Mi lesz most a magyar zenészekkel és a nyár végi fesztiválokkal?

2020. július 17.
Kiborultak a magyar zenészek a kormány legújabb bejelentése hallatán. Egyáltalán nem biztos, hogy az ötszáz fő fölötti tömegrendezvényekre vonatkozó, augusztus 15-ig tartó korlátozást fel fogják oldani.

Pont egy hónapja a kormány hivatalosan is kihirdette a koronavírus miatt elrendelt veszélyezhet végét, ennek értelmében pedig a legtöbb korlátozó intézkedést vissza is vonták. Június óta tehát az életünk többé-kevésbé visszatért a rendes kerékvágásba – egyetlen aprócska, de annál fájóbb kivétellel. A rendelet értelémben az 500 száz főnél nagyobb rendezvények tiltását augusztus 15-ig meghosszabbították. Erre reagálva a legtöbb nagy magyarországi fesztivált idén nyáron teljesen lefújták (például a Szigetet és Balaton Soundot), másokat (például a SZIN-t, az EFOTT-ot és a Kolorádó Fesztivált) augusztus végére halasztották.

koncert

A magyar zenészek és persze a türelmetlen közönség egy hónapja még abban reménykedett, hogy augusztus közepe után a koncertek is zöld lámpát kaphatnak. A legfrissebb, július 16-i kormányinfós bejelentéssel azonban egy iszonyatos mélyütést kapott a hazai élőzenei szektor. A tegnapi kormányinfón ugyanis kiderült, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a kormány fel fogja oldani az augusztus 15-ig tartó, tömegrendezvényekre szóló korlátozást. A végleges döntést július végén fogják meghozni, ami azt is jelenti, hogy akik augusztus végére tették a fesztiváljaikat, összesen két hetet fognak kapni, hogy igazodjanak a kormány következő döntéséhez.

A bejelentés hallatán nagyon sok magyar zenész teljesen kiborult, sokan úgy vélik, hogy ha augusztusban is megmaradnak a korlátozások, a zeneipar könnyen mélypontra kerülhet, és a következményei beláthatatlanok lesznek.

A Tankcsapda például az alábbi posztot osztotta meg a Facebook-oldalán:

„Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy ez a szektor a járvány kezdete óta vegetál, nemcsak a zenészek, hanem egy teljes szolgáltatóipar, háttéripar került perifériára, a technikusoktól, hangmérnököktől, szervezőktől, klubtulajdonosoktól kezdve a vendéglátó és hangtechnikai cégekig sorolhatnánk, hogy ki mindenki küzd jelenleg is a fennmaradásért, egy biztos, több tízezer emberről van most szó.”

Sok zenész azt is problémásnak érzi, hogy miközben koncerteket tilos rendezni, a futballstadionok kapui már kinyithattak a nagyközönség előtt.

„Több tízezres rendezvények országszerte, focimeccsek teltházzal, gasztroesemények többezer fővel, de koncertezni még mindig nem lehet. Hogy is van ez? Reméljük, hogy holnap olyan következetes döntés születik, ami figyelembe veszi annak a sok tízezer embernek a sorsát, akik a leghosszabb ideje cipelik a pandémia következményeit Magyarországon. NE LEGYEN KETTŐS MÉRCE!”

Olvastad már?

A tegnapi kormányinfón az újságírók rá is kérdeztek Gulyás Gergelynél arra, hogy miért nem lehet augusztus 15-ig zenés-táncos rendezvényeket tartani, ha a focimeccseket nem tiltják. A kérdésre a miniszter egy igen meglepő mondattal válaszolt:

„A helyzet az, hogy a stadionokban az alkoholfogyasztás, alkoholárusítás tilos. Ez a különbség, amit említettem.” Az alkoholfogyasztás pedig Gulyás Gergely szerint azért fontos tényező, mert mint mondta, alkoholos befolyásoltság alatt az emberek nehezebben tartják meg az egymás közti ajánlott másfél-két méteres szociális távolságot.

Ahogy a sajtótájékoztató után az Index is rámutatott, ezzel a válasszal csak annyi volt a probléma, hogy az NB I-es klubok pályarendszabálya szerint igenis vásárolhatnak alkoholt a szurkolók a stadionon belül.

A zenészek jelenlegi helyzetéről Majka is elmondta a véleményét egy Instagramra feltöltött, 10 perces videóban.

 

View this post on Instagram

 

Ne legyen kettős mérce! Indítsuk be a zeneipart is! #nempartymárakarantén

A post shared by Peter Majoros (@majesz187) on Jul 13, 2020 at 11:08pm PDT

A videóban elmondta, hogy bár szerinte is komoly dolog a vírus, ő is bezárkózott, betartotta az előírásokat, ám úgy gondolja, hogy el kellene végre dönteni, hogy vagy nem szabad tömegrendezvényt szervezni, vagy szabad, de ne legyen kettős mérce. Majka kiemelte az Fradi–Újpest meccset is, ahol a hírek szerint 22 ezer ember volt a nézőtéren. Mint mondta, szerinte ez így nonszensz, és a kormány kettős mércét alkalmaz, amikor szigorúbb szabályokat vonatkoztat a zenészekre, mint másokra.

Olvass tovább!

 

Fotó: Getty Images