8 titok, amit nem tudtál a Disney-hercegnők ruháiról

2020. október 24.
Miért pont azt a színt választották a Disney-hercegnők ruhájának, amit kaptak? Melyik hercegnő átváltozása volt Walt Disney személyes kedvence? És milyen lett volna Belle öltözéke eredetileg az ismert, sárga ruhacsoda helyett?

A ruhák, amelyeket a Disney-hercegnők (és királynők) viselnek, legalább olyan ikonikusak, mint a karakterek maguk. Ráadásul nem csak jellegzetesek, minden ruhának megvan a maga jelentése. 

Miért kék sok Disney-hercegnő ruhája?

Hófehérke, Hamupipőke, Belle, Merida, Elsa és Jázmin hercegnő is kéket visel, ami valószínűleg nem véletlen. A Pantone Intézet igazgatója, Leatrice Eiseman vélménye szerint a kék különböző árnyalatai azért népszerűek a hercegnőknél, mert megnyugtatóak, bizalomgerjesztők, ugyanakkor erőteljesek. „Erőt ad a karaktereknek, ha kékbe öltöztetik. Nagyon finom mód annak kifejezésére, hogy a fiatal nők, lányok is lehetnek erősek” – mondta Eiseman. 

disney-hercegno-ruha-titok

Belle kék ruhája a kívülállóságát szimbolizálja

Az 1991-es A szépség és a szörnyetegben a főszereplő Belle kívülálló a kis francia falucskában függetlensége és könyvek iránti rajongása miatt. A falusiak többsége barnás, semleges színeket visel, Belle öltözéke viszont világoskék, ami jól elkülöníti őt a többi karaktertől.

Hamupipőke átváltozása 

Walt Disney számos klasszikus mesehős megteremtésében részt vett élete során, ám a kedvenc jelenete bevallottan Hamupipőke ruhájának átváltozása volt, ahogy a szegényes munkaruhája csodaszép báli öltözékké alakul át. „Nem azért szerette, mert ez egy tökéletes animáció volt, nem is azért, mert a jelenet tökéletes. Maga a tény, hogy képes volt az átalakulásra, lenyűgözte Disney-t” – mondta Fox Carney, a Walt Disney Animációs Kutatói Könyvtár munkatársa.

Csupán négy hercegnő viselt nadrágot

Hosszú-hosszú ideig a Disney hercegnők kizárólag szoknyát viseltek, majd 1992-ben jött Jázmin, aki az első nadrágos hercegnő lett. Őt Mulan követte 1998-ban, majd 2019-ben Elsa és Anna a Jégvarázs második részében. „Nagyon büszke vagyok a két nőre, akiknek egy királyság súlya nyomja a vállát. Ők azt viselnek, ami megfelelő számukra, nagyon szeretem, hogy azt vehetnek fel, amit csak akarnak” – mondta Jennifer Lee, a Jégvarázs 2. társrendezője.

Belle ruhája eredetileg sokkal ódivatúbb lett volna

Az 1989-es terveken Belle kék ruháját még abroncsos szoknyával tervezték, báli ruháját pedig az 1650-1780 közötti divat szerint. Ám a végső filmben láthatóan modernebb öltözéket kapott, amellyel arra is utaltak a rajzfilm készítői, hogy haladóbb gondolkodású volt kortársainál a karakter. 

Moana ruháját rengeteg kutatás előzte meg

disney-hercegno-ruha-titok

Moana egy polinéziai faluból származik, így öltözékének kidolgozásánál fontos volt, hogy amennyire csak lehetséges, autentikus legyen. „Rengeteg kutatómunka előzte meg Moana ruhájának kidolgozását, hogy hitelesek legyenek a felhasznált anyagok és a szabás. Mivel körülbelül kétezer évvel ezelőtt játszódik, így nincs fotónk arról, mit viseltek akkoriban, ám az óceániai régészeti leletekből alkothattunk képet arról, milyen anyagokkal dolgoztak” – mondta Neysa Bové vizuális dizájner. Moana ruhájának piros színe királyi származására utal, és az olyan részletekre is figyeltek, amelyek a történelmi korhoz kapcsolódnak: hátul például vaddisznóagyar gombok fogják össze a ruhát.

Elsa és Anna ruhájához Norvégiában, Izlandon és Finnországban inspirálódtak

disney-hercegno-ruha-titok

A Jégvarázs 2. készítői a skandináv országokban gyűjtöttek inspirációt a főhősök ruháinak megtervezésére. Számos 1940-es évekbeli divatbemutató ruháit átnézték, tanulmányozták a tradicionális norvég hátizsákokat és korabeli fotókat. „Minden apró részletben hitelesek akartunk lenni, a legutolsó hímzésig” – mondta Brittney Lee, a rajzfilm egyik tervezője. 

Ariel uszonyának külön színt kevertek

disney-hercegno-ruha-titok

A kis hableány uszonyának különleges, egyedi zöld színt kevertek a Disney laboratóriumában. Még nevet is adtak neki, természetesen mi mást, mint Arielt, tiszteletük jeléül. Hasonlóan egyedi színe van A szépség és a szörnyeteg egyik ikonikus ruhadarabjának, a szörnyeteg kék zakójának is.

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images