Végre a menstruációnak is Oscart osztottak

2019. február 25. |

Talán nem a legglamúrosabb kategóriáról van szó, mégis fontos indikátora a társadalmi változásoknak, hogy a legjobb rövid dokumentumfilmek között egy menstruációról szóló munkát díjaztak.

Az idei Oscar-díjátadón tartolt Rami Malek és a Bohém Rapszódia, a másik nagy befutó pedig a Zöld könyv volt. Az A-listás szupersztárokat és megaprodukciókat felvonultató kategóriák között viszonylag kevés figyelem jut a kisebb versenyzőknek, pedig a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriában nagyon fontos film kaphatott díjat az idei évben.

Rayka Zehtabchi és Melissa Breton filmje, a Period. End of Sentence olyan indiai nőket mutat meg, akik újrahasznosított alapanyagokból próbálnak megfizethető betéteket készíteni, így harcolva a menstruációs szegénység ellen, miközben a helyi nők edukálásával a stigma ellen is felveszik a harcot. A menstruációs szegénység még a fejlett országokban (például nálunk is) égető probléma a szegényebb rétegekben élő nők számára, a vérzés évszázados tabusítása miatt pedig a mai napig rendszeresen halnak meg fiatal lányok, akiket a menstruáció idején egyszerűen – bármilyen külső veszély, például időjárási viszontagság ellenére – kizárnak a családi házból.

A stigmát az is jól mutatja, hogy a film győzelme egyáltalán nem volt egyértelmű: a The Hollywood Reporteren néhány napja megjelent cikkben egy névtelen zsűritag azt mondta róla, hogy a film ugyan “jól meg van csinálva”, de a zsűritag nem hiszi, hogy a férfiak erre fognak szavazni, mert a téma “túl gusztustalan a férfiaknak”. Így csak még nagyobb öröm, hogy a Period… mégis nyert – a Netflixen egyébként már meg is lehet nézni.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

„A metaverzumnak a valódi világ kiterjesztésének, nem pedig a helyettesítésének kéne lennie” – nőként formálja a web3 jövőjét Tábor Andrea bitcoin

„A metaverzumnak a valódi világ kiterjesztésének, nem pedig a helyettesítésének kéne lennie” – nőként formálja a web3 jövőjét Tábor Andrea