Az Uffizi Képtár mémjei meghódították a TikTokot

2020. június 30.
A reneszánsz korszak művészetét bemutató firenzei Uffizi Képtár a TikTok segítségével mutatta meg, hogy a szobrok és a festmények, amelyek a galériában találhatók, bár ötszáz éve készültek, mégis élnek, és ma is aktuálisak. A kurátorok a közösségi oldalon alkottak viccesebbnél viccesebb és rendkívül aktuális koronavírus-mémeket – például Tenerani Az elhagyott Psziché című szobrával vagy éppen Caravaggio Medúzájával.

Idén a világ 85 ezer múzeumának kilencven százaléka hónapokra bezárta kapuit a koronavírus-járvány miatt az UNESCO és a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának tájékoztatója szerint. Nyolcból egy múzeum pedig jó eséllyel soha többé nem nyit ki, derült ki az UNESCO elemzéséből.

A közösség megtartására, a jövőbeni látogatók érdeklődésének felkeltésére és a támogatók megtartására sok múzeum tartott élő oktató videobejelentkezéseket a közösségi oldalakon, vagy készített virtuális túrát például a Google Arts & Culture segítségével. Voltak viszont olyan múzeumok, amelyek nem teketóriáztak, és rögtön a legfiatalosabb közösségi platformon, a TikTokon jelentek meg, ráadásul igencsak modern tartalommal. Közülük is kiemelkedik a firenzei Uffizi Képtár oldala, ahol a reneszánsz csodás műalkotásaiból roppant szórakoztató módon készítettek például koronavírus-mémeket a múzeum kurátorai. 

Itt van például rögtön Pietro Tenerani 19. századi híres szobra, Az elhagyott Psziché, amelyhez megtalálták a tökéletesen passzoló, drámia zenét, Adelé Someone Like You című számát. Több mint nyolcvanezren nézték meg eddig az „Összetört szív” képaláírással ellátott videót a múzeum TikTok-oldalán.

@uffizigalleries

Broken heart 💔 #someonelikeyou #love #forever #loneliness #mood #art

♬ Someone Like You – Hello Adele Tribute

Caravaggio ikonikus Medúzája nem úszhatta meg a koronavírus-mémesedést. 

@uffizigalleries

#Medusa Vs #Coronavirus #Caravaggio #uffizi #art

♬ suono originale – uffizigalleries

Ahogy Botticelli festménye, a Vénusz születése sem maradhatott ki: a festmény segítségével az idei divatirányzatokat mutatják be, ahogy az Uffizi Képtár alkotói látják.

@uffizigalleries

Spring/Summer 2020: corona look #catwalk #model #style #fashion #art

♬ suono originale – uffizigalleries

Több műalkotás montázsával pedig elkészítették azt is, ahogy az egyes festmények beszélgetnek és próbálják betartani a társadalmi távolságtartás szabályait. 

@uffizigalleries

Distance, please!! #socialdistancing #mood #comedy #art #nature

♬ suono originale – uffizigalleries

A felhasználók imádják az Uffizi Képtár videóit, rohamosan növekszik a múzeum rajongótábora. „Bárki is csinálja ezeket a videókat, remélem, fizetésemelést kapott” – írta az egyik követőjük a galéria TikTok-oldalán. Ilde Forgione, a múzeum adminisztrációs asszisztense áll a bejegyzések mögött. „Néha más nézőpontot kell adni az embereknek, hogy rádöbbenjenek, a művészet nem unalmas. A művészet nem az, amit az iskolában tanultunk. Hanem valami olyan, amit mi magunk fedezünk fel” – mondta Forgione a The New York Times-nak a videók készítésének alapötletéről.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash