Klippremier – Palágyi Ildikó: „A mélységekben ott van a szárnyalás lehetősége”

2022. február 08.
Miként válhat egy nehéz élethelyzet erőforrássá? Hogyan változtatja meg az anyaság egy énekesnő életét és művészetét? Többek között erről szól Palágyi Ildikó első magyar nyelvű dala a Pillangó. Az Indigó művésznéven ismertté vált énekesnő kislánya születése után először jelentkezik saját szerzeménnyel. A személyes és lírikus hangvételű alkotás felvétele Gyémánt Bálint gitárművész közreműködésével készült.

Kislánya születése óta először jelentkezik új dallal Palágyi Ildikó. A Pillangó személyes hangvételű szerzemény, mely arról szól, hogy a mélységekben ott van a szárnyalás lehetősége. Egy nehéz élethelyzetből kijőve az az út, amit megtettünk, képes erőforrássá válni. „A Pillangó számomra önmagam újjáépítéséről szól – meséli az énekesnő. – A szülés után, friss anyaként sokáig éreztem azt, hogy minden, amit gondoltam magamról, szertefoszlott, és fogalmam sem volt, ki vagyok. Ebben közrejátszott az is, hogy nehéz szülésem volt. Nehéz érzéseket cipeltem magamban, és csak további bűntudatot keltett bennem, hogy mindezt akkor élem át, amikor a legboldogabbnak kellene lennem, hiszen mindig is arra vágytam, hogy gyermekem szülessen. A teljes érzelmi elszigetelődésből jutottam el oda, hogy most már erősebbnek érzem magam, mint valaha, és ez az út benne van a dalban.”

A személyesség a dal hangszerelésében is tükröződik: abból az intim megszólalásból indul, ahogyan a zongora mellett ülve megszületett, s ahogy enyhül a lélek, úgy színesedik és mélyül a hangkép.

Kislánya születése zeneileg is változásokra késztette az énekesnőt. Pályafutását az Indigó művésznevet hátrahagyva Palágyi Ildikóként folytatja. „Markánsan nem tudom és nem is szeretném már különválasztani zenész énemet életem más szerepeitől – meséli. – Arra a »csomagra«, ami most vagyok – énekes, zenész, pedagógus, segítő szakember és nem utolsósorban édesanya – nincs jobb név, mint a Palágyi Ildikó. Úgy érzem, a kislányom születésével kísérletezőbb lettem az alkotásban. Teljesen átrendeződött bennem az, hogy mi az igazán fontos az életemben, és ez szabadságot ad. Kevésbé félek a hibáktól, ezáltal tágabb keretekben merek gondolkodni énekesként és szerzőként egyaránt. Bátrabban vállalom magam és a zeneiségemet, és talán ez az oka annak, hogy magyarul kezdtem írni.”

A Pillangóhoz készült klip középpontjában a színekkel, fényekkel, textúrákkal való játék áll, megerősítve ezzel a dal néhol éteri, néhol pszichedelikus atmoszféráját. A különleges képi világ megvalósításához többek között kristályokat és üvegdarabokat használtunk. A dal személyes hangvétele arcközeli képekben tükröződik, és ahogyan megjelenik az erő a szárnyaláshoz, úgy válik a megjelenés is még légiesebbé. A klipet Szabó Szonja rendezte, az operatőr Polgár Csaba volt, a vágás pedig Szeremi Balázs munkája.

Palágyi Ildikó dalai az art-pop, a progresszív jazz és az élő elektronika találkozásából születnek. A műfaji sokszínűséget az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesíti. A felvidéki születésű énekes-dalszerző eredetileg klasszikus énekesnek készült, később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének előadóművész szakán, majd tanári mesterképzésén diplomázott. 2018-ban telt ház előtt mutatta be Salt című, Indigó alkotói néven megjelent debütáló szerzői nagylemezét. Zenei tanulmányaival párhuzamosan az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán gyógypedagógus, logopédus és pszichopedagógus diplomát, majd Boldizsár Ildikónál meseterapeuta végzettséget szerzett. Több felsőoktatási intézményben is oktat. Egy közel kétéves kislány anyukája. A Pillangó az énekesnő 2022-ben megjelenő kislemezének előfutára. A szerzemény, amit Gyémánt Bálint gitárművésszel vett fel, a keverés és a master pedig Fenyvesi Márton munkája, A Dal című műsorban is versenyez.

Nézd meg a klipet!

Fotó: Csoboth Edina

Olvass tovább!