Ősszel bemutatkozott PENNY új séfje, Farkas Richárd, akinek filozófiája: helyi alapanyagokból, mindenki számára elérhető, izgalmas ételeket készíteni! Amilyen például a karácsonyi konfitált kacsacomb lila káposztás rétessel. Hogyan készítsük el az ünnepi finomságot? Farkas Richárd séf videóban mutatja meg, a PENNY-ben pedig mindent megtalálunk az adventi készülődéshez, így a konfitált kacsacomb hozzávalóit is, ráadásul igen kedvező áron!
A kacsacomb legalább annyira sok család asztalára kerül karácsonykor, mint a halételek. De vajon mit tanácsol a PENNY-séf Farkas Richárd? Hogyan készítsük el a konfitált kacsacombot lila káposztás rétessel úgy, hogy az egész család odáig legyen érte, és ne kelljen az egész ünnepi költségvetésünket a vacsorára költenünk?
Farkas Richárd, a PENNY új séfje, karácsonykor sem pihen
Egyszerre képviseli Farkas Richárd a fiatalos lendületet és a hagyományok tiszteletét a gasztronómiában. Idén karácsonykor sem attól tartanunk, hogy öncélú újításokkal bonyolítja a hagyományos, jól bevált ünnepi recepteket. Viszont a keze nyomán készülő fogások nem csak nagyon finomak, de trükkjeivel és tippjeivel szinte varázsütésre válnak nagyon is 21. századivá, ahogy a konfitált kacsacomb is a lila káposztás rétessel például.
Ami még nagyon fontos, különösen a mai világban: Farkas Richárd PENNY-séf azt vallja: a konyhában nincs helye a pazarlásnak, és egy étel csak annyira lehet jó, mint az alapanyagok, amiket használunk hozzá. Ezért is fontos, hogy olyan helyről szerezzük be a hozzávalókat, ahol megbízhatunk a minőségben, mint például a PENNY-nél.
A konfitált kacsacomb lila káposztás rétessel receptje
Ahogy Farkas Richárd minden receptjénél, úgy a karácsonyi főfogásnál, a konfitált kacsacombnál is minden hozzávaló beszerezhető a PENNY-nél. Ha bevásároltunk, utána más dolgunk már nincs is, mint követnünk Farkas Richárd iránymutatását az ünnepi étel elkészítésére.
Hozzávalók a recepthez:
4 főre
Kacsacombcoz:
- 8 darab friss kacsacomb
- 1 kg Karát kacsazsír
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szem piros burgonya
- 2 szál friss rozmaring
- 6 szál friss kakukkfű
- 1 darab PENNY egész fahéj ízlés szerint
- PENNY szerecsendió ízlés szerint
- Só, bors
Almás-mézes-balzsamecetes mártáshoz:
- 1 liter Purissima almalé (100%-os)
- 200 gramm PENNY akácméz
- 100 gramm San Fabio balzsamecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál friss rozmaring
- 2 szál friss kakukkfű
- 4 szem PENNY egész fekete bors
Lila káposztás réteshez:
- 1 fej lila káposzta
- 1 darab narancs
- 1 dl San Fabio balzsamecet
- 2 dl Purissima almalé (100%)
- 2 dl zöldség alaplé
- 1 csomag PENNY aszalt tőzegáfonya
- 5 evőkanál PENNY nádcukor
- 2 csipet PENNY őrölt fahéj ízlés szerint
- PENNY őrölt fekete bors
- 1 csomag PENNY TO GO rétestészta
- 100 gramm Sissy teavaj
- 1 darab tojás
- ízlés szerint só
A konfitált kacsacomb lila káposztás rétessel elkészítése:
Kacsacombok:
- A combokat megtisztítjuk, ha vannak tolltokok, egy késsel lekaparjuk vagy szálkázó csipesszel kihúzzuk.
- A kacsacombokat alaposan bedörzsöljük sóval, borssal és szerecsendióval, majd egy órát pihentetjük.
- A hagymákat megtisztítjuk és felszeleteljük. Forró serpenyőben kevés kacsazsíron körbepirítjuk a combokat.
- Ugyanebben a serpenyőben megpirítjuk a hagymákat is.
- Egy tepsi aljába tesszük a hagymákat és a fűszereket, majd rá a kacsacombokat.
- A zsírt megolvasztjuk és annyit öntünk a kacsacombokra, hogy ellepje.
- 110 °C fokos sütőben lefedve konfitáljuk 4 órát (alacsony hőmérsékleten olajban főzzük). Ebből kivéve tálalás előtt grillfokozaton pár perc alatt ropogósra sütjük a bőrét.
Almás-mézes-balzsamecetes mártás:
- Az összetevőket egy forralóban mártásállagúra redukáljuk, majd átszűrjük.
Lila káposztás rétes:
- A lila káposztát legyaluljuk vagy vékonyra szeleteljük. A narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
- Felforrósított lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a káposztát. Hozzáadjuk a balzsamecetet, narancslevet, almalevet, alaplevet és az aszalt tőzegáfonyát. (Mehet hozzá akár lekvár is, vagy ropogós). Sózzuk és fűszerezzük borssal, fahéjjal és a narancshéjjal.
- A káposztát fedő alatt, néha megkeverve készre pároljuk körülbelül 30 percig, majd fedő nélkül elforraljuk a levét és hagyjuk kihűlni.
- Az első réteslapokat konyharuhára helyezzük, megkenjük olvasztott vajjal, majd így teszünk a második és harmadik lap rétegezésénél is.
- Egyenletesen eloszlatjuk a káposztát, majd szorosan felcsavarjuk.
- Lekenjük felvert tojással, és hagyjuk száradni 15 percet.
- Villával megszurkáljuk. 180°C fokon, légkeverésen 30 perc alatt készre sütjük.
Farkas Richárd PENNY-séf takarékos tippjei:
- Zsírban kihűtve a hús másfél hétig is eltartható.
- A leszűrt zsír használható sütéshez, hagymás-kacsazsíros kenyérhez savanyúságokkal.
Fotó: PENNY
Promóció