A FOMO forgatókönyvírója új filmet forgat

2021. augusztus 14.
Elkezdődött, és szeptember közepéig tart a FOMO forgatókönyvírója, Kerékgyártó Yvonne második nagyjátékfilmje, az Együtt kezdtük forgatása. A film egy „felnövés” történet, melyben kilenc fiatal találkozik újra, tíz évvel az érettségi után.

A könnyed, mégis elgondolkodtató film sok főiskolás tehetségnek adja az első bemutatkozás lehetőségét, de olyan ismert színészeket is láthatunk majd a filmvásznon, mint Mucsi Zoltán, Pálmai Anna, Kerekes Éva, Jordán Tamás, Szabó Simon, Zsurzs Kati és Szacsvay László. A Budapesten, a Balatonnál és a Londonban játszódó film a Nemzeti Filmintézet Zrt. támogatásával készül, és várhatóan 2022 nyarán mutatják be a mozikban.

Kerekes Éva egy felvétel előtt

Akár bevalljuk magunknak, akár nem, az ember életét alapvetően meghatározzák a középiskolában eltöltött évek. Előbb vagy utóbb, mindenki mérlegre teszi a kamaszkorában hozott döntéseit. A film egy „felnövés” történet, főszereplői MARCI és a 12.c osztály többi tagja: FRANCISKA, JULI, RENÁTÓ, ÁDI, GIGI, NÓRI, BENETT, GERI, akik 2011-ben elballagnak a gimnáziumból. Az érettségi bankettet követően mindenki elindul a saját felnőtté válása útján. Egyesek továbbtanulnak, mások dolgozni mennek…

„A fiatalok a film elején egy összetartó haveri társaságot alkotnak – nyilatkozta Romwalter Judit, a film egyik producere. – Az iskolából kikerülve szerteszét indulnak a »nagyvilágba«, és próbálják megvalósítani elképzeléseiket és álmaikat, pont úgy, ahogy mi is tettük. Aztán napjaink aktuális kihívásaival néznek szembe, így a film könnyedsége mellett hiteles problémákat is felvet.”

Az egyetlen Szigetfilm, a Free Entry rendezője, Kerékgyártó Yvonne második nagyjátékfilmje, az Együtt kezdtük egy generációs film, sok bulival, zenével, kérdéssel és érzéssel. „Minden filmemnél meghatározó az a helyszín, ahol a történet játszódik, az Együtt kezdtük egyik főszereplője maga a Balaton-felvidék – mesélte a rendező. – Nagyon várom, hogy az elmúlt hónapokban, próbák során összekovácsolódott színészekkel a Badacsony környéki helyszíneken alkossuk meg a film főbb jeleneteit, és Babos Tamás kameráján keresztül megörökítsük azt a szépséget, aminek a történetben is dramaturgiai szerepe van.”

Kerékgyártó Yvonne 2012-ben végzett az SzFE-n. 2011-12-ben a potsdami Filmuniversität Babelsberg Konrad Wolf hallgatója volt. Első nagyjátékfilmje, a Free Entry rendezői különdíjat nyert az SXSW filmfesztiválon. 2020-ban Magyar Filmdíjra jelölték a Hartung Attilával közösen írt FOMO – Megosztod, és uralkodsz forgatókönyvéért. Az Együtt kezdtük a második nagyjátékfilm rendezése. A filmet Szentgyörgyi Bálint, Boros O. István és Maruszki Balázs társ-író forgatókönyve alapján Kerékgyártó Yvonne rendezi. A film producerei Romwalter Judit és Pék Csaba. Az operatőr Babos Tamás, a vágó Duszka Péter, a látványtervező Valcz Gábor.

Fotó: Chripkó Lili

Olvass tovább!