Podcastek őszintén és tabuk nélkül az életről

2020. május 30.
Attól, hogy az életünk lassan visszatér a normális kerékvágásba, még nem kell minden karantén alatti szokásunkról lemondanunk. Egy izgalmas podcasttel a karantén után is feldobhatjuk unalmas óráinkat – az alábbiakban bemutatjuk a kedvenceinket.

A podcastek sokat változtak az évek során, és a tartalmak sokrétű témákat ölelnek fel: találni divattal, sporttal, kultúrával, történelemmel, összeesküvés elméletekkel és megtörtént bűnesetekkel foglalkozó adásokat is. Manapság Magyarországon és külföldön is különösen népszerűek azok a podcastek, amelyek hitelesen, humorral és szűrő nélkül beszélnek kapcsolatokról, sokakat érintő problémákról, tabunak számító témákról és magáról az életről. Amelyek arra biztatnak – elsősorban – nőket, de férfiakat egyaránt, hogy ne mentegetőzzenek, legyenek büszkék, és feszegessék a határokat. Ha valamilyen csoda folytán még nem sikerült ilyen podcastre bukkanni, akkor az alábbi lista jó kiindulási pont lehet.

podcast

Nők támogatják a nőket és férfiakat

A Párnacsata című podcast a legjobb barátnőiddel töltött percek hangulatát idézi: amikor egy pohár bor mellett fejtegetitek az élet nagy titkait, közösen ünneplitek az apró örömöket, és hangosan nevettek, de azt se tudjátok, pontosan min. Julcsi, Viki és Barbi először 2019 februárjában osztották meg velünk gondolataikat, és azóta már a harmadik évaddal ajándékoznak meg minket. A három fiatal barátnő között szinte tapintható a kémia, a releváns témákat humorral vegyítik, és roppant könnyű azonosulni színes személyiségükkel. Főként olyan nőket érintő témákra fektetnek hangsúlyt, amelyekről nem esik elég szó se a nyilvánosság előtt, se a négy fal között.

A körül belül egyórás epizódokban beszélnek a női ciklusról, de nemcsak a menstruációs időszak, hanem az egyes fázisok mindennapi hatásai is terítékre kerülnek. A szexszel kapcsolatban szerepet kap a védekezés, a biztonság és a szexualitás. A kapcsolatokat érintően az öt szeretetnyelvre, a házasság és a felnőtt barátságok rögös útjára, valamint a pszichológushoz járásra, és annak kérdéseire szegeződik a figyelem. Az öngondoskodás témakörében pedig az egészséges testkép, nőgyógyászati élmények és az énidő jelentősége kerülnek középpontba. A három házigazda mindezt részletekbe menően, saját tapasztalataikat megosztva boncolgatja.

Habár az adások elsősorban női füleket csábítanak, Julcsiék külön kiemelik, hogy szeretettel várják férfi hallgatóikat is, mert a podcast a „nők támogatják a nőket és férfiakat” gondolat jegyében született. Ez a gyakorlatban is látszik, mert a párkeresés témájában nőket és férfiakat érintő elvárások kerülnek felszínre, hallhatjuk egy friss apuka élményeit, és azzal is szembesülhetünk, milyen az, amikor valakit tizennyolc évesek hererákkal diagnosztizálnak.

Vidd magaddal saját (élet)utadra!

„Folyamatosan keressük, néha letérünk róla, majd völgybe érünk, aztán hegyre mászunk, szép tájakon haladunk, majd szerpentinen kanyargunk, de haladunk. Ilyen az utunk, akár rajta vagyunk, akár épp keressük.” Ezzel a leírással fogad a csütörtökönként megjelenő Nők az útOn nevet viselő podcast. Csorba Anita és Szlafkai Éva kreatív párosa 2018-ban indították adásukat, amellyel közösséget teremtettek azoknak, akik az átlagtól eltérő módon tekintenek a világra. Hallgatóikat szeretnék megerősítéssel, lehetséges megoldásokkal, gondolatébresztőkkel, összességében útravalókkal az egyes életszakaszokhoz ellátni. Mindezt lelkesedéssel, ítéletmentességgel, kíváncsisággal és tapasztalattal megfűszerezve tálalják, és a podcast éppen emiatt fog magával ragadni.

Láttad már?

Anita és Éva olyan témákat fejtegetnek egymással vagy szakértőkkel, amelyekkel azon a bizonyos (élet)úton találkozunk, és amelyek egy tudatos utazót foglalkoztatnak. A megcsalásról, orgazmusról és kudarcról Singer Magdolna íróval beszélgetnek, akivel azt is megtárgyalják, hogy igenis van élet hatvan felett. Bíró Nóra kommunikációs szakember elárulja, hogyan mutathatjuk be magunkat hatékonyan egy perc alatt, milyen hatással bírnak a színek a megjelenésünkre, és mit árul el rólunk a testbeszédünk. A női vezetők sikereiről, kudarcairól és kihívásairól Blaskó Nikolett, egy magyar reklámügynökség vezetője mesél. Sőt, László Krisztina bepillantást ad abba, hogyan zajlik élete a Marie Claire főszerkesztőjeként.

Több vagy, mint a súlyod

Az I weigh egy egyszerű poszttal kezdődött, de mára olyan mozgalommá vált, amely társadalmi ügyeknek szenteli magát. Legfőbb célja a világ sztereotípiáinak megdöntése, és annak tanítása, hogyan érhetünk el valódi változásokat a világban. Mindez mögött Jameela Jamil áll, akit legtöbben a The Good Place című amerikai sorozatból ismerhetnek.

A brit színésznő mozgalma idén áprilistól kezdve podcast formájában szólítja meg az embereket. Az I weigh with Jameela Jamil nevű podcast a szégyenről, annak megértéséről és elfogadásáról, fejlődésről, önszeretetről és olyan pillanatokról szól, amelyek miatt talán szégyenkeznünk kellene, de mégsem tesszük, mert inkább más szögből közelítjük meg azokat.

A podcast során Jameela okos, vicces és inspiráló személyiségekkel beszélget. Szórakoztató történeketeket, hasznos tanácsokat osztanak meg egymással, miközben személyes, érzelmes pillanatok fültanúi lehetünk. Reese Witherspoon amerikai színésznő őszintén beszél a szülés utáni depresszióról, Vivek Murthy amerikai orvos a magány negatív hatásairól, valamint a közösségi média és a magány kapcsolatáról osztja meg véleményét. Beanie Feldstein amerikai színésznő elmeséli, hogyan coming outolt véletlenül, Demi Lovato amerikai énekesnő pedig a mentális egészségről, internetes gyűlölködésről, étkezési zavarról és párkapcsolatokról árulja el tapasztalatait.

Jameela Jamil mozgalma és podcastje tulajdonképpen egy kérdésen alapul: mennyit nyomok? De nem a kilókra kell gondolni, mert sokkal több minden áll velünk együtt a mérlegen, mint a testünk. A súlyunk mellett ott vannak a kapcsolataink, barátaink, munkánk, győzelmeink és még a hibáink is. Jameela arra kéri vendégeit, mondják el ők is, mennyit nyomnak.

Láttad már?

Utánozhatatlan szórakozás

Könnyed, szellemes és lebilincselő. Ezzel a három szóval jellemezhető az X’s & Oh’s elnevezésű podcast, amely Kara Godfrey szerelemprojektje. Kara olykor egymaga, néha pedig közeli barátaival együtt avatja be hallgatóit élményeibe és gondolataiba. De egy dolog változatlan marad: mindenről tabuk nélkül és százszázalékos őszinteséggel esik szó.

A podcast a vicces történeteknek és a szórakoztató házigazdának köszönhetően maga a gondtalanság, ugyanakkor nem hagyja szó nélkül az élet komoly pontjait, és éppen ettől az egyensúlytól lesznek Kara adásai igazán egyediek. Az elhangzott sztorikkal és véleményekkel könnyű azonosulni, és a hallgatók közül sokan megkönnyebbülnek majd, hogy rajtuk kívül mások is küzdenek hasonló problémákkal, vagy kerültek már kínos szituációkba.

A tartalmak nagy részt a kapcsolatok és a szingli élet körül forognak. Kara és barátai minderről kellő könnyedséggel, humorral, viszont, ha a helyzet úgy kívánja, komolysággal beszélnek. Hallhatunk kínosan vicces szex- és randitörténeteket, megismerhetjük biszexualitással járó nehézségeket, és azt is megtudhatjuk, hogy mi a különbség, ha férfiakkal, és ha nőkkel randizik az ember. Terítékre kerülnek a bizonyos vörös zászlók, amelyekre ismerkedéskor jobb odafigyelni, és Kara abban is tanácsot ad, hogyan szúrhatjuk ki őket. A podcast során örökös kérdésekre kapunk (lehetséges) választ: hogy mitől félünk egy párkapcsolatban, hogyan győzhetjük le ezeket a félelmeket, milyen fázisokon esünk át egy szakítás után, és hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a távkapcsolatoknak. Kara darabjaira szedi a leszbikusokkal kapcsolatos mítoszokat és tévhiteket, és A-tól Z-ig kivesézi a különböző szexuális fétiseket is.

Wellness minden értelemben

„Egészség és szépségápolás kívül-belül.” Így hangzik a Golden Milk – A wellness podcast szlogenje, amelyet Betti 2019 januárja óta kétheti rendszerességgel hoz el nekünk. A podcast célkitűzése, hogy megindító és inspiráló emberi történeteket közvetítsen, amelyek mindegyikéből tanulhatunk valami újat. Vagy csak ötletet adnak, hogyan találjuk meg boldogabb önmagunkat.

Az adások alatt olyan fiatal nők gondolatai kerülnek a felszínre, akiknek valamilyen módon közük van a wellness világához. Legyen a téma bőrápolás, testmozgás, táplálkozás, házi praktikák vagy lelki egyensúly, ezen a csatornán a wellnessé a főszerep. A közös kiindulópontot leszámítva a témák szerteágaznak, és az élet jelentős területeit érintik.

A legtöbb epizód során egy új hang társul Bettihez, és ketten fejtegetik az aznapi témát. Jurák Bettina, táncművész bepillantást ad napjaiba, és mesél a nehézségekről – többek között a testsúly megőrzéséről, vegán táplálkozásról és sztereotípiákról. A menstruációval kapcsolatos tabukról, és arról, hogy egyáltalán miért léteznek szűrők a témában, a Vénusz Projekt alapítói beszélnek. Iwatt Barbi pszichológus epizódjának tárgyát az énidő, a rutin betartása, a gyermekkori traumák felnőttkorban történő megjelenése és a modern kori feminizmus képzik. Szarvas Saci elárulja, hogyan őrizhetjük meg identitásunkat egy új párkapcsolatban vagy közösségben, és miként tudjuk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat. A Szójapácban Blog szerzője Japánból jelentkezik, és tippeket ad, hogyan csempészhetünk több ázsiai ételt a mindennapokba. A Marie Claire Perfect Imperfection testpozitív kampánya is vendégeskedik Bettinél, ahol szó esik a divatvilág súlydiszkriminációjáról, a média súlyáról, továbbá személyes testtörténeteket hallhattunk.

Láttad már?

Szerző: Berberovics Beáta

Fotó: Getty Images