
  5. Egy tepsi aljába tesszük a hagymákat és a fűszereket, majd rá a kacsacombokat.
  6. A zsírt megolvasztjuk és annyit öntünk a kacsacombokra, hogy ellepje.
  7. 110 °C fokos sütőben lefedve konfitáljuk 4 órát (alacsony hőmérsékleten olajban főzzük). Ebből kivéve tálalás előtt grillfokozaton pár perc alatt ropogósra sütjük a bőrét. 

Almás-mézes-balzsamecetes mártás:

  1. Az összetevőket egy forralóban mártásállagúra redukáljuk, majd átszűrjük.

Lila káposztás rétes:

  1. A lila káposztát legyaluljuk vagy vékonyra szeleteljük. A narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
  2. Felforrósított lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a káposztát. Hozzáadjuk a balzsamecetet, narancslevet, almalevet, alaplevet és az aszalt tőzegáfonyát. (Mehet hozzá akár lekvár is, vagy ropogós). Sózzuk és fűszerezzük borssal, fahéjjal és a narancshéjjal.
  3. A káposztát fedő alatt, néha megkeverve készre pároljuk körülbelül 30 percig, majd fedő nélkül elforraljuk a levét és hagyjuk kihűlni.
  4. Az első réteslapokat konyharuhára helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal, majd így teszünk a második és harmadik lap rétegezésénél is.
  5. Egyenletesen eloszlatjuk a káposztát, majd szorosan felcsavarjuk.
  6. Lekenjük felvert tojással, és hagyjuk száradni 15 percet.
  7. Villával megszurkáljuk. 180°C fokon, légkeverésen 30 perc alatt készre sütjük.

Farkas Richárd PENNY-séf takarékos tippjei:

  • Zsírban kihűtve a hús másfél hétig is eltartható.
  • A leszűrt zsír használható sütéshez, hagymás-kacsazsíros kenyérhez savanyúságokkal.

Fotó: PENNY

Promóció