Rangos emberi jogi díjat nyert a Könnyű leckék

2019. március 04.
Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje két díjat nyert a hétvégén a ZagrebDox fesztiválon. A film az ifjúsági zsűri különdíja mellett a rangos Movies That Matter zsűri díját is elnyerte.

A zágrábi dokumentumfilm-fesztivál ifjúsági zsűrije különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottya alkotását, indoklásában méltatva a Könnyű leckék című portré „egyszerűségét és mozifilmszerűségét”. Zurbó Dorottya első önálló rendezése egy gyönyörű fiatal szomáliai lány, Kafiya életét tárja a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezd Magyarországon. Kafiya egyébként a novemberi Marie Claire címlapján is szerepelt, és a Highlights of Hungary egyik jelöltje is volt nemrégiben. A több mint száz dokumentumfilmet felvonultató ZagrebDox fesztiválon a rangos emberi jogi díjat, a Movies That Matter zsűri díját is Zurbó Dorottya filmje nyerte el.

A Movies That Matter-különdíj indoklása:

„A Könnyű leckék egy fiatal szomáliai menekült erőteljes és személyes története, aki Magyarországon találja magát. A kiváló dramaturgia és vágás alátámasztja Kafiya magányos útját. Az identitásról, elfogadásról és új otthon találásáról szóló, árnyaltan felépített személyes történet egyetemes kérdéseket tesz fel arról, hogyan találhatjuk meg helyünket a világban, ha nem térhetünk vissza oda, amit egykor otthonunknak hívtunk. A helyzet súlya és a nehéz döntések ellenére Kafiya rugalmassága, ereje és sugárzó lénye miatt az előtte tornyosuló akadályok könnyű leckéknek tűnnek. Lenyűgözött minket lelkiereje, mellyel megpróbált emberséget találni a világban, holott egyszer már elveszített mindent.”
A Könnyű leckék az Inkubátor Programban készült, az Éclipse Film gyártásában, világpremierje nagy siker volt a locarnói filmfesztiválon.

(ELF Pictures)