Színészek, akik Fülöp herceget alakították a filmvásznon

2021. április 17.
A 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg élete valóban filmbe illően alakult, amit számos sorozat és játékfilm is megörökített. Temetése napján az őt alakító színészek visszaemlékezésével búcsúzunk Edinburgh hercegétől.

A sajátos humoráról híres Fülöp herceg, aki 99 éves korábban, április 9-én hunyt el, élete nagy részét II. Erzsébet királynő szerető férjeként töltötte. Fülöp 18, Erzsébet, aki akkor még „csak” hercegnői címmel rendelkezett, pedig 13 éves volt, amikor 1939 nyarán levelezni kezdtek. A görög és dán királyi család tagjaként Fülöp herceg a második világháború idején katonai szolgálatot teljesített, ezután 1947-ben lemondott mind a görög, mind a dán királyi címről, és hivatalosan is eljegyezte, majd feleségül is vette Erzsébetet, így kapta meg az Edinburgh hercege rangot.

Fülöp herceg és II. Erzsébet Diana halála után

Fülöp herceg és II. Erzsébet Diana halála után, a Buckingham-palota előtt

73 évig tartó házasságuk alatt négy gyermekük született (Károly, Anna, András és Eduárd), akik nyolc unokával és tíz dédunokával ajándékozták meg a királyi párt. A Buckingham-palota április 9-én jelentette be a szívműtéten átesett és egy fertőző megbetegedés miatt kórházba szállított Fülöp herceg halálhírét, amely szerint II. Erzsébet szeretett férje békésen vett búcsút a földi léttől. Temetését pedig április 17-én, szombaton tartják.

Fordulatokkal teli, kalandos életéről számos dokumentumfilm készült, amelyben maga Fülöp herceg szerepelt, a nagyobb lélegzetű filmekben és sorozatokban azonban színészek bújtak a bőrébe. Nézd meg, kik voltak ők, és hogyan emlékeztek Edinburgh hercegére.

A korona (The Crown)

Az eddig négy évadot felölelő Netflix-drámasorozatban, amelynek forgatását 2016-ban kezdték, Fülöp herceget különböző életkorokban több színész alakította és alakítja a jövőben is. Az első és második évadban Matt Smith és Finn Elliot kapta meg a szerepet.

Finn Elliot, mint a fiatal Fülöp herceg A korona sorozatban

Finn Elliot, mint a fiatal Fülöp herceg A korona sorozatban

Matt Smith a napokban a Today magazinban fejezte ki mély együttérzést a királynőnek és a királyi családnak, majd így emlékezett a hercegre: „Fülöp herceg igazi férfi volt. És ezt ő maga is tudta. Elmúlt 99 éves, mégis micsoda kisugárzása és stílusa volt! Köszönök mindent, öregfiú, nélküled más lett volna a világ.”

Matt Smith, A Korona sorozatban

Matt Smith az első két évadban bújt Fülöp herceg bőrébe

A harmadik és a negyedik évadban Tobias Menzies volt látható mint Fülöp herceg. Az uralkodó halála után nem sokkal a színész a Twitteren búcsúzott II. Erzsébet férjétől egy Shakespeare-idézettel az Ahogy tetszikből, és hozzátette: „Ha valamit, azt biztosan tudom Fülöp hercegről, hogy nem szeretné, hogy olyan színész nyilvánítson véleményt az életéről, aki valamikor őt személyesítette meg.”

Tobias Menzies a Korona sorozatban, mint Fülöp herceg

Tobias Menzies volt látható a sorozat harmadik és negyedik évadában

Az ötödik és hatodik, egyben utolsó évadban Jonathan Pryce tűnik majd fel Fülöpként.

Jonathan Pryce

Jonathan Pryce az idős Fülöpöt alakítja majd

A királynő (The Queen)

A 2006-os, hat Oscarra jelölt francia–brit–olasz filmben az amerikai James Cromwell játszotta Fülöp herceget az Erzsébet királynőt megformáló Helen Mirren oldalán (aki Oscar-díjat is nyert alakításáért). A film 1997-ben játszódik, abban az évben, amikor Tony Blair az angol kormány élére került, s amikor augusztus 31-én Diana hercegnő halálos autóbalesetet szenvedett Párizsban. Fülöp herceg a kezdetektől fogva szimpatizált Diánával, éppen ezért fájtak neki annyira a hercegnő későbbi nyilatkozatai.

James Cromwell, aki 2 méternél is magasabb, olyan nagyszerű filmekben is látható volt, mint A Gyűrűk Ura és a Hobbit-trilógia. A The New York Times szerint Cromwell – bár nem főszereplőként tűnt fel a filmvásznon – rendkívül fontos karaktert formált meg, az általa közvetített érzések ugyanis sok mindent elárulnak a királynő és Fülöp herceg kapcsolatáról.

James Cromwell, A királynő című filmben

James Cromwell és Helen Mirren a 2007-es filmben

Ezt olvastad már?

Károly és Diana: A királyi love story (Charles & Diana: A Royal Love Story)

Ebben az 1982-es tévéfilmben Christopher Lee háttérszereplőként alakította Fülöp herceget. A színész maga is nemesi családból származik, édesanyja ugyanis egy olasz grófi család tagja. Lee 2015-ben, 93 éves korában hunyt el. 61 éves pályafutása alatt több mint 250 fimben szerepelt (mint A Gyűrűk Ura, a Csillagok háborúja vagy az Alice Csodaországban), munkásságáért és jótékonyságáért 87 éves korában Fülöp herceg fia, Károly walesi herceg lovaggá ütötte a színészt.

Christopher Lee színész

A színész kicsit hasonlított csak Fülöpre

Fotó: Getty Images; Netflix

Ezt láttad már?