Miért került gondokság alá Britney Spears, és miért nem tud kiszabadulni belőle?

2021. augusztus 03.
Mit jelent egyáltalán az, ha valaki gondokság alá kerül az Egyesült Államokban és hogyan lehet - ha lehet egyáltalán - kiszabadulni belőle? A következőkben ezekre a kérdésekre is megpróbálunk válaszokat adni.

Nagyon úgy tűnik, hogy a #FreeBritney mozgalomnak tényleg igaza volt. Az énekesnő elszánt rajongói évek hangoztatták már, hogy Britney Spears nincs jól, és hogy az apja, Jamie Spears a gondnokságot kihasználva teljes mértékben átvette az irányítást a lánya élete felett. A mozgalom állításait a nagyközönség és a mainstream média egészen mostanáig csak egy légből kapott összeesküvés-elméletnek gondolta, Britney június végi felszólalása azonban mindent megváltoztatott. Az énekesnő a legutóbbi bírósági meghallgatásán a 13 éve működő gondokságot az emberkereskedelemhez hasonlította, és elmondta, hogy az elmúlt években akarata ellenére kellett dolgoznia, valamint fogamzásgátló eszközöket kellett használnia, holott gyermeket szeretne. De nem férhetett hozzá 60 millió dolláros vagyonához sem, és elmondása szerint nemcsak az Instagramon közzétett videói tartalmáról, de arról sem dönthetett, felújíthatja-e a konyháját.

Az énekesnő vallomása világszerte felháborodást okozott, a #FreeBritney mozgalom új erőre kapott, és a rajongók még hangosabban kezdték követelni Britney „szabadon engedését”. De Britney ügye kapcsán a gondokság intézménye is az érdeklődés középpontjába került és jó néhány kérdés illetve kétely megfogalmazódott az emberekben az eljárással kapcsolatban. Hogyan lehet például, hogy az elmúlt 13 év alatt az énekesnő több Grammy-díjas albumot is kiadott, turnézott és dollármilliókat keresett, miközben a gondokai szerint képtelen az önálló életre és az önálló döntések meghozatalára? Mit jelent egyáltalán az, ha valaki gondokság alá kerül az Egyesült Államokban és hogyan lehet – ha lehet egyáltalán – kiszabadulni belőle? A következőkben ezekre a kérdésekre is megpróbálunk válaszokat adni.

free_britney

Mi az a gondnokság?

A kaliforniai törvények meghatározása szerint a gondokság egy olyan jogi megállapodás, amikor is a bíróság egy gondoknak (vagy többnek) teljes ellenőrzést biztosít egy személy pénzügyei illetve teljes cselekvőképessége felett. A gondok lesz felelős az érintett vagyonáért és a személyéért, azaz beleszólása lesz a gondnokolt mindennapi életébe, egészségügyi döntéseibe és gyakorlatilag mindenbe. A gondokságot bírósági végzéssel lehet elrendelni, a működését pedig az államok törvényei szabályozzák. A legtöbb esetben idős vagy fogyatékkal élő személyeknél van szükség gondokok kinevezésére, de Britney-n kívül is volt már rá példa, hogy egy hírességet helyeztek gondokság alá.

Az Egyesült Államokban nagyjából 1,3 millióra becsülik a jelenleg gondnokság alatt élők számát, a gondozottak vagyona közel 50 milliárd dollárra tehető, ami felett a kinevezett gondokok hozhatnak döntéseket. A gondnokoltak 80 százalékának gondnokságát valamely családtag vagy barát látja el, a maradék 20 százalék életét úgynevezett hivatásos gondnokok irányítják. Rájuk általában olyankor van szükség, amikor az idős embernek nincs olyan közeli hozzátartozója, aki vállalná ezt a feladatot, vagy amikor vitás helyzetté, pereskedéssé fajul a családban annak kérdése, hogy ki lássa el a rászoruló rokont: ilyenkor az állam jelöl ki egy hivatásos gondnokot.

Miért került gondokság alá Britney Spears?

Britney-t 2008-ban helyezték gondnokság alá, miután a nyilvános összeomlása miatt pszichiátriai kezelésre kötelezték. Ekkor nyújtotta be keresetét az apja, Jamie Spears a Los Angeles-i bírósághoz, amiben kérvényezte, hogy Andrew Wallet ügyvéd mellett ő lehessen Britney gondnoka, és egyben az énekesnő 60 millió dolláros vagyonának kezelője. Jamie Spears megkapta a felhatalmazást, bár először csak ideiglenesen, 2008-ig. A gondokságot 2008 októberében állandóra módosították, arra hivatkozva, hogy Britney nem beszámítható, ezért nem lenne képes saját maga döntéseket hozni az élete felett.

Ami az elmúlt 13 évben történt…

A döntés után néhány hónappal a bíróság szerint beszámíthatatlan Britney-t az apja munkába is állította: 2008 novemberében az énekesnő kiadta a Circus című albumát, leforgatott egy dokumentumfilmet, és koncertezni kezdett. Britney számára a gondokság 13 éve azt jelentette, hogy 2008 óta minden egyes döntését csak apja jóváhagyásával és aláírásával hozhatta meg – az üzleti ügyektől kezdve az egészségügyi kérdéseken át, a házasságig vagy akár a szavazásig. A New York Times 2016-os cikke szerint Jamie Spears még Britney legkisebb vásárlásait is nyomon követte.

A következőkben sorra vesszük azokat a fontosabb változásokat, bírósági döntéseket, amik az elmúlt években Britney gondsokságával kapcsolatban születtek.

Az első repedések Britney gondokságán 2019-ben – 11 évvel a megalakulása után – kezdtek megmutatkozni, amikor is az ügyvéd Andrew Wallet lemondott a gondoki szerepéről. Ekkor Britney apja egyedüli irányítást szerzett az énekesnő élete felett, 2019 szeptemberében viszont ideiglenesen felmentették a gondoki megbízásából, miután a férfi állítólag bántalmazta az énekesnő 13 éves fiát, tehát a saját unokáját. 2019-től 2020. augusztus 22-ig Britney egészségügyi menedzsere, Jodi Montgomery lett az ideiglenes gondoka, a pénzügyek viszont továbbra is Jamie Spears kezében maradtak.

Britney édesanyja, Lynne – aki már elvált Britney apjától – 2019-ben kérelmet nyújtott be a bíróságra, azt szerette volna ugyanis, hogy őt is vonják be a lánya gondokságába és tájékoztassák Britney egészségi állapotáról. 2020. július 22-én Britney anyja és apja is részt vett egy bírósági tárgyaláson, miközben magát az érintettet nem hallgatták meg. Ezen a meghallgatáson fogadta el a bíró Jamie Spears azon kérelmét, hogy a popsztár bírósági ügyeiből a nyilvánosságot zárják ki.

Egy kiszivárgott dokumentumból az is kiderült, hogy 2018-ban Jamie Spears és Andrew Wallet Britney húgát, Jamie Lynn Spears-t bízták meg az énekesnő több millió dolláros vagyonkezelői alapjának irányításával, melyet Britney még azért hozott létre 2004-ben, hogy megvédje vagyonát és gondoskodjon gyermekei jövőjéről. A bírósági iratok szerint Jamie Lynn ezután azt kérvényezte, hogy a nővére halála esetén, a vagyonkezelőben lévő pénzt utalják át egy általa megadott bankszámlára.

A New York Times által 2021. június 22-én megszerzett bírósági iratokból az is kiderült, hogy Britney Spears már 2014-ben megpróbálta eltávolítani apját a gondoki szerepéből, és már akkor leírta a bíróságnak azokat a visszaéléseket, amit az évek során történtek vele. Például azt, hogy a gondokai arra kényszerítették, hogy elmegyógyintézetbe vonuljon és, hogy akarata ellenére vállaljon fellépéseket. Sőt, állítása szerint egy alkalommal betegen, 40 fokos lázzal kellett fellépnie, amit élete egyik legijesztőbb élményének nevezett.

2020. augusztus 18-án Britney ügyvédje egy kérvényt nyújtott be a bíróságra, amiben az énekesnő azt kérte, hogy hagy maradjon Jodi Montgomery az gondoka, valamint azt is leírta, hogy szeretné, ha az apja helyett egy „minősített vállalati megbízott” (valószínűleg egy bank) intézné üzleti ügyeit. Az ügyvédje elmondta, hogy Britney egészen addig nem tervez fellépni, amíg nem változik valami a gondokságával kapcsolatban és azt is hozzátette, hogy az énekesnő és az apja hosszú ideje nem beszélnek egymással, és nincs köztük működő munkakapcsolat. „Britney határozottan ellenzi, hogy apja továbbra is egyedüli gondnokaként kezelje a vagyonát” – állt a beadványban.

A tavaly november 10-i bírósági tárgyaláson a bíró végül elutasította Britney azon kérését, hogy vegyék el apjától a vagyona feletti rendelkezés jogát. „Ügyfelem arról tájékoztatott, hogy fél az apjától. Nem lép fel újra, ha az apja irányítja a karrierjét” – mondta Britney ügyvédje, Samuel Ingham a meghallgatáson.

