Folytatódnak az irodalmi történetek a Marie Claire-en

2020. augusztus 01.
A koronavírus miatt egy időre le kellett állítani a forgatásokat, de hamarosan új résszel jelentkezik Juhász Anna irodalmár irodalmi vlogja, a Pura Poesia.

Juhász Anna irodalmárral, olvasásnépszerűsítő szakemberrel, az Olvasói Klub szerzőjével együttműködve 2018 tavaszán indítottuk útjára a Marie Claire szárnyai alatt a Pura Poesia vlogot, ahol a fókuszba minden beszélgetés során az irodalom került. Az elmúlt két évben huszonöt vendég volt – többek között Trokán Nóra, Zséda, Háy János, Tóth Krisztina, Bartis Attila, Barabási Albert-László, Borbély Alexandra és Hámori Gabriella –, akik azt mutatták meg, mennyire fontos, menő, szép és sokszor támaszt adó folyamat az olvasás.

Ezt olvastad már?

Azt, hogy miért szeretik Petőfi Sándor vagy József Attila verseit, mit ad Pilinszky János vagy Kemény István egy-egy sora, mit tanultak Szabó Magdától. Azt, hogy van egy közös nyelvünk, ez a kultúra, ez az irodalom. A karantén időszaka előtt a sorozat legutóbbi vendége Nyáry Krisztián irodalomtörténész volt, majd a pandémia okán – mostanáig – nem folytatódhattak a forgatások. A nyár elején azonban ismét felállt a stáb, így a Pura Poesia friss adásaiban újabb népszerű, meghatározó tehetségek érkeznek Juhász Anna irodalmár saját otthonába, saját könyvtárszobájába.

juhasz-anna

Augusztus 6-án, csütörtök este 20.00 órakor a sorozat új epizódjában Gárdos Péter író, Balázs Béla-díjas filmrendező mesél azokról a családi történetekről – kalapokról, lerágott ceruzákról, egy zenebohócról –, akik megihlették, és akik történetével most foglalkozik. Elárulja kedvenc versét és új forgatókönyvtervét is, meg persze azt, mit jelent neki az olvasás. A sorozat háromhetente folytatódik, Gárdos Pétert Tompos Kátya, Rúzsa Magdolna és Adorjáni Bálint követik majd.

Az irodalom: szabadság. Az irodalom: lehetőség. Az olvasás: a világ megismerése és saját világunk felépítése. Erről szól a Pura Poesia. Legyen ez mindannyiunk üzenete.