Koronavírus és vércsoport: van összefüggés

2020. június 24.
Nagyon úgy tűnik a legfrissebb kutatások alapján, hogy a 0-ás vércsoport adhat valamennyi védelmet az újfajta koronavírussal szemben. Ezzel szemben az A-s vércsoportba tartozóknál súlyosabb lefutású a betegség.

Közel kétezer Covid-19 beteget vizsgáltak egy friss európai kutatásban, hogy megállapítsák, van-e összefüggés a vércsoport és a koronavírussal való megfertőződés, illetve a betegség lefutása között, és ha van, milyen. A kutatás eredményei megerősítették egy korábbi, kínai vizsgálat eredményeit, amely szerint az A-s vércsoportú betegeknél az újfajta koronavírus súlyosabb tüneteket okoz, mint a többi vércsoportnál. Emellett úgy tűnik, a 0-ás vércsoport adhat valamennyi védelmet a megfertőződéssel szemben.

New Yorkban is végeztek hasonló kutatást. Ott 1559 koronavírus-beteg vércsoportját elemezték, és úgy találták, hogy az A-s vércsoportúaknak 33 százalékkal nagyobb esélye van a megfertőződésre, mint másoknak. A 0-ás vércsportúaknak pedig kimutathatóan kevesebb bármely más vércsoporthoz képest, függetlenül attól, hogy Rh negatív vagy pozitív-e.

Mi lehet az oka?

A korábbi koronavírusokat vizsgálva már rájöttek a kutatók, hogy a 0-ás vércsoporthoz kapcsolódó bizonyos antitestek segítenek a vírus legyőzésében, szemben más vércsoportokkal. Csak a 0-ás vércsoportúaknál van jelen az anti-A és anti-B antitest egyszerre a vérben. Ez magyarázhatja, hogy nehezebben fertőződnek meg másoknál a 0-ás vércsoportúak.

Kell aggódni A-s vércsoporttal?

A kutatók kiemelték, hogy ez a vizsgálat sem azt bizonyítja, hogy a 0-ás vércsoportúak száz százalékosan védettek a koronavírussal szemben, míg az A-s vércsoportúak biztosan elkapják. „Számos más, sokkal fontosabb hajlamosító vagy esélyeket növelő, esetleg csökkentő tényező játszik szerepet abban, megfertőződünk-e az újfajta koronavírussal” – emelte ki Sakthivel Vaiyapuri, a Readingi Egyetem szív- és érrendszeri betegségekkel és gyógyszerészettel foglalkozó professzora, hozzátéve, hogy a vizsgálat eredményei inkább a gyógyszerek kifejlesztésének szabhatnak új irányt.

„Az A-s vércsoportúaknak nem kell izgulniuk, a 0-ás vércsoportúak pedig nem nyugodhatnak meg. Sokkal fontosabb, hogy tartsuk magunkat a távolságtartás szabályaihoz, viseljünk maszkot nyilvános helyeken és mossunk gyakran kezet” – mondta a professzor.

Olvastad már?

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash