Elena Ferrante jó ügy érdekében nevezte meg 40 kedvenc női íróját

2020. november 25.
A világsikernek örvendő Nápolyi regények álnéven író szerzője elárulta, melyek a kedvenc, női szerzők által jegyzett könyvei. Zadie Smith, Sally Rooney és számos olasz klasszikus van Elena Ferrante listáján.

Vitathatatlan tény, hogy ma a legkeresettebb olasz szerző Elena Ferrante, bár még ma sem tudjuk, kicsoda ő valójában. Azt azonban elárulta, hogy melyik a negyven kedvenc olyan könyve, amely női szerző nevéhez fűződik. A világirodalom minden szegletéből kerültek Elena Ferrante listájára írók, Toni Morrisontól Sally Rooney-n át Zadie Smith-ig. 

elena-ferrante-kedvenc-no-szerzo

A szerző, akinek Nápolyi regények című kvadrológiája több mint 13 millió példányban kelt el világszerte, a Bookshop.org oldalon tette közzé listáját, nemes cél érdekében. Az oldal a Ferrante listáján található könyvek után a bevétel tíz százalékát független könyvesboltoknak adományozza.

Elena Ferrante jellemzése szerint „az a közös a kiválasztott könyvekben, hogy olyan nők történetei, akiknek két lábuk van, néha egy, a huszadik században”. Mindegyik kötet elérhető angolul, ám a szerzők a világ minden szegletéből kerültek ki – Japántól Nigériáig, Indiától Brazíliáig. 

Megtalálható a listán a Pulitzer-díjas Toni Morrison A kedves, Elizabeth Strout Olive Kitteridge és Jhumpa Lahiri Interpreter of Maladies című könyve, ahogy a Booker díj nyertesek közül például Margaret Atwood A vak bérgyilkos és Arundhati Roy Az Apró Dologok Istene című írása is. Természetesen az olasz szerzők sem hiányoznak Ferrante kedvencei közül: Elsa Morante Arturo szigete című könyvét 1957-ben adták ki először, és egy kisfiúról szól, aki a Nápoly melletti szigeten, Procidán nő fel árván. Az Accabadorát Michaela Murgia írta, és egy lányról szól, akit egy titokzatos szardíniai nő fogad örökbe. Anna Maria Ortese rövid novelláinak gyűjteménye is felkerült a listára, amelyek szintén Nápolyban játszódnak, Natalia Ginzburg Family Lexiconja pedig egy önéletrajzi regény, amelyet 1963-ban adtak ki először. Donatella Di Pietrantonio regénye, A Girl Returned pedig egy árváról szól, akit visszaküldenek a szülőanyjához és a szegénységhez.

Sok szerző kifejezte örömét és megtiszteltetését, amiért felkerültek Ferrante listájára. Zadie Smith, akinek 2000-es első regénye, a Fehér fogak került a kiválsztott könyvek közé, például azt mondta: „Elolvasni Ferrantét lassan olaszul, majd őrült sebességgel angolul, életem két legcsodálatosabb élménye volt. Megtiszteltetés, hogy ilyen csodálatos kezdeményezés részese lehetek a független könyvesboltok érdekében.”

Claire Harris, aki egyike azoknak a bolttulajdonosoknak, akiknek üzletét a bevételből támogatja Ferrante és a listája, azt mondta, hogy „ez a lista azért is nagyszerű, mert olyan szerzők is vannak rajta, akiknek műveit valószínűleg nem olvasnák el annyian, ha nem olyasvalaki állítaná őket a figyelem középpontjába, mint Elena Ferrante. Nagyon jól megtalálta az egyensúlyt az ismert és kevésbé ismert kötetek között. Mindenki találhat magának valamit rajta.”

Olvastad már?

Forrás: The Guardian
Fotó: Getty Images