Hitka Viki falfestményével mondanak köszönetet a budapestieknek

2020. július 10.
Új színes falfestmény díszíti a belvárosi Károly körúton álló Tűzoltóság homlokzatát. A kovász is lehet híd című alkotás Hitka Viktória képzőművész rajza alapján készült, a kivitelezés Magyarország első tűzfalfestő szervezete, a Színes Város Csoport munkája. A festmény a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felkérésére, köszönetképpen született meg – a budapestiek felé.

A járványügyi helyzet a nagyvárosi életre volt a legnagyobb hatással, egyéni és társadalmi szinten is itt generálta a legtöbb feszültséget. Ezért is fontos reflektálni erre a helyzetre kreatív köztéri megoldások szintjén is. A főváros városarculati cége a képpel a szolidaritás és az összetartozás üzenetét kívánta megjeleníteni, de arra is rámutat, hogy nincs mitől félnünk; ha baj van, valóban számíthatunk egymásra mi, budapestiek.

Hitka Viktória alkotásának ráadásul most különösen fontos üzenete van, hiszen a város összefogott, lakói együtt vészelték át az elmúlt hónapokat. A járvány generációkat kötött össze, összehozta a szomszédokat, a segítségre szoruló és segítő kezet nyújtó városlakókat és új közösségek, csoportok alakultak, barátságok szövődtek. Mindenki kivette a részét, ki így, ki úgy, de sokan helyt álltak és bizonyítottak.

A generációk közötti párbeszéd kialakulása segíti a legjobban azt, hogy egy társadalom képes legyen elfogadóan, együttműködve alakítani az életet. A globális és az individuális történelem ott van az idősebbekben, az új iránti vágy a fiatalokban, de egymás nélkül nem tud jól működni a kettő. Az egész vírushelyzet a kintről és a bentről szólt. Ezért az épület homlokzatának osztásait használva a rajzon is létrehoztam külső és belső tereket. A kenyér mint ajándék, gondoskodás jelenik meg, a szomszéd néninek vagy a nagymamának. Benne van az irónia, a jól ismert érzés emléke, hogy »még egy kovászkérdés a Facebookon és megőrülök«. De benne van a lenyomata annak is, hogy milyen, ha egy társadalom tényleg együtt tud működni. Talán ilyen váratlan helyzetek kellenek hozzá, mint ez a vírus… Talán nem baj, ha nem felejtjük el, hogy lehet így is” – elemezte a koncepciót Hitka Viktória, aki Budapesten született, és azóta is a városban él. Tanulmányai alapján képzőművész, de klasszikus értelemben nem készít műtárgyakat. Felnőtt- és gyerekkönyveket tervez és illusztrál, porcelántányérokra ír feliratokat, és civil szervezeteknek segít vizuális kommunikációval, adományozási kampánystratégiákkal.

Az alkotás, amelyet a Színes Város Csoport művészei a 420 nm területű falfelületre varázsoltak közel 180 liter festékből, 12 nap alatt készült el. A városszínesítő csapat már számtalan budapesti tűzfalat megszépített, és tett vonzóvá a helyiek és a turisták számára; absztrakt alkotásokkal vagy éppen ismert mesefigurákkal, de képzőművész diákok munkáival is találkozhattunk már a város több frekventált és eldugott pontján, általuk.

A falon szereplő új alkotás, A kovász is lehet híd most minden budapesti előtt szeretne tisztelegni és köszönetet mondani, amiért ilyen rendkívüli helyzetben is figyeltek egymásra, és képesek voltak a valódi összefogásra.