A cannes-i filmfesztivál legemlékezetesebb pillanatai

2020. május 15.
Pont ezekben a napokban, május 12. és 23. között rendezték volna meg a világ első számú nemzetközi filmfesztiválját, a koronavírus-járvány miatt azonban idén a cannes-i fesztiválnak is el kellett maradnia. A következőkben összegyűjtöttük Cannes történetének legemlékezetesebb pillanatait.

A cannes-i fesztivál 1946-os alapítása óta a világ legismertebb és legnagyobb presztízsértékkel bíró filmfesztiválja, amelyet minden év májusának második felében tartanak Cannes-ban.

A következőkben összegyűjtöttünk néhány emlékezetes pillanatot és érdekes tényt a filmfesztivál 73 éves történetéből.

bridget-bardot-cannes-1953

Brigitte Bardot 1953-ban vett részt először a fesztiválon

1939-ben a francia kormány „napsütött volta és elbűvölő környezete” miatt választotta Cannes-t a nemzetközi filmfesztivál megrendezésére.

Elizabeth-Taylor-Cannes-1957

Elizabeth Taylor és férje, Mike Todd 1957-ben

A második világháború miatt csak 1946-ban rendezték az első fesztivált.

john-lennon-yoko-ono-cannes-1971

John Lennon és Yoko Ono 1971-ben, Cannes-ban

Pénzügyi nehézségek miatt 1948-ban és 1950-ben is elmaradt a fesztivál, 1968-ban pedig a franciaországi diáklázadás és általános sztrájk miatt kellett félbeszakítani.

 

arnold-schwarzenegger-cannes-1977

Arnold Schwarzenegger és a Folies Bergère párizsi varieté lányai 1977-ben, Cannes-ban

Az Arany Pálma díjat 1955-ben hozták létre a fesztivál rendezői, amelyet a fesztiválra nevezett legjobb filmnek szántak, felváltva az addigi Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíját. 1964 és 1974 között egy időre visszatértek a Nagydíj elnevezéshez, azóta viszont ismét az Arany Pálma a legmagasabb elismerés.

diana-hercegno-karoly-herceg-cannes-1987

Diana hercegnő és Károly herceg 1987-ben a cannes-i filmfesztiválon

A fesztivál ideje alatt minden este két versenyfilmet vetítenek a 2246 fős Louis Lumière nagyteremben. Az esti, hivatalos vetítéseken foglalnak helyet a film alkotói és szereplői, miután a fotósok vakuinak kereszttüzében végigvonulnak a vörös szőnyegen.

madonna-1991-cannes

Madonna 1991-ben Cannes-ban, a Madonnával az ágyban című film premierjén

A fesztivál két hete alatt Cannes lélekszáma mintegy háromszorosára, 70 000-ről 210 000-re nő. Ezzel párhuzamosan a város kereskedelmi egységeinek, szállodáinak és éttermeinek forgalma kiugróan magas lesz.

Nicole-kidman-tom-cruise-cannes-1992

Nicole Kidman és Tom Cruise megérkezik a filmfesztiválra 1992-ben

Minden filmfesztivál alkalmával 2 kilométernyi vörös szőnyeget használnak fel. Ráadásul a vörös szőnyeget naponta háromszor ki is cserélik, mert a magas sarkúk nyomása gyorsan nyomot hagy benne.

Johnny-Depp-Cannes-1995

Johnny Depp a cannes-i filmfesztiválon, 1995-ben

A hivatalos program vetítésein való megjelenésnek szigorú öltözködési előírásai vannak. A férfiak rendszerint szmokingot viselnek, a nők nagyestélyit. Érdekesség, hogy Pablo Picasso – külön engedéllyel – birkabőr zakóban vonult fel az 1953-as  filmfesztiválon.

Brad-pitt-Angeline-Jolie-Cannes-2008

Brad Pitt és az ikrekkel várandós Angelina Jolie vonul a vörös szőnyegen 2008-ban

Az első magyar alkotást 1947-ben mutatták be Cannes-ban: Keleti Márton Bródy Sándor színművéből készített filmjét, A tanítónőt.

Natasha-Poly-Barbara-Palvin-Soo-Joo-Park-Eva-Longoria-Karlie-Kloss-Doutzen-Kroes-Lara-Stone

Palvin Barbara, Natasha Poly, Soo-Joo Park, Eva Longoria, Karlie Kloss, Doutzen Kroes és Lara Stone a cannes-i filmfesztiválon, 2015-ben

Jancsó Miklós mellett Makk Károly képviselte legtöbbször hazánk filmművészetét a fesztivál hivatalos válogatásában – az előbbi hét, míg az utóbbi hat filmet mutatott be.

 

Olvass tovább!

 

Fotó: Getty Images