Lett poptündérektől Lana del Rey előzenekaráig

2018. szeptember 12.
A Baltikum országait bemutató Európai Hidak szeptember 19-én a fiatalokra koncentrál. A két fellépő zenekar tagjainak fiatal kora ellenére nemcsak hazájában aratott jelentős sikereket: nemzetközi klubokban és fesztiválokon is egyre gyakrabban szerepel. Bár megszólalásuk meglehetősen eltérő, közös bennük, hogy zenéjükben sok stílus és hangulat keveredik, a finoman érzékenytől a zajosabbig, akusztikus és elektronikus hangszerelésben is.

Szeptember 19-én  a Müpában két szuper koncert követi egymást. Elsőként hat lett leányzó lép a színpadra, akik mintha egy modern tündérmeséből csöppentek volna ide. Fiatalok, mosolygósak, de legfőképp rettentő tehetségesek. Az indie poptündérnek is nevezett Sus Dungo tagjai ugyanis amellett, hogy mindannyian énekelnek, a zenei paletta szinte összes hangszerét meg tudják szólaltatni; koncertjeiken előszeretettel meg is csillogtatják zenei tudásukat, persze ezt is a maguk bájos módján. A lányok játszanak harmonikán, furulyán, fuvolán, különféle ütős hangszereken, dobokon, gitáron, ukulelén, zongorán és a xilofonszerű metallofonon is. 2015-ben megjelent első angol nyelvű albumuk, a Down the River a hazai népszerűség mellé a nemzetközi sikert is meghozta a csapat számára. A kelta és ír népzenei ihletésű, saját szerzeményeket tartalmazó korong üdítően friss lendületet hoz az énekes-dalszerzői szcénába, élőben pedig egy igazi mitikus utazásra hív.

Őket követi majd a duóként indult, de mostanra kvintetté bővült litván Golden Parazyth, akik sokoldalúságát kiválóan példázza azon zenekarok sora, akikkel együtt turnéztak: játszottak többek közt az angol szintipop duó Hurts, az elektronikus zenei formáció Underworld, az izlandi techno-downtempo-ambient fenomenon Gusgus, a kanadai R&B zenekar Rhye vagy épp a nemrég nálunk koncertező énekesnő, Lana del Rey előtt is. A 2005-ös debütáló Apartment of Steel lemez sötét hangulata az évek során egyre gazdagodott és finomodott: az új tagokkal új hangszerek is kerültek a zenekarba, így az alapvetően elektronikus hangzás mára népfolkos, gitáros elemekkel bővült ki.  Egyebek mellett ennek köszönhető, hogy mára az európai underground szcéna ismert szereplőjévé váltak, akik a kontinens szinte összes országában zenéltek már.

Infó: www.mupa.hu