A legzseniálisabb erotikus posztok az Instagramról

2020. augusztus 22.
Legfrissebb lapszámunkban többek között az Instagram erotikus posztokat megosztó művészeiről is olvashattok. Ehhez kapcsolódóan most egy mini-interjú következik szexuálterapeuta szakértőnkkel, de megismerhetitek 3 kedvenc erotikus profilunkat is a fotómegosztó oldalról.

Az Instagram 2020-ra a legdominánsabb social mediás felületek közé tartozik, sok millió felhasználó napi közösségi, vizuális, lifestyle, dekor vagy éppen kulturális betevőjévé izmosodva. Ugyanakkor némely kortárs gyomornak elég merev „közösségi irányelvekkel” szabja meg határait, a vizuális dühöngőből határozottan kizárva a feedben felbukkanó csenevész mellbimbókat (kivéve a szoptató kismamás, vagy a maszektópiás posztokat), a teljesen pőre popsikat, intim részeket. És bár hivatalos állásfoglalásuk szerint igen megértőek a felhasználók meztelen képek megosztása utáni vágyával kapcsolatban, a „pucérságot” mégis határozottan tiltják fényképek, videók és egyes digitálisan tartalmak esetében.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mrzyk & Moriceau (@mrzyk_moriceau) által megosztott bejegyzés, Okt 21., 2019, időpont: 9:31 (PDT időzóna szerint)


A festmények, szobrok és művészeti alkotások terén azért szerencsére nem tabu a komplett meztelenség, erotika, így az oldal művészeti egységét elképesztő számú, ráadásul sokszor meglepően magas színvonalú alkotás turbózza fel és teszi izgalmassá. Nők, férfiak, profi művészek, lelkes, jó adottságú autodidaktát, non-bináris bohémek, magukat tudatosan építő és „szelfbrandingelő” erotica influenszerek is sorakoznak a #eroticart hashtag mögött.

Láttad már?

Szeptemberi lapszámunkban nem csak körbejárjuk a témát, de egy sor zseniális alkotót és műveiket is bemutatjuk. A cikkre való ráhangolásként következzen Román Boglárka szexuálpszichológus, pár- és családterapeutával készített mini interjúnk és bónuszként három kedvencünk az erotikus művészek közül!

Hogy látod, inkább a néha plusz mondanivalóval kombinált művészeti érték vagy az erotikus töltet fontos ezeknél a posztoknál a követők számára?

Úgy vélem, mindkettő igaz lehet. Természetes, hogy egyes művészi darabok erotikus töltettel rendelkeznek, de egyben művészi értékkel, üzenettel (pl.: társadalomkritikával) bírnak, a kettő nem kizárja, inkább kiegészíti egymást. Egy mű egyszerre több csatornán keresztül szólíthatja meg a nézőt. Így akár több üzenettel is bírhat egyszerre, ezzel pedig több oldalról történhet ingerlés, a befogadó ingerküszöbének megcélzása.

Miben más mondjuk, mint a pornó? Mit ad?

Többségünkben él valamilyen kép és fogalom arról, mi számít pornónak. Még akkor is, ha a műfaj definíciója koronként és kultúránként teljesen eltérő lehet. A pornó alapvetően a szexualitás nyílt ábrázolása, melynek célja a szexuális izgalom kiváltása a nézőből. A befogadótól függően így akár pornónak tekinthetnénk a meztelen szobrokat, az akt ábrázolásokat, a fehérneműs reklámplakátokat, a művészi meztelen képeket, hiszen ezek néha a soft pornók képanyagával is felérhetnek. Abban mindenképp más, hogy bár a hatásukat tekintve a mesterséges szexuális izgalomkeltés felfedezhető, de a hasonló erotikus posztoknál a szexuális ingerlés nem öncélú, hiszen egyéb célok, jelenségek, üzenetek is kísérhetik. Jelen lehet a test tárgyiasítása, ahogyan a testképzavarokat erősítő torzító ábrázolások, de a habituáció jelensége is, azaz hozzászokunk a minket érő ingerekhez, az ingerküszöbünk kitolódik.

Mrzyk & Moriceau rajzai Sébastien Tellier klipjében

Vagyis?

Vagyis amit korábban a fölöttünk levő generációk meghökkentőnek, polgárpukkasztónak vélhettek, a mai túlszexualizáltság áramlásában adott esetben fel sem tűnik.

Szerinted nagyrészt kikhez szólhatnak a hasonló képi tartalmak?

Az az igazság, hogy mást üzenhet mindez tinédzserkorban, fiatal felnőttként, művészetkedvelőként.. De itt ugye szűrés nélkül bárki követheti ezeket a tartalmakat. Alapvetően az is szempont lenne, hogy a művész milyen korosztályt, milyen célközönséget szólít meg, ez viszont az Instagram felületén követhetetlenné válik.

Kattints tovább a 3 kedvencünk Instagram-profiljára még több erotikus alkotásért!

Mrzyk & Moriceau @mrzyk_moriceau

Petra Mrzyk és Jean-François Moriceau 1998 óta alkotnak egy művészeti párost, munkásságuk pedig főleg a fekete-fehér minimum pajkos, de inkább pajzán rajzokról ismert. Letisztult, egyszerű, de nagyon hatásos jelenetekkel hatnak, néha szinte az abszurd vonalán mozogva, játékos testábrázolásokkal, humorral kísérve. Munkáikon szinte minden él, az élettelen tárgyak is. Zenei téren is láthattuk már munkájukat, nagy kedvencünknek, Sebastian Telliernek is készítettek videót!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Again

Mrzyk & Moriceau (@mrzyk_moriceau) által megosztott bejegyzés, Máj 16., 2019, időpont: 12:17 (PDT időzóna szerint)

Kiss Attila @attilakiss.photo

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Stretching is important 😉 #photoshooting #southafrica

Attila Kiss (@attilakiss.photo) által megosztott bejegyzés, Ápr 3., 2020, időpont: 6:52 (PDT időzóna szerint)

A Szlovákiában született magyar fotós 20 évesen alapított első stúdióját, előbb lányokat, majd fiúmodelleket fotózva. Érzéki fotói a legnagyobb Instagramos kultúrközösségi profilok figyelmét is magukra vonták, nem véletlenül. „A képeimre többnyire azt mondják, hogy szexik, provokatívak, erotikusak, de mégsem vulgárisak.” – vallja maga a fotós, hozzátéve, sokan a képeit még akkor is sokszor erotikusak találják, ha a modelleken ruha van..

 

Olvastad már?

Vahid Sharifian @vahidsharifian

Az 1982-es iráni születésű visual artist székhelye jelenleg Brooklynban és Los Angelesben van, de hipererotikus műveit kiállították már Dániába, Franciaországban és Dél-Koreában is. Repertoárjának számos darabja erősen kéjcentrikus, de a szürrealisztikus hajló alkotásaiból a groteszk elemek, a humor és a szarkazmus sem hiányoznak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Under a table, 2020, Acrylic on paper 🎢🍽 #contemporaryart #painting #contemporarypainting #la #losangeles #nyc Brooklyn

Vahid Sharifian (@vahidsharifian) által megosztott bejegyzés, Júl 24., 2020, időpont: 9:31 (PDT időzóna szerint)

A teljes cikket, és az alkotók körképét a szeptemberi Marie Claire magazinban olvashatod el!