Először állítják ki a Buckingham-palota festményeit

2020. augusztus 26.
Körülbelül tíz évig tart majd a Buckingham-palota elektromos és vízvezeték hálózatának felújítása, ám ennek köszönhetjük, hogy a palotában elhelyezett műalkotások saját kiállítást kapnak. Hatvanöt műremeket, köztünk Tiziano, Vermeer és Rembrandt festményeit láthatjuk A Buckingham-palota mesterművei című kiállításon.

Nem ez az első alkalom, hogy megtekinthetjük a Buckingham-palota műalkotásait, hiszen a látogatók a képgalérián is keresztül sétálhatnak, ahogy a palota tizennyolc másik szobáján is, minden év júliusa és októbere között.

Ám egy ilyen feszített tempójú körbenézés során nem valószínű, hogy egytől egyig olyan alaposan megszemlélhetjük a festményeket, ahogy szeretnénk, ráadásul magát a termet sem arra optimalizálták, hogy közvetlen közelről nézegessük a festményeket. Ahogy Desmond Shawa-Taylor, II. Erzsébet királynő képgalériájának hivatalos felügyelője is elmondta, a műremekek egy részét ráadásul több sorban helyezték el egymás fölött, így a magasabbra akasztott képeket nézegetve biztosan megfájdul a nyakunk.

A Buckingham-palota mesterművei (Masterpieces from Buckingham Palace) című kiállítás tehát az első olyan lehetőség, ahol kiállítási körülmények között csodálhatjuk meg a festményeket, nem egy helyiség dekorációjaként. Amit már rég megérdemeltek ezek az alkotások, amilyen például Johannes Vermeer Zeneóra című festménye, vagy éppen Rembrandt 1633-as portréja, A hajóépítő és felesége, ami a királynő kedvence Shawe-Taylor bevallása szerint.

A szintén a Buckingham-palotában található The Queen’s Galleryben lehet megtekinteni a kiállítást 2020. december 4-től 2022 januárjáig.

Olvastad már?

Forrás: Smithsonian
Fotó: Unsplash, Wikimedia