Mit néz Wes Anderson a karantén alatt?

2020. április 13.
Ha nem tudjuk eldönteni, milyen filmeket nézzünk az izoláció időszakában, Wes Anderson segít. A valóságtól menekülő filmek királya ugyanis megosztotta listáját arról, nála milyen filmek kerülnek képernyőre az elkövetkező hetekben.

A modern filmművészet egyik legnagyobb mestere Wes Anderson. Ő az a rendező, akiben biztosan bízhatunk ezekben a cseppet sem hétköznapi hétköznapokon, hiszen filmjei az elmúlt évtizedekben is balzsamot jelentettek valóságtól menekülni próbáló elménknek. Ha viszont nem az ő filmjeit, a Tenenbaum, a háziátkot vagy A Grand Budapest Hotelt akarjuk újranézni, vagy már a végére értünk Wes Anderson filmográfiájának, akkor sem kell kétségbe esnünk. Jó hír, hogy a rendező a Criterion Channelen keresztül megosztotta rajongóival, hogy ő milyen filmekkel üti el az időt, míg a koronavírus-járvány lecseng.

1. A nyomorultak

De nem az a 2012-es film, amelyben Anne Hathaway kopaszra borotválja a fejét! Wes Anderson szerint az 1930-as években Raymond Bernard által készített francia változat a mestermunka.


2. Anne-Marie

A rendező úgy tűnik, szereti a régi francia filmeket és Raymond Bernard munkásságát, mert egy másik film, az 1936-os Anne-Marie is szerepel a listáján. Bár mint Wes Anderson hozzátette, ez inkább azért, mert még sohasem hallott róla.

3. Wooden Crosses

Egy újabb Raymond Bernard-mozi. A háborús filmet úgy is emlegetik, mint a Nyugaton a helyzet változatlan francia változatát.

4. Párosban a városban

Könnyedebb vizekre evezve a Golden Globe-díjra jelölt vígjátékot ajánlja Wes Anderson, amelyben a férj és feleség Ohióból New Yorkba utazik egy állásinterjúra. A rendező szerint ez a film „a tökéletes időgép”.


5. And The Pursuit of Happiness


Louis Malle 1986-os dokumentumfilmje a Szabadság szobor 100. születésnapja előtt tiszteleg, körüljárva a migránsok mindennapjait az Amerikai Egyesült Államokban.

6. Egy angyal az asztalomnál

Jane Campion 1990-es filmje a legendás új-zélandi író, Janet Frame korai éveiről szól. „Hányszor nézem ezt még újra?” – tette fel magának a kérdést Wes Anderson.

Olvastad már?

Forrás: Vice
Fotó: Getty Images