Humen Fesztivál, mert senki sem más, de mindenki különböző

2020. szeptember 07.
Szeptember 8. és 25. között ismét Humen Fesztivál, ahol a programok között felbukkan Nobel-díjas írónő darabja a Trafóban, Oscar-díjra nevezett film és cannes-i filmfesztivál díjnyertes színész drámája a Művész Moziban, valamint a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját elnyert fotográfus kiállítása az Art9 Galériában.

A fesztivál ideje alatt kiállítások, színházi előadások, valamint filmvetítések is lesznek, amelyek nagy része nemcsak a magyar anyanyelvű közönség számára élvezhető. A mára hagyománnyá váló őszi kulturális LMBTQ fesztivál hat helyszínen várja a résztvevőket a Humen Magazin és a Humen Travel Turisztikai Egyesület szervezésében.

„Ez nem egy kulturális fesztivál melegeknek, hanem egy meleg kulturális fesztivál mindenkinek” – mondta Erdei Zsolt, a Humen Media Group alapító-ügyvezetője, akinek célja az, hogy a fesztiválon keresztül minél több ember betekinthessen az LMBTQ közösségek életébe.  A sokszínű program, amelynek magját a filmek adják, már harmadik éve összművészeti fesztivállá nőtte ki magát, és második éve fotókiállítással is kiegészül.

Jelenet az És aztán táncoltunk című filmből

Idén nyolc ország nyolc filmje tekinthető meg, amelyeket a nagyközönség még sosem láthatott ezelőtt. Németország, Franciaország, Írország, Grúzia, Dél-Afrika, USA, Taiwan és Vietnám filmjei eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg a Művész Moziban szeptember 10–13. között. A programban a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokat megjárt darabok is felbukkannak.  Az Oscar-díjra nevezett És aztán táncoltunk című film mellett a Cannes-ban díjazott Félix Maritaud nyerte el a feltörekvő színészek díját a Vad című drámában nyújtott alakításáért. Az idei Berlinale Generáció-szekciójának nyitófilmje volt a Gubó, a velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában versenyzett a dél-afrikai Moffie, a Song Lang című drámát pedig a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Franciscó-i LMBTQ filmfesztiválig számos helyen díjazták.

Song Lang című film

Randi Amberrel

A második éve futó, saját szervezésű fotókiállítás fókuszában szeptemberen a családok állnak. A képeken különböző összetételű családok történetei elevenednek meg az Art9 Galériában. Erdei Zsolt elmondása szerint „mindenki családnak számít, álljon az a gyerekek mellett apából-anyából, vagy egyetlen szülőből, vagy azonos nemű párból. Semmiben nem különbözik a hétköznapi életük”.

A saját szervezésű programok mellett befogadott színházi előadások és tárlatvezetés is szerepelnek a Humen Fesztiválon, ymelyek egytől egyig a kulturális élményen túl a társadalmi nyitottságot is hivatottak erősíteni. A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek színdarabját, és a népszerű Freak Frusion társulat újcirkuszi előadását a Trafóban, az improvizációs színházat kedvelők az Itt és Most Színház és Közösségi Térben, a musicalek szerelmesei pedig a Pinceszínházban élvezhetik az előadásokat. A Ludwig Múzeumban privát tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Keeping the Balance című kiállítás keretén belül.

A Humen célja, hogy a magyar kultúrát és a szemléletet egy nyugati irányba mozdítsa előre, változásokat eredményezve a gondolkodásmódban és a társadalmi nyitottságban.

A programokról bővebben a humenfesztival.hu oldalon olvashatsz.

Olvass tovább!