Szexi művészet az Instagramról

2020. augusztus 15.
2020-ra az Instagram vizuális cirkusza a társadalom szinte minden fontos szegmensének értékes táptalajává nőtte ki magát. A kibukkanó mellbimbókra köztudottan letiltással reagáló fotómegosztó portálon a legszínesebb és legváltozatosabb formában virágzik a művészeti profilokon belül az erotikus szekció.

Napjainkban az Instagram a legdominánsabb közösségimédia-felületek egyike, napi több mint 500 millió felhasználó közösségi, vizuális, lifestyle, dekor vagy éppen kulturális napi betevőjének gyűjtőhelye. Ugyanakkor az oldal viszonylag merev „közösségi irányelvekkel” szabja meg határait, kizárva a feedben felbukkanó mellbimbókat (leszámítva a szoptató kismamás vagy a masztektómiás posztokat), teljesen pőre popsikat, intim részeket. A festmények, szobrok és művészeti alkotások terén viszont nem tabu a komplett meztelenség, így az applikáció művészeti egységét elképesztő számú, ráadásul sokszor meglepően magas színvonalú alkotás teszi izgalmassá. Nők, férfiak, profi művészek, lelkes, jó adottságú autodidakták, nonbináris bohémek, magukat tudatosan építő és self-brandingelő erotikainfluenszerek is sorakoznak az #eroticart hashtag mögött. 

Pszichedelikus fényben úszó nemi aktus ábrázolások, nyálcsorgató idomokat felfedő finom akvarellek, erotikus karikatúrák, reneszánsz sztáraktokat urbánus környezetbe helyező montázsok, stilizált, mégis mágikus hatású vaginarajzok, szénnel felrajzolt orgazmusok, dokumentarista hangulatú vagy éppen buja, félmeztelen férfitestfotók. A testi vágyak megjelenítése és a hozzáadott művészi érték mellett ezektől a művészektől ráadásul sokszor hamuban sült pogácsaként útravaló népnevelést is kaphatunk: szóljon az az önelfogadásról, az önazonosságról, az esélyegyenlőségről vagy akár a humor fontosságáról. 

Román Boglárka szexuálpszichológus, pár- és családterapeuta szerint ezeknek a posztoknak egyszerre lehet művészei értéke és olykor akár társadalomkritikai üzenete. „A kettő nem kizárja, inkább kiegészíti egymást. Egy-egy ilyen alkotás ugyanis több csatornán szólíthatja meg a nézőt egyszerre több üzenettel – mondja a szakértő, aki szerint ezektől az erotikus posztoktól mást kaphatunk tinédzserként, fiatal felnőttként vagy épp művészetkedvelőként. – Az üzenet tartalma ráadásul nem feltétlenül a művésztől függ, hanem sokkal inkább a befogadótól, valamint a befogadó értelmezésétől.”

A nagy erotikaparádé

Alexey Kondakov @alksko

Az ukrán Alexey édesapja bányász, édesanyja pedig mérnök, csupán nagypapája rajzolt katonaként nagy elánnal a második világháború csatái között. Az unoka mára bebetonozta magát az Instagram vizuális kultúrközösségébe, szürrealista dokumentarista fotósként, belekóstolva a festészetbe, a képzőművészetbe, a szobrászatba és az újmédiába is.

Kiss Attila @attilakiss.photo

A Szlovákiában született magyar fotós húszévesen alapította első stúdióját, előbb lányokat, majd fiúmodelleket fotózva. Érzéki fotói az Instagram legnagyobb kultúrközösségi profiljainak a figyelmét is magukra vonták, nem véletlenül. „A képeimre többnyire azt mondják, hogy szexik, provokatívak, erotikusak, de mégsem vulgárisak” – magyarázza a fotós, hozzátéve, sokan a fotóit még akkor is erotikusak találják, ha a modellek ruhát viselnek.

 

A cikk folytatását és még több művészt szeptemberi lapszámunkban találsz!