Így nem fog kellemetlen szagot árasztani a macskaalom

2021. november 26.
A cicák puhák, dorombolnak, és ha kedvük úgy tartja, még bújósak is, ám a macskaalom kellemetlen szagát minden cukiságuk ellenére nehéz feledni. Ez az 5 trükk megoldást hozhat az orrfacsaró problémára!

Ha macska kerül a házhoz, vele együtt a macskaalom is beköltözik az otthonunkba, ami – akárhogy is próbáljuk szépíteni – nem más, mint a cica illemhelye. Épp ezért azon, hogy a dolga végezte után kellemetlen szagok terjengenek a közelében, tulajdonképpen nincs is miért felháborodnunk, van azonban egy jó hírünk: nem kell beletörődnünk abba, hogy a macskaalom büdös – néhány jól bevált praktikával jelentősen javíthatunk a helyzeten.

Így nem lesz kellemetlen szagú a macskaalom

1) Figyeljünk oda az alom minőségére!

Meglepően gyakori, hogy a kellemetlen szagokért nem is maga a cicaürülék felelős, hanem a macskaalom. A rossz minőségű, kevésbé nedvszívó alom könnyen zöld utat ad az orrfacsaró szagoknak, ezért tényleg érdemes megválogatni, hogy mi kerül az alomtálcába: az ideális macskaalom kevésbé porzik (vagyis kis mennyiségben jut csak be szálló por formájában az otthon levegőjébe), könnyen összeáll, ha nedvességgel érintkezik (ezt a tulajdonságát akkor is kiaknázhatjuk, ha netán víz érné a telefonunkat!) és hatékonyan köti meg a kellemetlen illatokat. Való igaz, hogy ez többe kerül, ám ha ez az ára annak, hogy ne legyen büdös az otthonunkban, megfontolandó, hogy érdemes-e sajnálni rá a pénzt!

2) Ne spóroljunk a macskaalommal!

Hiába veszünk olyan almot, amiről azt ígérik a készítők, hogy nem fog kellemetlen szagokat árasztani, ha szűkmarkúan bánunk vele az alomcsere során, nagy valószínűséggel csalódást fog okozni. A kölyökmacskáknak még elegendő a kevesebb alom és a kisebb alomtálca, ahogy azonban növekszik az új családtag, úgy kell(ene) növelni az alom mennyiségét is. Ha ez áll a kellemetlen szagok hátterében, szerencsére nagyon könnyen orvosolhatjuk! 

3) Takarítsuk gyakrabban és alaposabban az almot!

Ha sajnáljuk az időt arra, hogy napi rendszerességgel ürítsük az almot – vagy legalábbis kilapátoljuk belőle azt, ami bele került, nem feltétlenül a házi kedvencünket kell hibáztatni azért, hogy büdös van tőle a lakásban! Az alom rendszeres cseréje mellett a kevésbé szagos macskavécé egyik titka az alomtálca alapos takarítása. Ehhez teljesen ki kell azt ürítenünk, és szappanos vízzel át kell mosni. Érdemes ilyenkor szagtalanító és fertőtlenítő hatású ecetet is önteni a tálcára, és 15-20 percig hagyni, hogy hasson, de ha ez nincs kéznél, rendkívül sokoldalúan használható szódabikarbónát is szórhatunk az alomtálcába. Ha letelt a hatóidő, egy kefével alaposan dörzsöljük át, majd langyos vízzel öblítsük le! És ha nincs kedvünk a rendszeres alomtakarításhoz? Az önmagát tisztító macskaalom lehet a barátunk!

4) Válasszunk okosan alomtálcát!

A zárt alomtálcák minden kétséget kizáróan esztétikusabbak a nyitottaknál, hiszen nem teszik „közszemlére” azt, amit a macska belepottyant, ám ha jobban belegondolunk, a kellemetlen szagoknak mindenképpen kedvez. Egyrészt azért, mert a zárt macskavécé kevésbé szellőzik, másrészt azért, mert macerásabban takarítható, így könnyebben szaporodásnak indulnak benne a különböző baktériumok. Gondoljuk át többször is, mielőtt ilyen macskatoalettet teszünk ki az otthonunkban a cicának! 

Így nem lesz kellemetlen szagú a macskaalom

5) Találjuk meg az alom ideális helyét!

Az, hogy a macskaalom hol van a legjobb helyen, nemcsak attól függ, hogy hol van legkevésbé láb alatt és a „kirakatban”, hanem attól is, hogy maga a használója elégedett-e a pozíciójával. Ahhoz, hogy a cicák rendszeresen rájárjanak az alomra, fontos, hogy nyugodtan végezhessék a dolgukat, vagyis ne olyan helyre kerüljön, ahol nagy a jövés-menés. Lényeges az is, hogy jól szellőző, de széltől és csapadéktól védett helyre tegyük az alomtálcát – így nagy valószínűleg a használója örömmel veszi majd birtokba – és mi, gazdik sem szenvedünk a kellemetlen szagoktól.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?