Koronavírus és rákbetegség: a terápiát folytatni kell

2020. május 11.
Mindannyiunknak nehéz döntéseket kell hoznunk a koronavírus-járvány miatt, ám rákbetegen az egészségünkkel kapcsolatban még nagyobb dilemmákkal szembesülhetünk. Nagyobb a megfertőződés esélye? Halálosabb-e a vírus daganatos betegek esetén? Folytassuk-e a terápiát?

A koronavírus-járvány, a bizonytalanságcunami azzal kapcsolatban, hogyan betegíthet meg minket, milyen ütemben, és hogyan terjed a fertőzés, alapjaiban változtatta meg, ahogy az egészségügyi ellátásról gondolkodtunk eddig. Nemcsak a banális kötőhártya-gyulladás, vagy egy kisebb égési sérülés első orvos-beteg konzultációja tevődött át sok esetben az online térbe, de a rákbetegségek kezelésében is nagyobb hangsúly került a mesterséges intelligencia és az internet használatára.


Nagyobb a veszély rákbetegeknél?

A legtöbb daganatos betegségben szenvedőt talán az érdekli leginkább, hogy nagyobb eséllyel fertőződhetnek-e meg, illetve veszíthetik-e életüket a Covid-19 vírus miatt. Az Amerikai Rákintézet (National Cancer Institute) összefoglalója szerint bizonyos ráktípusok és olyan kezelések, mint például a kemoterápia, legyengíthetik az immunrendszert, emiatt nőhet a fertőzések kockázata – beleértve az új koronavírussal való megfertőződést is. A kemoterápia alatt, a kezelési ciklus során vannak olyan időszakok, amikor különösen nagy ennek kockázata. A másik nagy veszély pedig, hogy a krónikus betegségben szenvedőknél nagyobb a fertőzés miatti szövődmények és komplikációk kialakulásának esélye.

A terápia megszakítása sokkal nagyobb kockázat

A Magyar Rákellenes Liga is számos olyan jelzést kapott a járvány kitörése óta, hogy valaki nem mer, vagy nem akar a koronavírus miatt elmenni az onkológiai kezelésére. A kezelés megszakítása vagy elhagyása olyan károkat okozhat, amelyek részben visszafordíthatatlanok lehetnek, részben pedig az addigi sikeres kezelés eredményeit semmisíthetik meg.

Olvastad már?

A koronavírus-járvány alatti egészségügyi ellátásra vonatkozó irányelvek is azt mondják ki, hogy az onkológiai szakellátás első számú feladata a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapotok megakadályozása vagy megfékezése. Ennek értelmében például szünetelnek ugyan a szervezett rákszűrések, ám az irányelv is hangsúlyosan rámutat: „A folyamatban lévő, illetve újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos betegségek komplex (műtéti, sugárterápiás és gyógyszeres onkológiai) kezelését a vészhelyzet idején is el kell végezni.”

Online térbe költözött konzultáció

„A jelenlegi, és vélhetően még hosszú ideig meghatározó koronavírus-járvány a személyes orvos-beteg kapcsolatot is alapjaiban változtatja meg. Ehhez alkalmazkodnak az OncoLogic orvosai az online konzultáció bevezetésével – mondta dr. Szántó István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Onkológiai Osztályvezető főorvosa, az OncoLogic vezető orvosa. – Bár az IBM Watson for Oncology segítségével történő tanácsadáshoz a betegek hagyományos értelemben vett, fizikális vizsgálata nem szükséges, az orvosi vélemény kialakításához és a megfelelő terápiás kezelés kiválasztásához elengedhetetlen a konzultáció, amelyet jelen esetben online kérhetnek a betegek. Így nem sérül a szakmaiság, a betegek pedig nem maradnak magukra kérdéseikkel” – tette hozzá a  főorvos.


Az IBM Watson for Oncology egy mesterséges intelligencia, amely az onkológusokat és betegeiket is tudja támogatni a bizonyítékon alapuló legmegfelelőbb kezelési javaslat megalkotásában. Az eszköz 13 különböző daganatos betegségtípus esetén alkalmazható, lefedve ezzel az újonnan diagnosztizált esetek mintegy kétharmadát, évente több mint 40 ezer beteget. A hólyag-, méhnyak-, méhnyálkahártya-, petefészek-, nyelőcső-, gyomor-, máj-, prosztata-, pajzsmirigydaganatok mellett a hazánkban leggyakoribb és legtöbb áldozatot követelő rákos megbetegedések: a női emlő, tüdő, vastag- és végbéldaganatos megbetegedések esetén is alkalmazható. „Az onkológia rohamosan fejlődő tudomány, amelyben szinte naponta születnek új eredmények. Az onkológusok számára nagy kihívást jelent naprakésznek maradni, ráadásul az egyes daganattípusok gyakrabban, míg mások egészen ritkán fordulnak elő a gyakorlatban. Az IBM Watson for Oncology által figyelembe vett források azokat a kutatásokat és terápiás eredményeket tartalmazzák, amelyek segítik az onkológus döntését” – mondta dr. Szántó István.

Amikor muszáj kórházba vonulni

Diana és férje szívmelengető története bejárta az internetet, és minden olyan rákbetegnek erőt adott, akiknek muszáj a szeretteiktől távol tölteni a kezelés idejét, és nem kísérhetik el őket a terápiára, ahogy eddig családtagjaik.

View this post on Instagram

Diana Cockrell is a breast cancer patient undergoing chemo treatments at the Bon Secours St. Francis Cancer Center. Because of the visitor restrictions in place for COVID-19, her husband can drive her to the appointments but cannot go inside to keep her company during the treatments. So, he came up with another way to support her. . Dennis Cockrell & the couple’s 3 kids made some large signs that read: I’m here and I love you. They put the signs into Dennis’s car before he drove Diana to her appointment. Once she went inside, Dennis took the signs and a lawn chair and set up out back of the Cancer Center in view of the window to her room. . Not only did the surprise put a smile on her face (and the staff as well), but Diana made her own sign to stick in the window and let Dennis know how much it meant to have him there. The couple started out as high school sweethearts and have been married 23 years.

A post shared by Bon Secours (@bonsecours) on

Amikor a mellrákkal diagnosztizált Diana Cockrell a harmadik kör kemoterápiára érkezett a dél-karolinai Greenville kórházába, férjét, Dennist ezúttal nem engedték a koronavírus-járvány miatti megváltozott szabályok miatt, hogy mellette legyen és támogassa, ahogy eddig. Ám ez nem állította meg a férjet. Dennis hatalmas betűkkel tudatta feleségével a kórház udvarán, hogy mennyire szereti őt.

Olvass tovább!

Fotó: Unsplash