Február 14. a könyvajándékozás napja: ajánló és útmutató a tökéletes könyvhöz

2022. február 14.
Bárhová nézünk, szívecskéket és piros-rózsaszínbe öltözött kirakatokat látunk, pedig február 14. nemcsak a szerelmesek napja, hanem a könyvajándékozásé is! Tökéletes alkalom egy kis bekuckózásra és ajándékozásra, ha már kiráz a hideg a Valentin-naptól, vagy éppen ellenkezőleg, idén egy kötettel lepnéd meg szerelmedet.

Így ajándékozzunk könyvet

Az ajándékozottra gondoljunk, ne a könyvre

Egy kedves kötet szép ajándék, már ha szeret olvasni, aki kapja. Hiába van kedvenc történetünk, ne magunkból induljunk ki, hiszen nem egyezhet az ízlésünk mindenki máséval. Ha könyvet vásárolunk valakinek, először gondoljunk a címzettre. E-bookot olvas vagy igazit? Milyen az élete jelenleg? Beszélgettünk már régebben könyvekről? Legyünk kreatívak. Ha az illető szeret utazni, ami jelenleg a Covid miatt nehezen megy, akkor például kereshetünk valamit, ami gondolatban messzire röpíti. Gondoljuk át, mi érdekli a másikat: madárles, kötögetés, sütés, a második világháború történelme, Franciaország vagy a popkultúra? Hát akkor szerezzünk be egy ezekhez kapcsolódó könyvet. De ha minden kötél szakad, ajándékozhatunk azzal a rövid megjegyzéssel is, hogy „ez jutott eszembe rólad – de nyugodtan add tovább, ha nem neked való”!

konyvajandekozas

Ha tanácstalanok vagyunk

Az igazi olvasók soha nem fognak panaszkodni egy ajándékutalványra, és így legalább mi sem lőhetünk mellé.

Ne célozgassunk!

Ha csak nem tudjuk, hogy valakinek a varrás a szenvedélye, akkor messziről kerüljük a hasonló témájú köteteket. Ne adjunk illemtant annak, akiről úgy gondoljuk, hogy változtatnia kellene a viselkedésén, és soha, de soha ne ajándékozzunk szakácskönyvet nőnek, kivéve, ha tudjuk, hogy éppen egy bizonyos példányra vágyik.

Soha ne kérdezzük meg, hogy tetszett a könyv

Ha egyszer adtunk valakinek egy könyvet, próbáljuk meg elfelejteni. Ha tetszett az illetőnek, jelezni fogja, ha pedig nem, akkor pedig valószínűleg abban reménykedik, hogy soha nem kerül majd szóba. Nem biztos, hogy hallani akarjuk az igazat.

Mi ezeket a könyveket ajándékoznánk

Nacukava Szószuke: Rintaró és a könyvek útvesztője

Mindannyian emlékszünk, hogy milyen volt kamasznak lenni és elveszni a saját világunkban. Rintaró szerencsére el tud merülni egy másikban is, mégpedig a könyvekében, ugyanis szeretett nagyapjának antikváriumában töltheti ideje nagy részét. Eljön azonban a nap, amikor a szeretett Nagyapónak örökre búcsút kell mondania, vele együtt pedig a csodálatos boltocskának is. Rintarónak nagynénjéhez kell költöznie, egyszer csak azonban betoppan hozzá egy váratlan látogató. Tóra, a jádezöld szemű macska, aki egy csodálatos és veszélyes utazásra invitálja őt, melynek célja az, hogy megmentsék a könyveket a végső kihalástól. Fiataloknak és időseknek, kalandoroknak és könyvkukacoknak.

konyvajandekozas

Brit Bennett: A halványuló fél

Emberi és megindító történet, ami különösen fontos az elmúlt évek tüntetéshullámai után. A fekete ikerpár tizenhat évesen megszökik otthonról, és megszakad köztük a kapcsolat. Desiree erőszakos férje elől menekül el kislányával a városba, ahol felnőttek, a világosabb bőrű Stella pedig fehérként éli az életét, férje elől is titkolva múltját. Generációkon átívelő családregény Déltől Kaliforniáig, ami elmeséli, hogyan hat az ember életére és gondolataira a múlt és az Egyesült Államok történetének egyik legmeghatározóbb időszaka. Azoknak, akik szeretik, ha a történelem bekacsint egy fiktív regény szálai között.

konyvajandekozas

Grecsó Krisztián: Harminc év napsütés

Grecsó Krisztián családtörténete a sorok között elrejtve a saját emlékeinket idézi fel. A karácsonyesték, egy a felnőtté válás, a nagyszülőkkel töltött szünetek, generációról generációra öröklődő családi legendák, kedves ízek a fővárosban, a nagyvárosban és a faluban – kedves történetek sok-sok novellában. A nosztalgikus emberek kedvence.

konyvajandekozas

Marie Aubert: Felnőtt emberek

Ida személyiségének egy-egy eleme sokunkban megjelenik: sikeres építészt, negyvenes éveiben járó szingli nő, akiket a gyerekek idegesítenek, de az időtől való félelem arra készteti, hogy lefagyasztja petesejtjeit – és akkor húga a családi összejövetelen bejelenti, hogy végre gyermeket vár. Szülőként vagy gyermektelenül, mindenhogy érdekes olvasmány a norvég író regénye, aki a családi lenyomatok és a társadalmi nyomás útvesztőjébe kalauzol el minket. Azoknak, akik egy cipőben járnak Idával, és azoknak, akik nem.

konyvajandekozas

Jón Kalman Stefánsson: Nyári fény, aztán leszáll az éj

Izlandi utazásra invitál minket az itthon is nagy népszerűségnek örvendő író, egy icipici falucska lakóinak történeteivel elmesélve. A kötöttáru-gyári pályaelhagyó igazgató, felszívódott politikus, szerelmesek, kísértetjárta raktár, tragédia, erotika, humor – van itt minden, miután lenyugszik a nap. Azoknak, akik az élet értelmét keresik.

konyvajandekozas

Fotó: Getty

Olvass tovább!