A népzene lenyűgöző sokszínűségét ünnepli ma a Müpa

2022. január 29.
Az Erdőfű, címlapsztárunk, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, a Napfonat, a Zűrös Banda, a Parno Graszt és Bohemian Betyars adják egymásnak a színpadot A népzene ünnepén, ma este a Müpában.

Ma este a színpadon találkozik a folklórból inspirálódó hazai együttesek krémje. A táncházi zenészekből verbuválódott Erdőfű, a WOMEX díjas Lakatos Mónika és együttese, a Cigány Hangok, az a cappella éneklés szirénjei, a Napfonat, a délszláv muzsika zsigeri tolmácsolói, a Zűrös Banda, valamint a feledhetetlen bulihangulatot garantáló Parno Graszt és Bohemian Betyars közös formációja adják egymásnak a színpadot január 29-én a Müpában, A népzene ünnepén.

A hónap utolsó szombatján folytatódik a Müpa által 2008-ban életre hívott és azóta évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő hagyomány, amelynek célkitűzése, hogy fergeteges hangulatú koncertekkel együtt ünnepeljük közös örökségünket, a népzenét. Az idei est zenei válogatása nemcsak az autentikus hangzásvilágot állítja középpontba, hanem arra is rámutat, hogy mennyiféle módon inspirálja hagyományunk a kortárs együttesek alkotóit, és hogy milyen tökéletesen harmonizál a népzene más zenei műfajokkal – a jazz, a balkáni zene vagy a punk világát is ezer színnel és ízzel gazdagítja. Erre a végtelen sokszínűségre bőven hallhatunk példát a kétfelvonásos gálakoncert fellépőitől.

Az est folyamán olyan nevekkel találkozhatunk, akik nélkül a kortárs népzenei élet, a klubkoncertek és a táncházak világa elképzelhetetlen lenne. Az Erdőfű Zenekar tagjait az a törekvés hozta és tartja össze, hogy a Kárpát-medence népzenei hagyományát a lehető leghitelesebb módon elevenítsék fel koncertjeiken. Valamennyien kivételes tudással rendelkeznek a magyarlakta területek hagyományait, népi kultúráját és hangszerhasználatát illetően, aminek természetes velejárója, hogy képesek bármely budapesti táncház közönségét egy szempillantás alatt távoli tájakra repíteni.

a-nepzene-unnepe

Lakatos Mónika és a Cigány Hangok

Kevés olyan Lakatos Mónikához fogható tehetséget ismerünk, aki művészetével világszínvonalra emeli az oláhcigány népzenei hagyományt. Nemzetközi elismertségének legékesebb bizonyítéka, hogy 2020-ban személyében első alkalommal nyerte el roma előadó a legrangosabb világzenei fesztivál, a WOMEX életműdíját. A szombat esti koncertre Cigány Hangok nevű együttesével érkezik, akikkel 2021-ben felvett közös lemeze, a Hangszín a berlini World Music Charts Europe 800 lemezből válogató világzenei toplistájának élmezőnyében végzett.

Őket váltja a színpadon az éterien nőies, ősi és misztikus hangzásvilágú Napfonat formáció. Az öt fiatal női énekesből álló a cappella együttes repertoárján a magyar énekek mellett megtalálhatóak orosz, mexikói és bolgár népdalfeldolgozások is, amelyek a perkusszív kísérettől válnak igazán lüktetővé és magával ragadóvá. De nem maradhatott ki a válogatásból a Zűrös Banda sem, amelynek tagjai a magyar és balkáni zene különleges keresztezésére esküsznek. Legutóbb megjelent, 2021 című lemezük igazán vérpezsdítő album, amelynek alapját magyar népzenei dallamok adják. Zenéjük karakterét az ének- és fúvósszólamokban fellelhető autentikus balkáni népzene és a ritmusban hallható popos, könnyűzenei alap izgalmas elegye határozza meg, sok számukban a jazz és az elektronikus zene is fúzióra lép a balkáni dallamokkal.

a-nepzene_unnepe_bohemian_graszt_foto-istvandi-botond

Az estet a minden őrültségre kész Bohemian Betyars és az idén 30 éves Parno Graszt közös felállása zárja. Előadásukban a romani és a magyar nyelvű dalokat ízig-vérig átjárja a punk, a ska és a balkáni életöröm édes egyvelege. A két együttes már összeszokott párosnak számít a koncertszínpadokon, így azt is garantálhatjuk, hogy fergeteges hangulatú záróakkordjai lesznek az ünnepnek.

Fotó: Farkas András, Istvándi Botond, Catherinart, Porneczi Bálint

Olvass tovább!