Dianától András hercegig: a királyi család legsokkolóbb interjúi

2021. március 12.
Nem Harry és Meghan interjúja volt az első, ami megtépázta a brit királyi család nimbuszát. Sőt, Meghan Markle sem most először állt a nyilvánosság elé olyan dolgokkal, amelyeket szívesebben tartott volna titokban család.

Az interjúk általában olyan botrányokhoz kötődnek a brit királyi családban, amelyeket jobban szeretnének a Buckingham-palota falain belül tartani. Általában nem is maguk a királyi fenségek szólalnak meg, hanem a hozzájuk közel álló források mesélnek, így amikor valaki a brit királyi családból mégis úgy dönt, hogy nyíltan beszél – általában azután, hogy a bulvárlapok már hosszú ideje pletykálnak az adott esetről –, a végeredmény, vagyis az interjú maga sokkoló, nyílt és rendkívül ellentmondásos.

brit-kiralyi-csalad-interju-botrany

Akár Diana hercegnő híres-hírhedt Martin Bashirnak adott jól megtervezett nyilatkozatát nézzük, amely végre lehetőséget adott a hercegnőnek, hogy hallassa a hangját Károly hercegtől való válása után, vagy éppen a szexuális bűncselekmények gyanújába keveredett András herceg óvatlan és zavart interjúját, a királyi család és az interjúik általában nagy hullámokat korbácsolnak fel.

Károly herceg és Diana bejelentik az eljegyzésüket, 1981

Legemlékezetesbb mondat: „Bármit is jelentsen a szerelem.”

Amikor Károly herceg és Diana hercegnő bejelentették 1981-ben eljegyzésüket, világszerte hatalmas ováció fogadta, különösen, mivel ez volt az első alkalom, hogy együtt nyilatkoztak a sajtónak. Ám az egész interjú nagyon furcsa hangulatú volt az elejétől fogva, főleg, hogy a pár csupán tizenháromszor találkozott az eljegyzés előtt. Akkor vált az egész beszélgetés kínossá, amikor a riporter megkérdezte a párt, szerelmesek-e egymásba. Diana rögtön azt válaszolta, hogy természetesen, míg Károly herceg a híressé vált mondással reagált: „Bármit is jelentsen a szerelem.”

Az interjúnak különös pikantériát adott a rosszul végződött házasság és a pár későbbi válása. „Az eljegyzésünk napján volt az a rémes interjúnk – mondta Diana később. – Az újságíró megkérdezte, szeretjük-e egymást. Úgy gondoltam, milyen udvariatlan kérdés. Így azt válaszoltam, persze, igen. Károly megfordult, és azt mondta, bármit is jelentsen a szerelem. Mintha fejbe vágtak volna. Úgy gondoltam, milyen különös válasz. Trauma volt számomra.”

Károly herceg bevallotta viszonyát Camilla Parker Bowlesszal, 1994

Legemlékezetesebb mondat: „Igen… Egészen addig, míg nem vált helyrehozhatatlanná, mindketten próbálkoztunk.”

Azután, hogy évekig pletykáltak Károly hűtlenségéről, a herceg annak reményében, hogy helyreállíthatja megtépázott hírnevét, az ITN-nek adott interjút 1994-ben. Bár az volt a cél, hogy cáfolja a házasságtörésről szóló történeteket, a beszélgetés egy bizonyos része pont ellenkező hatással volt Károly herceg reputációjára. Ez az a jelenet volt, amikor bevallotta végre, hogy jelenleg is viszonya van Camilla Parker Bowlesszal. 

Johathan Dimbleby, az interjú készítője megkérdezte a walesi hercegtől, hogy hűséges volt-e Dianához házasságuk alatt. Ő pedig azt válaszolta: „Igen, abszolút.” A témát azonban nem zárta le itt az újságíró: „És végig?” Károly azt mondta: „Igen… Addig, míg helyrehozhatatlanná nem vált, mindketten próbálkoztunk.”

Diana hercegnő mindent kitálaló Martin Bashir-interjúja, 1995

Legemlékezetesebb mondat: „Hárman voltunk ebben a házasságban, szóval ez egy kicsit sok volt.”

1995-ben, egy évvel azelőtt, hogy elvált volna hivatalosan is Károly hercegtől, Diana a királyi család egyik legemlékezetesebb interjúját adta a BBC újságírójának, Martin Bashirnak. A hercegnő beszélt boldogtalan házasságáról, Károly folyamatos hűtlenségéről, Kamilláról – ekkor hangzott el a híres mondat arról, hogy hárman voltak ebben a házasságban –, de Diana azt is bevallotta, hogy viszonya volt James Hewitt katonatiszttel.

