Egy régi/új hang, Heidi Albert: „Nekem csak az kell, hogy kelljek”

2021. szeptember 12.
Heidi Albert, vagyis Bognár Andi neve ismerős lehet, hiszen a Latency énekesnőjeként belopta magát a szívünkbe. Most különleges produkcióval érkezi: friss dalában a (női) lét egyik fő kérdését fogalmazza meg, profin vegyíti a legkülönbözőbb műfajokat a jazztől az R&B-n át egészen az elektronikus hangzásig.

Heidi Albert egy rendkívül sokszínű, újhullámos zenész: egyedi énekhangja mellett már több mint egy évtizede csellózni tanul, sőt a klasszikus mellett zenéiben feltűnik a különféle afrikai és ázsiai ütőhangszerek fúziójából létrejött, ritka hangzású handpan.

heidialbert_2021

Kötődni vagy önmegvalósítani?

 „Azt mondják, a legjobb zenék 10 perc alatt születnek: még sosem tapasztaltam ilyet, mígnem második szólódal, a Lehetetlen refrénje csak úgy beugrott egyik este főzés közben. Ezt később a felvétel producerével, Somogyvári Danival együtt fejlesztettük tovább, akinek neve a Follow the Flow-val, ByeAlex-szel, vagy épp a The Biebersszel közös munkái miatt lehet ismerős” – osztja meg a szám hátterét Heidi Albert.

A szöveg tulajdonképpen egy önreflexió: „Nem értettem, hogy míg néhány ismerősömnek már gyerekeik vannak, házasok, addig nekem még sosem volt igazán komoly kapcsolatom -–ha volt is rá esély, mindig szabotáltam. Úgy gondoltam, ez nem normális, biztos van velem valami baj. Azóta változtak a dolgok, arra törekszem, hogy elmélyítsem az önismeretem. Ezáltal egyre jobban szeretem és becsülöm magam, már nem kell külső megerősítés a férfiaktól.”

A tehetséges énekesnő egy film noir-jellegű, neonfényekkel sejtető klippel is készült, sőt táncos oldalát is bemutatja, amit tíz évig versenyszerűen űzött.

A művésznév családi gyökerekig nyúl vissza

 A szerző-előadót egyébként Bognár Andreaként, a Latency pop/trap duó egyik tagjaként tűnt fel a a zenei szcénában; zenésztársával, Szakadáti Tamással tavaly a Petőfi Rádió „Saját zenéd” tehetségkutató versenyét is megnyerték. A Heidi Albert művésznevet Andi két nagymamája – Albert Ilona és Boldizsár Hedvig – ihlette, ennek kapcsán az énekesnő kifejtette: „Egyfelől szerintem könnyebben megkülönböztetnek ezzel a névvel, másrészt könnyebb elhinnem, hogy bárki lehetek, aki csak szeretnék. Kvázi létrehozzam önmagam.”

heidi-albert-lehetetlen-zene-klip

Andi előszeretettel él az alkotói szabadsággal, változatosabbnál változatosabb formában hallhatjuk: feldolgozta már Dés László Legyen úgy slágerét, eljátszotta Pápai Joci és Lotfi Begi Kicsit Őrült című dalát, sőt még Krúbi Lejtője is új köntösben hallható előadásában.

Fotó: Magneoton

Olvass tovább!