A Disney-filmek nem gyerekeknek valók?!

2020. május 23.
Manapság nagyon ügyelnek rá a stúdiók, hogy milyen meséket készítenek a gyerekeknek, ám nem volt ez mindig így. Szinte mindenki tud olyan rajzfilmet mondani a saját gyerekkorából, ami olyan mély hatással volt rá, hogy a mai napig emlékszik arra a bizonyos jelenetre, amitől félt. Egy friss kutatás szerint a Dumbó vezeti ezt a listát.

Hogy megvizsgálják, mennyire gyerekbarát rajzfilmek a Disney-mesék, 1371 felnőttet kérdeztek meg arról, mi a véleményük az egyes történetekről. Az 1941-ben készült Dumbó rajzfilmről vélekedtek úgy a legtöbben, hogy sok olyan jelenet van benne, ami nem gyerekeknek való. A válaszadók 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem mutatná meg a gyerekeinek.

View this post on Instagram

Lo sapevi che… Dumbo edition! 🐘 Sapevi che Dumbo è stato il primo classico della casa di Topolino ad essere pubblicato su videocassetta? Nel giugno 1981 la VHS dell'elefantino con le orecchie grandi poteva essere solamente affittata, mentre l'anno successivo entrò definitivamente in commercio. Incredibile vero? Dumbo (1941), directed by Ben Sharpsteen, Norman Ferguson, Wilfred Jackson, Bill Roberts, Jack Kinney, Samuel Armstrong, produced by Walt Disney Productions. __________________________________ #disney #waltdisney #dumbo #disneydumbo #dumbomovie #dumbodisney #elephant #animal #disneyanimal #animation #animation2d #disneyclassic #disneyclassiccollection #disneycharacter #disneytrivia #trivia #cinema #cinemadisney #filmtrivia #filmscene #featureanimation #featurefilm #waltbisby #dumboear #disneyvhs #vhs #curiositàdisney #disneyplus #disneyplushcollector #disneylover

A post shared by WaltBisby 🧚 (@waltbisby) on

A Dumbót az 1953-as Pán Péter követte, ami a kutatásban résztvevők negyede szerint olyan mese, amit jobb, ha nem látnak a gyerekek. Mindkét mesénél kiemelték a rasszista, bántalmazó elemeket, amik a legfőbb problémák ezekkel a filmekkel a válaszadók szerint. A Pán Péterben a dohányzós jelenet, míg a Dumbóban a pszichedelikus hallucináció a legfélelmetesebb a nyilatkozatok alapján.

Ám nem csak a régi rajzfilmeket találták aggályosnak a vizsgálat alanyai. A listán a harmadik helyet az 1991-es Szépség és a Szörnyeteg foglalja el (valószínűleg a Stockholm-szindróma és a bestiális utalások miatt), míg a válaszadók 15 százaléka a nagy klasszikust, az 1989-es A kis hableányt sem vetítené le gyerekeinek.

Az elmúlt évtizedekben a Disney politikája sokat változott. Már nem az a film csúcspontja, hogy brutális módon végeznek a főgonosszal, ezen kívül már nem fordulhat elő, hogy a szereplők dohányoznak, és lefejezés sem látható a jelenetek között.

Olvastad már?

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash