Így nem fog kellemetlen szagot árasztani a macskaalom

2021. november 26. |

A cicák puhák, dorombolnak, és ha kedvük úgy tartja, még bújósak is, ám a macskaalom kellemetlen szagát minden cukiságuk ellenére nehéz feledni. Ez az 5 trükk megoldást hozhat az orrfacsaró problémára!

Ha macska kerül a házhoz, vele együtt a macskaalom is beköltözik az otthonunkba, ami – akárhogy is próbáljuk szépíteni – nem más, mint a cica illemhelye. Épp ezért azon, hogy a dolga végezte után kellemetlen szagok terjengenek a közelében, tulajdonképpen nincs is miért felháborodnunk, van azonban egy jó hírünk: nem kell beletörődnünk abba, hogy a macskaalom büdös – néhány jól bevált praktikával jelentősen javíthatunk a helyzeten.

Így nem lesz kellemetlen szagú a macskaalom

1) Figyeljünk oda az alom minőségére!

Meglepően gyakori, hogy a kellemetlen szagokért nem is maga a cicaürülék felelős, hanem a macskaalom. A rossz minőségű, kevésbé nedvszívó alom könnyen zöld utat ad az orrfacsaró szagoknak, ezért tényleg érdemes megválogatni, hogy mi kerül az alomtálcába: az ideális macskaalom kevésbé porzik (vagyis kis mennyiségben jut csak be szálló por formájában az otthon levegőjébe), könnyen összeáll, ha nedvességgel érintkezik (ezt a tulajdonságát akkor is kiaknázhatjuk, ha netán víz érné a telefonunkat!) és hatékonyan köti meg a kellemetlen illatokat. Való igaz, hogy ez többe kerül, ám ha ez az ára annak, hogy ne legyen büdös az otthonunkban, megfontolandó, hogy érdemes-e sajnálni rá a pénzt!

2) Ne spóroljunk a macskaalommal!

Hiába veszünk olyan almot, amiről azt ígérik a készítők, hogy nem fog kellemetlen szagokat árasztani, ha szűkmarkúan bánunk vele az alomcsere során, nagy valószínűséggel csalódást fog okozni. A kölyökmacskáknak még elegendő a kevesebb alom és a kisebb alomtálca, ahogy azonban növekszik az új családtag, úgy kell(ene) növelni az alom mennyiségét is. Ha ez áll a kellemetlen szagok hátterében, szerencsére nagyon könnyen orvosolhatjuk! 

3) Takarítsuk gyakrabban és alaposabban az almot!

Ha sajnáljuk az időt arra, hogy napi rendszerességgel ürítsük az almot – vagy legalábbis kilapátoljuk belőle azt, ami bele került, nem feltétlenül a házi kedvencünket kell hibáztatni azért, hogy büdös van tőle a lakásban! Az alom rendszeres cseréje mellett a kevésbé szagos macskavécé egyik titka az alomtálca alapos takarítása. Ehhez teljesen ki kell azt ürítenünk, és szappanos vízzel át kell mosni. Érdemes ilyenkor szagtalanító és fertőtlenítő hatású ecetet is önteni a tálcára, és 15-20 percig hagyni, hogy hasson, de ha ez nincs kéznél, rendkívül sokoldalúan használható szódabikarbónát is szórhatunk az alomtálcába. Ha letelt a hatóidő, egy kefével alaposan dörzsöljük át, majd langyos vízzel öblítsük le! És ha nincs kedvünk a rendszeres alomtakarításhoz? Az önmagát tisztító macskaalom lehet a barátunk!

4) Válasszunk okosan alomtálcát!

A zárt alomtálcák minden kétséget kizáróan esztétikusabbak a nyitottaknál, hiszen nem teszik „közszemlére” azt, amit a macska belepottyant, ám ha jobban belegondolunk, a kellemetlen szagoknak mindenképpen kedvez. Egyrészt azért, mert a zárt macskavécé kevésbé szellőzik, másrészt azért, mert macerásabban takarítható, így könnyebben szaporodásnak indulnak benne a különböző baktériumok. Gondoljuk át többször is, mielőtt ilyen macskatoalettet teszünk ki az otthonunkban a cicának! 

Így nem lesz kellemetlen szagú a macskaalom

5) Találjuk meg az alom ideális helyét!

Az, hogy a macskaalom hol van a legjobb helyen, nemcsak attól függ, hogy hol van legkevésbé láb alatt és a „kirakatban”, hanem attól is, hogy maga a használója elégedett-e a pozíciójával. Ahhoz, hogy a cicák rendszeresen rájárjanak az alomra, fontos, hogy nyugodtan végezhessék a dolgukat, vagyis ne olyan helyre kerüljön, ahol nagy a jövés-menés. Lényeges az is, hogy jól szellőző, de széltől és csapadéktól védett helyre tegyük az alomtálcát – így nagy valószínűleg a használója örömmel veszi majd birtokba – és mi, gazdik sem szenvedünk a kellemetlen szagoktól.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Így lesz már most igazi karácsonyi illat az otthonodban! fahéj

Így lesz már most igazi karácsonyi illat az otthonodban!