Balázs Andi egy igazi botránydarabban lép színpadra

2022. január 09.
A FAT PIG – Kövér disznó című botránydarab címszereplője hadat üzen a női szépségről alkotott sztereotípiáknak. Balázs Andrea ezúttal egy szerelmi történet női főhősét alakítja, aki molettebb alkattal is csábító, önazonos, jókedélyű, szexi nő - ez pedig a darab állítása szerint is fontosabb, mint a külsőségek. Andi partnere a történetben a Barátok köztből is ismert Pásztor Tibor, aki miután szerelmes lesz egy molett nőbe, folytonos munkahelyi szekírozások kereszttüzébe kerül.

Az ünnepelt amerikai szerző és forgatókönyvíró híres szatirikus komédiája, a FAT PIG (Kövér disznó) először kerül Magyarországon színpadra január végén. Neil LaBute szatírája a modern szépségideál kérdését járja körbe, annak tükrében, mennyire fontosak a külsőségek a siker és elismerés szempontjából, és mennyire kényszerül megváltoztatni valaki önmagát az érvényesülés érdekében. A darab ősbemutatója 2004-ben volt az Off-Broadway-n, és a Legjobb vígjáték kategóriában Olivier-díjra is jelölték. Legutóbb kortárs opera készült belőle, amit most mutatnak be New Yorkban.

Szabad szájú szépségideál

A darabban Balázs Andrea igazi femme fatale-ként jelenik meg, elcsavarva a férfiak fejét. Tom, egy nagyvállalat feltörekvő munkatársa, egy véletlen folytán ismerkedik meg a szabad szájú, őrjítően vicces, ám molett alkatából kifolyólag az aktuális szépségideáltól meglehetősen eltérő Helennel. Tom mégis gyengéd érzelmeket táplál iránta, ám ahogyan kapcsolatuk elmélyül, a munkahelyi viccek és szekírozások Helen alkatát illetően egyre inkább megmételyezik az életüket és alaposan próbára teszik Tom hitét és lojalitását.

A darab a mai sikerorientált, külsőségekre építő társadalmunk és kapcsolataink szatírája, ami számos fontos kérdést feszeget. Hol van a saját boldogságunk ahhoz képest, amit másoknak mutatni akarunk? Mennyire tesszük magunkévá, amiket környezetünk mesél rólunk? Megtartható-e önmagunkba vetett hitünk? Milyen hatással van életünkre a fizikai megjelenésünk?

Igazi dramedy

A darab főszerepében Balázs Andrea színésznő újra együtt dolgozik Iványi Árpád rendezővel és Réti Barnabással, így a nagy sikerű Tortúra eredeti stábja ismét valami emlékezeteset alkot. Iványi Árpád és Réti Barnabás, a Budapest Playhouse vezetői a modern nemzetközi színvonalú színház stílusában álmodták meg a darabot.

„A FAT PIG igazi modern vígjáték, dramedy. Ebből a műfajból egyelőre kevés fut még a hazai színpadokon, pedig a nemzetközi színházi világban nagy a népszerűsége. Ízig-vérig mai szerelmi történet, mely egyszerre rendkívül provokatív, elgondolkodtató és szórakoztató is egyben. Olyan érzést kelt, mintha egy Jóbarátok-szerű sitcom nézése közben, a sok nevetés közt bekapna az ember néhány keményebb gyomrost. Úgy érzem, a mai társadalmunk is ilyen, elnevetgélünk, jópofizunk és nem érezzük, mennyi sebet ejtettünk közben másokon” – mondta az eredeti darabot magyar nyelvre fordító színész, Réti Barnabás.

Iványi Árpád rendező, aki annak idején a mai napig futó, egyedülállóan csak Magyarországon látható Stephen King Tortúra-adaptációt is megálmodta, most egy lendületes, fordulatos szerelmi történetet visz színpadra: „Számomra a darab legfőbb üzenete, hogy az önazonos ember legyőzhetetlen, még ha nem is tartozik az éppen menő figurák közé, míg akinek takargatni valója van magával szemben, mindig szenvedni fog, hiába gazdag, szép vagy sikeres.”

Az előadást január 28-án mutatják be a Karinthy Színházban. A darabban Balázs Andrea mellett Pásztor Tibort, Réti Barnabást és Tóth Szilvia Lillát is láthatjuk.

Olvass tovább!