Ezüst Medvét nyert Fliegauf Bence filmje a 71. Berlini Filmfesztiválon

2021. március 07.
Fliegauf Bence legújabb szerzői filmjében, a Rengeteg – Mindenhol látlak című alkotásban nyújtott alakításáért Kizlinger Lillának ítélte a zsűri a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medvét a 71. Berlini Filmfesztiválon.

Az idei Berlinálén csupán két színész díjat ítéltek oda: a legjobb fő- és legjobb mellékszereplő díját. Ezek közül az egyiket vihette haza Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjének egyik mellékszerelője. „Felfoghatatlan, nagyon fura és lenyűgöző” – így fogadta a hírt, hogy Ezüst Medvét nyert, aki Janisch Attila és Nagy Viktor osztályában tanulja a filmrendezést.

kizlinger_lilla

Fliegauf Bence legújabb szerzői filmje – az első részhez hasonlóan – hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálom szerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. Hat kis történetet látunk és világos, hogy láthatatlan fonál köti össze az azokban szereplő embereket, de honnan ered ez a fonál? Ki szövi a hálót? Budapest túl kicsi, itt semmi sem maradhat titokban, az éjszakák hosszúak, és van miről beszélgetni. Ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre hatolunk a Rengeteg hipnotikus világába, megértjük, hogy lehetetlen eldönteni, kinek van igaza, ki érdemel büntetést, szeretetet, elfogadást, halált vagy felmentést.

„Nagyon gratulálunk Lillának, Bencének és persze az egész stábnak a heroikus, áldozat kész munkáért! Ki gondolta volna, hogy ez kis független film ilyen messzire jut?!” – nyilatkozta Mesterházy Ernő és Mécs Monika producerek. „Gratulálok Lillának! Szeretném megköszönni a közreműködő összes színészeknek a kitartó, és koncentrált munkát. Ha rajtam múlik vissza fogunk még térni a Rengetegbe!” – tette hozzá a film rendezője, Fliegauf Bence.

Ezt olvastad már?

A filmet Fliegauf Bence írta és rendezte. A filmben többek között olyan hivatásos színészeket láthatunk, mint Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli és Végh Zsolt, Balla Eszter, de mások mellett feltűnik a zenész Víg Mihály, a közel százéves Lénárt István, Keresztes Felicián, a Dealer főszereplője, továbbá a rendező fia, Fliegauf János is. A Fraktál Film és az M&M Film gyártásában készült alkotás producerei Mesterházy Ernő, Fliegauf Bence és Mécs Monika, a co-producerek Pataki Ági és Kovács Gábor, az operatőrök Gyuricza Mátyás és Nyoszoli Ákos, a vágók Gelencsér Terence Gábor, Kiss Wanda és Kovács Dávid. A film zenéjét Fancsikai Péter, Beke Tamás és Fliegauf Bence szerezte.

Fliegauf-Bence-Kizlinger-lilla

Fliegauf Bence első filmje, a Rengeteg 2003-ban a Berlini Filmfesztiválon elnyerte legjobb első film díját. Második alkotása, a Dealer 2004-ben szintén a Berlini Filmfesztiválról hazavihette a Berliner Zietung díját. Harmadik filmje, a Tejút 2007-ben megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot, a Csak a szél című alkotását – melynek producerei szintén Mesterházy Ernő és Mécs Monika voltak – pedig 2012-ben a Berlini Filmfesztiválon három fontos díjjal ismerték el: neki ítélték a zsűri nagydíját, az Amnesty International Film Díjat és a Peace Film Awardot.

Olvass tovább!