„A nők szemével” – Marie Claire divatfotó-kiállítás Párizsban

2018. szeptember 28. |

Francia anyalapunk az párizsi divathét idején a magazin divatfotóit és képi arculatát meghatározó hat női fotográfus előtt tiszteleg képeik bemutatásával a Párizsi Városháza földszinti dísztermében.

A nők ábrázolása női szemmel a divatban. Hatvan év divattörténete szorosan összefonódva a nők megjelenésének és a társadalomban betöltött helyük fejlődésével – tömören így lehetne jellemezni a francia Marie Claire divatfotó kiállítását.

A francia főváros Városházának fényűző dísztermében nyílt tárlat hat olyan kiemelkedő fotográfus nő ünneplése, akik lencséiken át a Marie Claire nők stílusát jelenítették meg a lap hasábjain. Sarah Moon, Elina Kechicheva, Marianne Chemetov, Betina du Toit, Sacha Van Dorssen és Françoise Huguier neve hatvan év alatt összefonódott a lap történetével és vizuális fejlődésével, többségük évtizedeken át, rendszeresen fotózott divatanyagot a lapnak. A tárlat hat évtized történetét öleli át, pedig a francia Marie Claire első lapszáma 1937-ben jelent meg és vált azonnal a francia nők referencia magazinjává. De erőteljes arculatát és a lap meghatározó pilléreit a második világháborút követően, az ötvenes évek végén bekövetkezett teljes átalakulás során kapta. Ettől kezdve a nőket, társadalmi szerepüket, a nemek közötti egyenlőséget, a sokszínűséget hirdető, a világról alkotott képet kitágító komoly témák és a kultúra mellett a divat fajsúlyos szerepet tölt be a magazinnál, ahogy nálunk a magyar kiadásnál is.

A divat, amely egy másfajta nyelvezet által ábrázolja a gyengébb nemet. „Ezalatt a hat évtized alatt a magazin számos női fotográfust kért fel, hogy olyan divatanyagokat készítsenek, amelyek az érzéki, erős, derűs, jóindulatú és szexi női képét ünnepli” – írta bevezetőjében a kiállítás kurátora Olivier Gabet, a Párizsi Iparművészeti Múzeum igazgatója. A különböző országokból, kontinensről és kultúrából származó hat női divatfotós alkotói nyelvezete és ábrázolásmódja eltérő, mégis egy ponton megegyeznek: divatfotóikon a nők mindig központi szerepet kapnak. „Talán azok a fotók szimbolizálják leginkább azokat a nőket akiket fotózok, ahol sikerült elkapnom egy őszinte, természetes és kendőzetlen pillanatot” – mondta Betina du Toit, a dél-afrikai származású fotográfus.

Sacha Van Dorssen

Françoise Huguier

Françoise Huguier

Elina Kechicheva

Elina Kechicheva

Betina du Toit

A Constance Guisset kiállítás-rendező által tervezett „A nők szemével” című kiállítás október 6-ig látható a Párizsi Városházán.

Szerző: Valkovics Tünde

Szólj hozzá te is!

Még több Kultúra

Irodalom az Akváriumban akvárium

Irodalom az Akváriumban

Új Bodies kiállítás nyílik az emberi test

Új Bodies kiállítás nyílik

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal divatfotós

„Nagyon kevés kompromisszumot kötöttem az évek során” – interjú Jean-François Lepage fotóssal