Különleges dal készült a magyar karácsonyi filmhez

2021. november 21.
Hamarosan a mozikba kerül az első magyar, egész estés karácsonyi film, a Nagykarácsony, amely zenéjében is igyekszik újat hozni. A számot egy különlegesen erős alkalmi társulás készítette: a zenét Balázs Ádám jegyzi (nevéhez fűződik az Oscar-díjas Mindenki és az Oscar-jelölt Testről és lélekről), a szöveget Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere írta, a dalt Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője és a filmben is hallható gyerekkórus adják elő.

A különböző műfajokból érkező, különböző zenei hátterű alkotók ízig-vérig karácsonyi megszólalású dalt készítettek, amely mégis ügyesen kerüli ki az üres közhelyeket, központi gondolata az, hogy egymástól lesz ünnep minden napunk, az egymásra való odafigyelés az igazi ajándék. Eredetileg a film egyik emblematikus jelenetéhez íródott, amelyben egy gyerekkórus adja elő. Ám amikor elkészült, a szerzők meghallották benne a jelen idejűen megfogalmazott popdal lehetőségét: Ádám fejében megszólalt Lábas Viki hangja, Matyi pedig felkérte állandó alkotótársát, Toldi Miklós producert (aki teljesen véletlenül a Margaret Island lemezén dolgozott ekkor Vikivel), hogy álmodjon belőle egy, a mai popzenéhez közelebb álló verziót.

nagykaracsony-filmzene-labas-viki-balazs-adam

„Amikor a rendező, Tiszeker Dani felkért a Nagykarácsony zenei világának megteremtésére, tudtuk, hogy egy dal és annak a főtémája lesz a pillérünk – mesélt a dal születéséről Balázs Ádám zeneszerző. – Olyan dalt szerettem volna írni, aminek van egy kortalan és zenei világoktól és divatoktól mentes alaptónusa és a karácsony örök szellemiségét idézi fel. Szerencsés voltam, mert általam nagyra becsült alkotótársakkal dolgozhattam: Szepesi Matyi, tűpontos és nagyon szép mondanivalójú szövege a filmben és a végefőcím dalban is tökéletesen tud hatni érzelmileg, a csodás Lábas Viki előadóként a dalt teljesen magára formálta, saját lelkével töltötte meg, Toldi Miki igazi profi zenei producerként a dalt mai zenei köntösbe öltöztette, Tiszeker Dani – tiszteletbeli szellemi szerzőtársunkként – pedig mint saját gyermekét dédelgette velünk kezdetektől fogva. Utoljára hagytam a legfontosabb szereplőket, a gyerekeket, akik által a Nagykarácsony teljesen más dimenzióba kerülhetett. Az ő lelkesedésük, csillogó szemeik és mosolyuk miatt már megérte mindannyiunknak elkészíteni ezt a dalt.”

„Ez az első filmzenei munkám – mesélte büszkén Szepesi Mátyás, Petőfi-zenei díjas szövegíró. – Az elmúlt években egyre több szöveget írtam felkérésre és kialakult erre egy munkamódszerem, amin keresztül megpróbálok közös gondolatvilágod keresni az előadóval. Ez a dal teljesen máshogy született, ami kirángatott a komfortzónámból: a forgatókönyv és a dal hangulata alapján indultam el, minden este leültem szöveget írni, Tiszeker Dániel rendező pedig – aki közben forgatta a filmet – másnapra átolvasta és csak azokat a sorokat »engedte át«, amit beérzett a film világába. Nagyon intenzív, izgalmas kreatív kaland volt, hálás vagyok Daninak, Ádámnak és a film társproducerének, Lévai Balázsnak hogy a részese lehettem!”

„Első hallásra megtetszett a hangszerelés és a dal miliője – idézi vissza benyomásait Lábas Viki. – Nem vettem részt még karácsonyi dal születésében és úgy éreztem, hogy most már nincs bennem ellenállás és át tudom érezni ezt a szellemiséget, Matyi szövege teljesen megvett, megragadja azokat a pillanatokat és értékeket, amik számomra is fontosak, ha közös ünnepről van szó. Nálunk a családban már régóta nem divat az ajándékozás karácsonykor, mindig a közös pillanatok, társasjátékozás, beszélgetés, vacsorázás a fontos, hogy végre egy helyen és egy időben van mindenki és próbál jelen lenni. Nekem ezt jelenti a karácsony, nem az elvárásokat és a nyomást.”

Tiszeker Dániel romantikus és humoros vígjátékában Ötvös András, Zsigmond Emőke, Pokorny Lia, Scherer Péter, Szabó Kimmel Tamás, Rujder Vivien, Szerednyey Béla, Mészáros Máté és Csuja Imre gondoskodnak a könnyed szórakozásról. A film november 25-től látható a mozikban.

Olvass tovább!