Könyvek a boldogabb jövőért

2020. november 22.
2020-ban nem elég a regény utolsó oldalára lapozni a happy endért: együtt kell tennünk azért, hogy a történet jó véget érjen.

2020 egyszerre volt a bizonytalanság és az állandó újratervezés időszaka. Ezért döntött úgy a Bookline, hogy saját eszközeivel beszáll a jövőtervezésbe, és kapaszkodót ad azoknak, akik tenni akarnak egy kiszámíthatóbb és igazságosabb világért. Hiszen a könyvek nemcsak mesélni tudnak, de rengeteg információt is nyerhetünk segítségükkel arról, hogy mi és miért történik a világban – merre mehetünk tovább, ha tenni szeretnénk az élhető jövőért.

A kampányhoz készült www.bookline.hu/jövő oldalon több száz olyan regény, tényirodalmi munka és gyerekkönyv található, ami segít a fenntarthatóság pontosabb megértésében, szórakoztatva, mégis hitelesen mesél a világ aktuális kihívásairól. A könyvekhez kapcsolódóan több tucat, a témába vágó, ingyenes tartalom is elérhető, így néhány kattintás után bárki elmélyedhet a klímaváltozás, a nemek közti egyenlőség, a minőségi oktatás és a mentális egészség témájában.

A Bookline célja nemcsak az, hogy a négy témáról közérthető információkat osszon meg, hanem az is, hogy mindezt hiteles és izgalmas könyvek segítségével tegye meg. A könyveket úgy válogatták ki, hogy azokból ne csak a felnőttek, de a gyerekek is találhassanak olvasnivalót. Mind a négy témában találhatunk olyan, kicsiknek szánt műveket, amik elolvasásával egy élhetőbb világ alapjait teheti le a következő generáció.

Ha például egy élhetőbb Földért szeretnénk tenni, akkor első lépésként ismerjük meg bolygónk élővilágát. A mi bolygónk című könyvből megtudhatjuk, mit kell tenni, hogy a természet csodáit a következő generációk is láthassák.
A mindennapok sajátossága, hogy a problémák megállás nélkül jönnek velünk szembe, ezeknek a megoldásában segít a Pszichoforyou blog szerzőinek könyve, a 20 önismereti kérdés és válasz – Pszichológiai kézikönyv önmagadhoz, de a témában igazodási pont lehet Orvos-Tóth Noémi nagysikerű könyve, az Örökölt sors is.
Napjaink egyik legégetőbb kérdése a nemek közötti egyensúly. Elena Ferrante lebilincselő történeteiben vagy Babarczy Eszter A mérgezett nő című novellásköteteinek történeteiben olyan témákkal és kérdésekkel találkozhatunk, amelyek alól a #metoo-mozgalom felbukkanása óta egyikünk sem függetlenítheti magát.

Az már bizonyos, hogy a tanulás több, mint egy 45 perces tanóra: élethosszig tartó kísérletezés a saját képességeinkkel és a világ szabályaival. A téma megértéséhez olyan könyveket ajánl a Bookline, mint a Műértő, amely segítségével a gyerekek már korán elmélyülhetnek a művészet színes világában – az egyszerű barlangrajzoktól a reneszánsz alkotásokon át a modern graffitikig. A könyvek segítségével nemcsak a gyerekek, de mi magunk is fejleszthetjük tudásunkat, kreativitásunkat – például Szerb Antal Magyar irodalomtörténet, vagy éppen Horváth Viktor A vers ellenforradalma – A versírás és versfordítás tanulása és tanítása című művével.

A program részeként láthatjuk majd országszerte azokat az utcai plakátokat is, melyek a Bookline márkához illő különleges eszközökkel élve ezúttal klasszikus könyvek címeit „hekkelik” meg. A készítők bíznak benne, hogy egy-egy látványosan átírt könyvcím felhívja majd a figyelmet a legaktuálisabb társadalmi és környezeti jelenségekre.

Olvass tovább!