3 lélekmelengető mesekönyv a hideg napokra

2020. október 28.
Ahogy egyre kevesebb a napfény, és az idő egyre zordabbra fordul, úgy kuckózunk be egy-egy jó mesekönyvvel a gyerekekkel. Különösen nagy öröm olyan történeteket olvasgatni ilyenkor, amik finom illatokat, édes süteményeket idéznek meg.

Nemcsak a gyerekek találnak örömet egy-egy jó történetben, de a felnőttek számára is nagyon jó élmény olyan könyveket olvasni, amelyek kívülről szemet gyönyörködtetők, belülről pedig fordulatos történetekkel szórakoztatnak. Most három ilyen könyvet ajánlunk, lassacskán az ünnepekre hangolódva.

Varró Dániel: Diótörő

mesekonyv-karacsony-tel

Ha azt gondolnánk, hogy mi már ismerjük a Diótörő történetét, miért akarnánk egy újabb könyvet ezzel a mesével?! Muszáj megjegyeznünk: úgy még biztos nem hallottuk, ahogy Varró Dániel meséli el. A költőtől megszokott nyelvi játék kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakoztató, és garantáltan tartogat meglepetéseket úgy is a kötet, ha már hallottuk a mesét korábban. (Jelenkor Kiadó, 2020.)

 

Pocok Péter kalandjai: A süti, amit Türelemnek hívtak

mesekonyv-tel-karacsony

Ha valaki szereti azokat a meséket, amelyeknek állatok a szereplői, biztosan a szívébe zárja Pocok Peti téli történetét, amelyben megtudhatjuk, mi történik, ha valaki türelmetlen, és nem tud várni. Az olvasók, akár a mese főhősei, egy fontos tanulsággal gazdagodhatnak: a türelem valóban a legfőbb fűszere mindennek! Ezt Pocok Peti is jól megjegyezte, bár nem volt nehéz dolga: az egyik legfinomabb karácsonyi sütemény emlékeztette rá. (Gönczi Erika, 2020.)

Mézes cukrászda – Mesék a méz utcából

mesekonyv-tel-karacsony

A hideg, szeles, esős évszakokban minden másnál jobban kívánjuk a mézet. Tudtad, hogy az édes, folyós, torkot melengető finomságról utcát is neveztek el? Legalábbis Szentendrei Judit mesekönyvében. Ráadásul itt mindig izgalmas dolgok történnek: kiderül, vajon van-e annál rémesebb helyzet, mint amikor négy olyan embernek kell együtt élnie, akikben látszólag semmi közös nincs? Például Karolának, aki túl fiatal ahhoz, hogy egy poros kis faluban hervadozzon, Valérnak, aki tornatermet csinálna a szobákból, Katalin anyónak, akit jobb nem megzavarni a délutáni szunyóka közben, és Paulának, akinek… nos, neki minden mindegy. Mihez kezd ez a négy egészen különböző ember? Vajon az őrületbe kergetik egymást, vagy békésen meghíznak Katalin anyó finom süteményeitől? Vagy mégis sikerül valamit kitalálniuk közösen? Miközben a nagy veszekedések és kibékülések történeteit olvasgatjuk, még néhány csodás és illatos sütirecepttel is gazdagodhatunk! (Pozsonyi Pagony, 2020.)

Olvastad már?

Fotó: Jelenkor, Pozsonyi Pagony, Gönczi Erika, Getty Images