Különleges kiállítás a legizgalmasabb kínai porcelánokból

2020. március 11.
Aranycirádákba borított kakastálak és művészien kidolgozott porcelántányérok várják a látogatókat a Fondazione Prada kiállításán.

A milánói Fondazione Prada szeptember 28-ig mutat be különleges kínai porcelánokat, a jellegzetes esztétikán túl felfedezve a Kínából érkező tárgyak exportfolyamatait is. Jorge Welsh és Luísa Vinhais kurátorok több mint 1700 darabot vonultatnak fel, amelyek a 16. és 19. század között készültek – különböző piacokra, más társadalmi csoportoknak és eltérő vallási közösségek számára. Azt akarják megmutatni, mennyire ügyesen éreztek rá a kínai mesterek az egyes körök ízlésére és igényeire, és hogy hogyan alakították a tárgyakakat az eltérő elvárások mentén.

A gyűjteményben megjelennek klasszikus kínai vázák, mosolygó Buddhák, barokkosan díszített, növénymintákból merítkező tálalók, és persze rengeteg állatmotívum is – a mi kedvencünk az aranylóan narancsos, rákos tál a maga elképesztő részletgazdagságával és a modern kor újraértelmezésében születő bájos bizarrságával.

Design Boom

Fotó: Delfino Sisto Legnani (Fondazione Prada)