Az olvasáskalkulátor megmondja, hány könyvet olvashatunk el a karantén alatt

2020. április 18.
Nemcsak azt számolhatjuk ki, hány regényt fejezhetünk be az izolációnk ideje alatt, hanem abban is tanácsot ad, mit olvassunk, ha már teljesen bizonytalanná váltunk.

A kenyérsütés, a Netflix-partik és a Zoom-hívások között sokan választják kikapcsolódásul a könyvolvasást a koronavírus miatti karantén idején. Ha az otthoni könyvtárunk végtelen, ráadásul hangoskönyvekkel, e-könyvekkel is remekül el vagyunk látva, a bőség zavarában is jól jöhet egy iránytű, ami segít eldönteni, milyen sorrendben vágjunk bele az olvasnivalókba. Ráadásul az online olvasáskalkulátor segítségével azt is megsaccolhatjuk, körülbelül hány kötettel végzünk, mire levonul a koronavírus-járvány.


Rita Rain fejlesztette a karantén könyvkalkulátort, amelybe néhány adatot kell csupán bevinni (például azt, mennyi ideig tart körülbelül az izolációnk, milyen gyorsan olvasunk, milyen könyvek érdekelnek), és már meg is kapjuk a végeredményt. Egy átlagos tempóval olvasó ember, akinek napi két órája van az olvasásra, körülbelül tizenkét átlagos hosszúságú könyvet fejezhet be, ha két hónapos karanténnal kalkulál.

Mivel az alkalmazás arra is lehetőséget ad, hogy az érdeklődési körünket megadjuk, így egy sor kötetet is ajánl a témában. A titkok és a rejtélyek kedvelőinek például többek között Lee Child Elvarázsolt dollárok, Agatha Christie Az Ackroyd-gyilkosság, Stieg Larsson A tetovált lány című regényét javasolja, kiegészítve mindegyiket azzal is, hány nap alatt fejezhetjük be az adott művet.

Ha nem vagyunk biztosak egy-egy beírandó adatban, a kalkulátor fejlesztője azt javasolja, ne találgassunk, hagyjuk inkább szabadon az adott rubrikát. Ha pedig bizonytalanok vagyunk az olvasási sebességünkkel, egy teszt segítségével azt is felmérhetjük.

Hallgattad már?

Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash