„A nők szemével” – Marie Claire divatfotó-kiállítás Párizsban

2018. szeptember 28.
Francia anyalapunk az párizsi divathét idején a magazin divatfotóit és képi arculatát meghatározó hat női fotográfus előtt tiszteleg képeik bemutatásával a Párizsi Városháza földszinti dísztermében.

A nők ábrázolása női szemmel a divatban. Hatvan év divattörténete szorosan összefonódva a nők megjelenésének és a társadalomban betöltött helyük fejlődésével – tömören így lehetne jellemezni a francia Marie Claire divatfotó kiállítását.

A francia főváros Városházának fényűző dísztermében nyílt tárlat hat olyan kiemelkedő fotográfus nő ünneplése, akik lencséiken át a Marie Claire nők stílusát jelenítették meg a lap hasábjain. Sarah Moon, Elina Kechicheva, Marianne Chemetov, Betina du Toit, Sacha Van Dorssen és Françoise Huguier neve hatvan év alatt összefonódott a lap történetével és vizuális fejlődésével, többségük évtizedeken át, rendszeresen fotózott divatanyagot a lapnak. A tárlat hat évtized történetét öleli át, pedig a francia Marie Claire első lapszáma 1937-ben jelent meg és vált azonnal a francia nők referencia magazinjává. De erőteljes arculatát és a lap meghatározó pilléreit a második világháborút követően, az ötvenes évek végén bekövetkezett teljes átalakulás során kapta. Ettől kezdve a nőket, társadalmi szerepüket, a nemek közötti egyenlőséget, a sokszínűséget hirdető, a világról alkotott képet kitágító komoly témák és a kultúra mellett a divat fajsúlyos szerepet tölt be a magazinnál, ahogy nálunk a magyar kiadásnál is.

A divat, amely egy másfajta nyelvezet által ábrázolja a gyengébb nemet. „Ezalatt a hat évtized alatt a magazin számos női fotográfust kért fel, hogy olyan divatanyagokat készítsenek, amelyek az érzéki, erős, derűs, jóindulatú és szexi női képét ünnepli” – írta bevezetőjében a kiállítás kurátora Olivier Gabet, a Párizsi Iparművészeti Múzeum igazgatója. A különböző országokból, kontinensről és kultúrából származó hat női divatfotós alkotói nyelvezete és ábrázolásmódja eltérő, mégis egy ponton megegyeznek: divatfotóikon a nők mindig központi szerepet kapnak. „Talán azok a fotók szimbolizálják leginkább azokat a nőket akiket fotózok, ahol sikerült elkapnom egy őszinte, természetes és kendőzetlen pillanatot” – mondta Betina du Toit, a dél-afrikai származású fotográfus.

Sacha Van Dorssen

Françoise Huguier

Françoise Huguier

Elina Kechicheva

Elina Kechicheva

Betina du Toit

A Constance Guisset kiállítás-rendező által tervezett „A nők szemével” című kiállítás október 6-ig látható a Párizsi Városházán.

Szerző: Valkovics Tünde