Hogyan lett az olvasás a járvány nagy nyertese?

2020. május 24.
A kutatások szerint a koronavírus-járvány kitörése óta a könyveladások száma és az olvasással töltött idő csaknem megduplázódott. A legnagyobb mértékben a thrillerek és a bűnügyi regények népszerűsége nőtt meg. Ám ennek nem egyszerűen az az oka, hogy hogy az emberek kevesebbet mozdulnak ki az otthonaikból.

Csaknem megduplázódott az olvasással töltött idő a koronavírus-járvány kitörése óta. Ám a disztópiákról szóló kötetetek helyett az emberek inkább a könnyebben emészthető és jól ismert szerkezetű bűnügyi történeteket és thrillereket választják.


A Nielsen Book kutatásában a válaszadók 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy többet olvas, mióta bejelentették a kijárási korlátozásokat. Az ezer fős felmérés szerint közel heti 3,5 órával nőtt az olvasással töltött idő, így az emberek átlagosan heti hat órát forgatják könyveiket. Csupán a felnőttek tíz százaléka mondta, hogy kevesebbet olvas. Az olvasók könyvválasztási szokásai is megváltoztak a járvány kitörése óta. Az emberek érdeklődése a disztópiák helyett inkább a krimik, bűnügyek és thrillerek felé fordult. A járvány előtt ennek pont ellenkezője volt megfigyelhető.

Miért olvasnak az emberek?

A válaszadók több mint fele (52 százalék) nyilatkozott úgy, hogy azért olvas többet, mert több a szabadideje. Az emberek 51 százaléka azért vesz többször könyvet a kezébe, mert unatkozik, 35 százalékuk pedig azt is hozzátette, hogy az olvasás számára egyfajta menekülés a valóság, a krízis elől.

Olvastad már?

Louise Doughty krimiszerzőt nem lepte meg, hogy megnőtt az érdeklődés a bűnügyi regények iránt. „Tévhit, hogy az emberek a nehéz időkben könnyed, eszképista történeteket vagy szívmelengető meséket szeretnének olvasni – vélekedik a krimiíró. – Az emberek azt szeretnék, ha beszippantaná őket a könyv. Ezért választanak olyan köteteket, amelyeknek a története magával húzza őket, és teljesen leköti a figyelmüket. A krimi és a thriller pont ilyen kategóriák, még akkor is, ha a történetek nagyrészt olyan emberekről szólnak, akik nagyon sötét dolgokat cselekszenek.”

Ám paradox módon gyakran a legsötétebb történetek a legfelemelőbbek.

A veszélyek ellenére ugyanis a titkokat általában megoldják, és „mindannyian pont ezt szeretnénk érezni. Megtörténik a rossz dolog, ám van megoldás és/vagy magyarázat a végén” – folytatta Doughty.

A vásárlási szokások is megváltoztak

A kutatásból tehát egyértelműen kiderült, hogy megnőtt az olvasással töltött idő, és ezzel pontosan egybehangzó a könyveladások növekedésének száma is. Az emberek negyede mondta azt, hogy több könyvet is vásárolt az izoláció idején, 18 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, hogy nem vásároltak új könyveket, a régieket vették elő inkább újra. Ennek okaként egyértelműen azt jelölték meg, hogy a könyvesboltok zárva voltak a kijárási korlátozások idején. Az új könyvet vásárlók közül sokan viszont pont emiatt tértek át az elektronikus könyvek vásárlására, holott korábban sokkal szívesebben vásároltak papír alapú regényeket.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash