Egy gésa, egy csalfa fruska és sok találékony hölgy – kezdődik a Japán Filmfesztivál

2021. február 27.
Február 26. és március 7. között most házhoz jön a japán mozi. A JFF Plus Online Japán Filmfesztiválon 30 japán alkotást nézhetsz meg, kényelmesen otthonról. Ebből a hatalmas kínálatból válogattunk néhány olyan filmet, melyek női sorsokat ábrázolnak vagy a női lélek rejtelmeit boncolgatják.

A hollywoodi filmektől eltérően a japán filmeket sajátos esztétikai varázs lengi körül. A részletek iránti alaposság, a karakterek őszinte tükrözése különlegességnek számít a nyugati ember számára. Talán kevesebb a drámai fordulat és a nagy feloldozást hozó jelenet, a történetek mégis titokzatos erőteljességgel szólítják meg a nézőt, miközben az egyébként is izgalmas japán kultúrába is bepillanthatunk. Február 26. és március 7. között most házhoz jön a japán mozi. A JFF Plus Online Japán Filmfesztiválon 30 japán alkotást nézhetsz meg, kényelmesen otthonról. Ebből a hatalmas kínálatból válogattunk néhány olyan filmet, melyek női sorsokat ábrázolnak vagy a női lélek rejtelmeit boncolgatják.

egy-ejszaka-japan-filmfesztival

Február 28-án 11-kor a főként drámai filmeket készítő Shiraishi Kazuya Egy éjszaka című megrázó alkotásában minden arra a bizonyos éjszakára vezethető vissza, mikor egy édesanya végzetes tettre szánja el magát, hogy gyermekeit megóvja férje erőszakos természetétől. „Senki nem fog többé bántani titeket! Szabadok vagytok, mostantól bármi lehet belőletek.” – ezeket a szavakat hátrahagyva börtönbe vonul. Ezután mindenki a maga útját járja, ám 15 évvel később, mikor ismét egyesül a család, feltépett sebek és kimondatlan érzelmek kerülnek felszínre.

borzongj-ahogy-csak

Megesett már veled, hogy két pasi is megdobogtatta egyszerre a szíved? Kit választottál végül? Március 1-jén reggel 9-től elérhető a Borzongj, ahogy csak akarsz című film, melyben A 24 éves Yoshika titkon évek óta szerelmes volt osztálytársába, Ichibe, avagy az Egyes számú jelöltbe, ám ez megváltozni látszik, mikor munkahelyi kollégája megkéri, legyen a barátnője. Kirishima, vagy ahogy főhősnőnk szólítja Kettes, vallomása új izgalmakat hoz a lány életébe, de kétségei is támadnak, hiszen még sose történt vele hasonló korábban. Bizonytalanságának orvoslására egy osztálytalálkozót szervez, hogy ismét láthassa régi szerelmét. Mr. Tökély vagy a valóság, Egyes vagy Kettes, mi lesz Yoshika érzelmi hullámvasútjának végállomása?

Március 5-én reggel 9-kor Okita Shuichi a 2014-es Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon elismerésben részesült Nézzük meg a vízezést! című vígjátékát nézheted meg, melyben turistaúton résztvevő találékony japán nénik alakítják a főszerepet. Már az út elején sejteni lehet, hogy zöldfülű idegenvezetőjük nincs a helyzet magaslatán, és nem sokkal később az erdőben nyoma is veszik. Az egyedül maradt idős hölgyek hamar rájönnek, hogy a túlélés a fő feladatuk.

Érdekel a japán gasztronómia? Kétségkívül fontos az elkészítés módja, ám a lényeg valójában az alapanyagban rejlik. Ez röviden az esszenciája a legendás tokiói Tsukiji halpiac mindennapjait bemutató a Tsukiji Wonderland című, nemzetközi díjakkal is kitüntetett dokumentumfilmnek, amit március 6-án reggel 9-kor nézhetsz meg.

Ismerős az Egy gésa emlékiratai és a My Fair Lady? A két történet izgalmas, szívhez szóló kombinációját láthatod március 7-én reggel 9-kor a Lady Maiko című filmben, Suo Msayuki rendezésében. A kiotói gésanegyedbe, Shimohachikenbe érkezik Haruko, aki hátrahagyva vidéki otthonát nagy reményekkel indul új jövőjét építeni, ugyanis maiko, azaz gésa tanuló szeretne lenni. Szerencsére a szárnyai alá veszi egy eltökélt nyelvészprofesszor, Kyono, aki mindent megtesz, hogy a lány erős tájszólását kijavítva 6 hónap alatt valódi gésajelöltet faragjon belőle.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit az alábbi oldalon keresztül lehet megtenni: https://watch.jff.jpf.go.jp/signup.html. A fesztivál ideje alatt minden nap három filmet „vetítenek” japán nyelven, magyar és angol felirattal, amelyek 24 órán keresztül elérhetőek, így akár többször is visszanézhetőek.

A teljes program a https://japanalapitvany.hu/ weboldalon érhető el.

Olvass tovább!