Heti kultkedvenc: elhinni is nehéz, hogy Britney Spearsszel mindez megtörénhetett

2021. október 07.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Ezen a héten szerkesztőnk, Botás Enikő ajánl egy dokumentumfilmet.

Kellett nekünk egy újabb Britney Spears-doku?

Noha minden a szemünk előtt zajlott, több mint 10 éven keresztül, – a hardcore rajongókon kívül – senkit nem érdekelt, hogy szépen lassan totális kontroll alá kerül a világ egyik legismertebb és legkeresettebb énekesnője. A Britney Spears gondokságát üzemeltető gépezet olyan olajozottan működött, hogy még magának a gondokságnak a létjogosultságát sem kérdőjelezte meg senki. Elhittük, hogy Britney beszámíthatatlan, hogy nem ura önmagának, a családjának pedig tapsoltunk, amiért ilyen jól a gondját viselik a sztárnak. A #freebritney mozgalmon rendszeresen nevetett és gúnyolódott a mainstream média, a laposföldhívőkhöz hasonlították őket, mondván, hogy csak unalmukban gyártanak különféle összeesküvés-elméletet Britney állítólagos fogságáról.

Ma már tudjuk, hogy a rajongók félelmei nagyrészt tényleg jogosak voltak: Britney-t tényleg totális ellenőrzés alatt tartotta a saját apja, 13 éven keresztül tényleg nem volt beleszólása a saját életét érintő legapróbb döntésekbe sem. A Jamie Spears által, a saját lánya kihasználására felépített birodalom falai csak most kezdtek el leomlani, köszönhetően a többi között az elmúlt egy évben megjelent Britney Spears-témájú dokumentumfilmeknek.

A The New York Times februárban megjelent Framing Britney Spears című dokuja volt az első a sorban, aminek Controlling Britney Spears címmel múlt héten jött ki a második része, és szinte egy időben ezzel, szeptember 28-án a Netflix is bemutatta a saját dokuját Britney kontra Spears címmel.

Egyrészt nagyon is szükség volt már rá, hogy a társadalom és média szembe nézzen a saját bűneivel és felismerje, hogy ők maguk miként járultak hozzá Britney Spears tragédiájához valamint, hogy lerántsuk a leplet arról a gazdasági bűncselekményről, amit Jamie Spears gondnokság címszó alatt művelt – másrészt viszont jogos lehet a kérdés, hogy vajon nem esünk-e át a ló túloldalára? Nem csinálunk-e Britney-ből ismét csak bazári majmot azzal, hogy egymást után gyártjuk le a nyomorában tapicskoló filmeket? A kérdés ezúttal költői marad, most ugyanis nem ezzel fogok foglalkozni, helyette azt mesélem el, számomra milyen élmény volt megnézni a Netflix Britney kontra Spears című dokuját.

Megrázó volt

Ha röviden kellene válaszolnom, akkor annyit mondanék, hogy nem volt túl jó élmény. Talán azért, mert egyik korábbi Britney-filmet sem láttam, itt és most folyamatos gyomorgörccsel és feszültséggel ültem a képernyő előtt. Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy mindez megtörténhetett, hogy az amerikai igazságszolgáltatás, a társadalom, a média hagyta, hogy mindez megtörténjen. Még úgyis nagy hatással volt rám a film, hogy Britney ügyével ma már nagyjából képben vagyok, hiszen rendszeresen szoktam írni a gondnokságával kapcsolatos bírósági tárgyalásokról. Megannyi érzés kavargott bennem a másfél óra alatt, de talán mind közül a legerősebb a düh volt. Még csak belegondolni is szörnyű, hogy ha belőlem ilyen dühöt tudott kiváltani a tehetetlenség érzése, akkor maga Britney Spears min mehetett át a való életben.

Ez a netflixes film egyébként annyiban más, mint a többi, hogy a készítők olyanokat is meg tudtak benne szólaltani, akik eddig nem igen beszéltek. Megszólalt például az a kissé kétes hírű Adnan Ghalib, aki paparazzóból lett 2008-ben Britney pasija, és aki rendkívül közelről volt szemtanúja annak, miként fosztották meg szinte az egyik pillanatról a másikra minden önrendelkezési jogától az énekesnőt. Ugyanilyen ellentmondásos figura a magát Britney egykori menedzserének nevező Sam Lutfi is, akit annak idején a Spears család valódi gonosztevőként állított be, és többek között rá hivatkozva kérvényezték az énekesnő gondokság alá vételét. Az ő szerepeltetése is azért volt nagyon érdekes, mert látványosan közeli kapcsolatban volt Britney-vel, miután apja felügyelete alá került. A filmnek azért is mindenképpen nagy piros pont jár, hogy próbálták tiszteletben tartani az énekesnőt és a készítők direkt nem mutogatták róla a hírhedt kopaszra borotvált fotókat, és nem is ragozták túl a 2007-es idegösszeomlását.

További részletekbe nem igazán szeretnék belemenni, mert az már lehet, hogy túl sok spoilerezéssel járna. Ha másért nem, csak ezért érdemes lehet mindenkinek megnézni a Britney kontra Spears filmet, hogy tanuljunk belőle.

Fotó: Netflix

Olvass tovább!