Heti kultkedvenc: ezt a könyvet minden nőnek kötelezővé kellene tenni

2021. december 23.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Sorozatunkban ezúttal Botás Enikő ajánl egy olyan könyvet, aminek minden nő könyvespolcán ott lenne a helye.

Egy ideje már feministának vallom magam, szeretek nőügyekkel kapcsolatban írni, és persze próbálok minél több nemzetközi és magyar irodalmat olvasni a témában. Murinai Angéla 10 okom a haragra című könyvének tehát nem felkészületlenül álltam neki, a legtöbb érintett problémával én magam is képben voltam – az írása azonban még így is mélyen tudott rám hatni.

10okom-a-haragra

A könyvében Murinai Angéla azokra az igazságtalanságokra hívja fel a figyelmet, amik kifejezetten bennünket, nőket érintenek. Nem ám egyéni vagy elszigetelt esetek bemutatásáról van itt szó, hanem azokról a rendszerszintű társadalmi problémákról, a mindennapos elnyomásokról, megkülönböztetésekről, arról az észrevétlenül is fojtogató elvárásrendszerről, amit a nők döntő többsége az élete során megtapasztal. Igen, kedves olvasó, valószínűleg te is megtapasztalod, illetve megtapasztaltad már ezeket, még akkor is, ha próbálasz nem tudomást venni róluk, ha próbálod tagadni vagy bagatellizálni a létezésüket. Murinai Angéla egy pillanatra sem akarja elmaszatolni a problémát, őszintén és kíméletlenül mutat rá a könyvében arra, hogy miként mérgezi, illetve bomlasztja az életünket a patriarchátus, és hogy mik azok a manipulációs technikák, amivel el akarják venni a szabad akaratunkat.

Mivel számomra nem voltak idegenek ezek a témák, és eddig is női szemszögből, kritikusan gondolkoztam a társadalomról, hatalmas újdonságokat a 10 okom a haragra sem tartogatott. Inkább olyan volt, mintha olvasás közben egy tapasztaltabb barátnővel beszélgetnék, aki érthetően, szemléletesen 10+1 téma köré csoportosítva helyettem is kimondaná azokat az érzéseket és gondolatokat, amiket én magam nem mindig tudok ilyen jól megfogalmazni.

A 10 okom a haragra számomra az a könyv lett, amit feminizmus témában ezentúl bátran ajánlani fogok minden nőnek – el is határoztam egyébként, hogy a barátnőim a következő szülinap/névnap/akármi alkalmából biztosan kapni fognak belőle egy példánnyal. Hogy ők is elindulhassanak az úton, és nyitott szemmel, kicsit kritikusabban tudják szemlélni a körülöttük lévő világot.

Ez a könyv ugyanis pont ez csinálja: elindítja az olvasót egy úton, még azt is, aki éppenséggel egyáltalán nem jártas a feminizmusban. Végigvezet az élet különböző területein, rámutat, elmagyaráz, elgondolkodtat és érzékenyít. Ha minél többen vennénk a kezünkben, talán mi, nők is megtanulnánk végre szolidárisak lenni egymással.

Fotó: Tea Kiadó

Olvass tovább!