2020 novemberében Diana bátyja, Earl Spencer azért lobbizott, hogy egy független bíróság vizsgálja ki, Bashir hogyan csalta csapdába Dianát a szenzációktól hemzsegő interjúval. A nyomozás végül jogi lépéseket is maga után vont a BBC-nél. Kiderült, hogy hazudtak és csalást követtek el annak érdekében, hogy Dianát rávegyék a nyilatkozatra. Emellett Bashir hamis banki kivonatokat használt, hogy bizonyítsa, a palota pénzért árul történeteket a sajtónak. A Vanity Fair információi szerint Vilmos herceg és Harry a nyomozás fejleményeit azóta is követi.

Olvastad már?

Sarah Ferguson vesztegetési botránya, 2010

Legemlékezetesebb mondat: „Nem néztem az ördög arcába, mivel abban a pillanatban a csatornában voltam.”

A brit királyi család egyik legellentmondásosabb tagja kétségkívül Sarah Ferguson, aki Harryhez és Meghanhoz hasonlóan Oprah Winfrey-hez fordult, hogy megossza a nyilvánossággal, miket tapasztalt a Buckingham-palota falain belül. A yorki hercegné először 1996-ban, András hercegtől való válásakor beszélt egy talk show-ban a királyi családról, majd 2010-ben és 2011-ben is nyilatkozott.

A legnagyobb botrány Fergie körül kétségkívül az volt, amikor a korábbi királyi fenségnek hatalmas összeget ajánlottak, hogy segítsen kapcsolatba lépni volt férjével. A Fake Sheikh (Álsejk) néven ismert oknyomozó újságíró, Mazher Mahmood 500 ezer fontot ajánlott fel a hercegnének ekkor. „Nem néztem bele az ördög arcába, mert a csatornában voltam abban a pillanatban – mondta Oprah-nak 2010-ben Sarah Ferguson. – Tisztában vagyok az alkoholproblémáimmal, nem voltam jó helyen.”

András herceg és az izzadás, 2019

Legemlékezetesebb mondat: „…nem tudtam izzadni.”

Azután adott interjút András herceg, miután nem tudta már tovább takargatni, hogy ő is belekeveredett Jeffrey Epstein pedofilbotrányába. A yorki herceg a BBC riporterének, Emily Maitilisnek beszélt az Epsteinhez fűződő barátságáról, Virginia Giuffre-ről, akit Epstein vont be a szigetén folytatott szexuális bűncselekményekbe, és kényszerített arra, hogy háromszor is szexuális kapcsolatot létesítsen András herceggel 2001 és 2002 között, amikor még csupán 17 éves volt.

A királyi fenség azt állította, hogy nincsenek emlékei arról, hogy valaha találkozott volna Virginiával, ellent mond szerinte ennek az is, hogy a nő azt állította, hogy amikor megismerkedtek, András herceg rendkívül izzadt. A herceg ezt azzal próbálta cáfolni, hogy olyan betegségtől szenvedett akkoriban, amelynek következtében egyáltalán nem izzadt. „Nem izzadtam akkoriban, a problémám adrenalin-túladagolás miatt következett be, amit a falklandi háborúban kaptam, amikor meglőttek, ezért egyszerűen én… nem tudtam izzadni” – mondta András, a Virginiával készült közös képe pedig, amelyen jól láthatóan izzadt, virálissá vált az interneten. 

Meghan Markle bevallotta, hogy nincs jól, 2019

Legemlékezetesebb mondat: „Nem sokan kérdezték meg tőlem, jól vagyok-e.”

Nem kétséges, hogy az élet nem lehetett könnyű Meghan Markle-nek a brit királyi családban. Ám az nem volt jellemző, hogy egy prominens királyi fenség nyíltan beszéljen arról, nincs jól. 

A Harry & Meghan: An African Journey (Harry és Meghan: egy afrikai utazás) című dokumentumfilmben mondta azt Meghan Markle az interjút készítő újságírónak, Tom Bradbynek: „Bármelyik nő, különösen amikor várandós, sérülékeny. Ez nagyon nehéz időszak volt. És amikor újszülött gyermeked van, különösen, ha nő vagy, túl sok lehet. Így az egészet megfejelhetjük azzal, amikor kismama vagy, vagy friss házas.”

Amikor a riporter megkérdezte a hercegnétől, jól érezte-e magát, Meghan nagyon hálás volt, hogy ilyen kérdést tett fel neki Bradby. „Nagyon köszönöm a kérdést, mert nem sokan kérdezték meg tőlem, jól vagyok-e.”

Forrás: Marieclaire.com.au Fotó: Getty Images

Olvass tovább!