Több pénzt hoznak a feminista filmek

2018. december 16.
Egy friss kutatás szerint azok a filmek, amik átmennek a Bechdel-teszten jóval nyereségesebbek lehetnek, mint azok, amik nem felelnek meg a feminista kritériumoknak.

Azt, hogy egy film mennyire feminista, vagyis hogy dekoltált biodíszlet helyett hús-vér karakterként kezeli-e a nőket is, jó ideje a Bechdel-teszttel „mérhető”. A teszt tulajdonképpen baromi egyszerű, csak egyetlen kérdést kell feltennünk a filmmel kapcsolatban: van-e a filmben legalább két női szereplő, és amikor ezek a nők beszélgetnek, szó esik-e másról is, mint egy férfiról? Nem tűnik valami szigorú kritériumnak, de az a szomorú, hogy a hollywoodi filmek nagyrésze még így sem megy át a rostán.

Pedig érdemes lenne! Egy friss kutatás szerint 2014 és 2017 között jobban teljesítettek azok a filmek, amik női főhőst mozgattak, és több bevételt hoztak az olyan produkciók, amik átmentek a Bechdel-teszten, szemben azokkal, amik megbuktak rajta. A Star Wars: Ébredő erő, vagy az animációs Zootropolis elképesztően népszerű filmek voltak, ez pedig azt mutatja, hogy a világnak igenis szüksége van az erős, független női karakterekre.