Heti kultkedvenc: Miért együnk…?

2021. november 12.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Sorozatunkban ezúttal Lampért Zsófia meséli el, miért együnk congee-t és miért nézzük a Munchies gasztrosorozatát?

Nincsen rossz étel, vagy legalábbis kevésbé találunk rossznak bármit, ha megértjük, miért is ették-eszik azt az emberek ott, ahol nagy népszerűségnek örvend. A Munchies sorozata, a Why we eat…? (Miért együnk…?) minden részben utánajár a legjobb, legérdekesebb vagy éppen a legalulértékeltebb ételek elkészítésének, történetének. Ezek közül az egyik aktuális kedvencem a congee, ami igazi gyógyító étel, így eléggé aktuális is a náthaszezonban, főleg ha már unjuk a klasszikus húslevest.

heti-kultkedvenc-munchies

A Munchies sorozatát régóta szeretjük, gasztrogeek család lévén nem csak azt szeretjük tudni, hogyan lehet valamit elkészíteni, hanem azt is, hogyan lehet még jobb egy étel, milyen lehetőségek vannak benne és mi a történelme az adott fogásnak. Minden egyes epizód igazi csemege a világ gasztronómiai kultúrája és a konyhatechnológia iránt érdeklődőknek. A congee – amit nevezhetünk rizskásának is, ám ez megtévesztően leegyszerűsítő lenne erre a sokrétű és izgalmas ételre – akkor került a célkeresztünkbe, amikor szert tettünk egy Instant Potra, amivel a lehetőségek és variációk végtelen tárháza nyílt meg előttünk. 

A sorozat ötlete nagyon egyszerű: minden részben egy séf dolgozik a konyhában, és míg a keze alatt elkészül az étel, elmeséli a történetét is. A kép így nem vonja el a figyelmet arról, hogy a technikát is elleshessük egy-egy bonyolultabb ételnél, viszont izgalmas információkkal vagánykodhatunk, mikor feltálaljuk az elkészült fogásokat a családnak vagy ismerősöknek.

Visszatérve a congee-re. Ezt az Ázsiában igen elterjedt rizskását évszázadok óta fogyasztják, ahogy Lucas Sintől, a Nice Day Chinese és Junzi Kitchen séfjétől megtudhatjuk. A szerény, nem hivalkodó, ám annál finomabb ételt gyakran eszik reggelire, különösen gyerekek vagy ha betegek, így nagyjából azt a funkciót tölti be, mint nálunk a gyógyító húsleves, mivel a rizs nem terheli a gyomrot, a kása sűrű, bársonyos textúrája és bőséges tápanyagai miatt egyre népszerűbb már nem csak Kínában, de a világ egyre több pontján. Ráadásul a variációk tárháza is végtelen. 

Bár a filmen a séf egy galangal fűszeres-csirkés congee-t készít száznapos tojással, szárított kagylóval és kétféle rizsből, egy rövidebb, kerekebb szemű és jázminrizsből (a Munchies videójából tudtam meg például, hogy a jázminrizst régen jázminvirággal tárolták együtt, hogy még illatosabb legyen).

Nem hagyhattuk ki mi sem, hogy főzzünk egy jó congee-t természetesen. A mi közép-európai változatunk fekete vadrizsből és jázminrizsből készült, shimeji gombával, csirkehússal. Abban mi sem tértünk el viszont a tradícióktól, hogy rengeteg gyömbérrel ettük, hogy teljes legyen a gyógyító hatás. 

A következő küldetés is a láthatáron van már, hiszen ki ne akarná tudni, miért kell ennünk egy ételt, aminek olyan aranyos neve van, hogy pupus?

Fotó: a szerző felvétele

Olvass tovább!