Tavaly szeptemberben Britney azt is kérvényezte, hogy oldják fel az ügyének titkosítását. Egy indítványban leírta, hogy nincs szó olyan orvosi, vagy egyéb kényes információról, amit védeni kellene a nyilvánosság elől, ezért arra sincs oka a bíróságnak, hogy a meghallgatásokat zártan tartsa. Az énekesnő jogi csatározását kizárólag Jamie Spears szerette volna elrejteni a kíváncsi szemek elől.

Most tehát ott állunk, hogy néhány héttel ezelőtt Britney egy újabb kérvényt nyújtott be apja eltávolítására – ám ezúttal végre van némi esély is arra, hogy az énekesnő sikerrel járjon. Mivel Britney végre valahára megszólalt, és napvilágot láttak azok a visszaélések, amiket az elmúlt 13 évben el kellett viselnie, Jamie és csapata többé nem tudja elmismálolni a dolgot. Az is sokat segíthet, hogy időközben Britney le tudta cserélni az ügyvédjét, és végre egy olyan jogi  képviselő van mellette, aki valóban az ő érdekeit fogja képviselni. Korábbi ügyvédjéről, Samuel D. Inghamról ugyanis olyan részletek derültek ki, amelyek azt sugallják, hogy a férfi valójában összejátszott Jamie Spearsszel. Ingham az elmúlt 13 évben rendszeresen lebeszélte az énekesnőt például arról, hogy beszámoljon a bíróságon, valójában mi történik vele a gondokság alatt. Britney előtt még így is nagyon hosszú út áll, de a megfelelő jogi képviselővel, és a nyilvánosság erejével, végre van remény a változásra.

freebritney-britney-spears

Persze addig is jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a 39 éves Britney Spears, a világ egyik legismertebb popsztárja vajon miért szorult apja gondnokságára 13 éven át, miközben ez alatt az idő alatt albumokat adott ki, turnézott, zsűrizett az amerikai X-Factorban és évekig állandó műsora volt Las Vegasban. Erre a kérdésre azonban nem nagyon lehet válaszolni, hiszen mindezidáig hivatalos sem adott rá senki sem magyarázatot.

Hogyan kerülhet ki Britney a gondnokság alól?

Fontos tudni, hogy nem létezik olyan, hogy állandó gondnokság: a gondnoknak minden évben be kell bizonyítania a bíróság előtt, hogy továbbra is szükség van a gondnokság intézményére és meg kell azt újítani. Ha Britney vissza akarja kapni a jogait a saját élete felett, akkor a bíróság előtt be kell bizonyítania, hogy képes döntéseket hozni, hogy képes gondoskodni az egészségéről és felelősen bánni a pénzügyeivel. Britney-nek most olyan háttérinformációkat és bizonyítékok kell szolgáltatnia a bíróság számára, amelyekkel be tudja mutatni, hogy mi változott az életében a gondnokság kezdete óta, és el tudja magyarázni, mára már miért nincs többé szüksége a felügyeletre.

Más híresség is került hasonló helyzetbe

Miután 2013-ben valamint 2014-ben is pszichiátriai ellátásra szorult, és bipoláris illetve mániás depressziós zavart diagnosztizáltak nála Amanda Bynes színésznőt is gondokság alá helyezte a bíróság és anyját, Lynn Bynest nevezték ki a gondokának. Ám színésznő ügye közel sem olyan tragikus, mint a Britney-é, hiszen Bynes 2017-ben legalább a pénzügyei felett visszanyerte az irányítást. Bár a mindennapi, orvosi és lakhatási döntéseket még mindig az anyja hozza meg helyette, tavaly februárban a színésznő bejelentette, hogy ki szeretne lépni a gondokságból, mert mind mondta, túl sok anyagi kiadással jár a számára.

Britney Spears ügye változást hozhat

Britney Spears ügye nem csak a rajongókat zaklatta fel, hanem az amerikai igazságszolgáltatás körül is hatalmas port kavart. A botrány hatására a képviselőház két tagja is törvényjavaslatot terjesztett elő, aminek célja az lenne, hogy Britney-nek és minden hasonló helyzetben élő személynek joga legyen kérvényezni a bíróságon a gondokuk leváltását. A törvényjavaslat értelmében a gondokság alatt állóknak jogukban állna kérvényezni, hogy a bíró által kinevezett gondnokukat az állam által alkalmazott közgondnok, családtag vagy magánügynök váltsa fel. A törvényjavaslat szerint ez a lépés biztosítani tudná, hogy a gondokot könnyebben felelőségre lehessen vonni. Jelenleg ugyanis az érintetteknek előbb a bíróságon kell bizonyítaniuk, ha visszaélés vagy csalás történt, és csak ezután lehet szó a gondok leváltásáról.

Forrás: Vulture

Olvass tovább!