Ő Stephanie Land, akiről a Netflix Egy szobalány vallomása című sorozata szól

2022. március 23.
A főszereplő azt írta eredeti feljegyzéseiben, hogy aki látja, amit ő látott, soha többé nem akar gazdag lenni – jó pár tehetős család otthonába bejáratos volt, a Netflix szívszorító minisorozatában pedig azt is elmeséli, miért gondolja így.

A Netflix Egy szobalány vallomása (Maid) című sorozatában, amelyről már írtunk Heti kultkedvenc sorozatunkban, a huszonéves Alex története bontakozik ki epizódról epizódra: a fiatal lánynak az éjszaka közepén kell elmenekülnie abból a lakókocsiból, amelyben bántalmazó társával élt. Csak a kislányát és egy bőröndöt tudott magával vinni addigi életéből.

Netflix Egy szoblalány vallomása sorozat igaz története

A címszereplőt valójában Stephanie Landnek hívják, és ma már 43 éves. 37 volt, amikor megírta mindazt, amin keresztülment: „Két évet töltöttem házak takarításával, és amit láttam, rádöbbentett, hogy soha nem akarok gazdag lenni.” Ebből először Maid: Hard Work, Low Pay and a Mother’s Will to Survive címmel sikerkönyv, majd egy 10 részes Netflix-minisorozat lett.

Tudtad?

A sorozat egyik különlegessége, hogy az Alexet alakító színésznő, Margaret Qualley édesanyját Andy McDowell játssza, aki a valóságban is Margaret anyukája.

A fájdalmas igazság az epizódok mögött

Stephanie, aki 2008-ban szökött meg bántalmazó szerelmétől, hogy az akkor 9 hónapos lányával egy hajléktalanszállón húzza meg magát, szobalányként vállalt munkát a washingtoni Port Townsend luxusnegyedben. Egyedülálló anyaként nem volt sok választása, hiszen gondját kellett viselnie gyermekének, akit lázasan sem tudott hazavinni a bölcsődéből, mert mások piszkos fürdőszobáit kellett rendbe tennie, és akkora gyerekszobákat kellett takarítania, amelyek nagyobbak voltak, mint az ő lakása.

Netflix Egy szoblalány vallomása sorozat igaz története

„Kanyargós utcákon sorakoztak a házak, amelyekbe bejárásom volt. Kulcsaikat a kerti törpék vagy a lábtörlők alá rejtették, hogy be tudjak menni, amíg az ott élők távol vannak. Csak odaparkolhattam az autómmal, ahol nem jelentett gondot, hogy csöpög belőle az olaj, vagyis az ő kocsibeállójuk tiltott zóna volt” – írta Stéphanie, aki hamar rájött arra, hogy a gazdagsággal járó csillogás nem is annyira valódi, mint ahogyan messziről tűnik.

Hamar hozzászokott, hogy a fürdőszobák polcain pirulák sorakoznak: impotenciára, allergiára, cukorbetegségre, magas vérnyomásra vagy épp a női szexuális vágy hiányára. Felfedezéseiről naplót kezdett vezetni, a házaknak pedig, amelyekbe bejárása volt, nevet is adott.

Két éven keresztül sétált végig naponta a kertészek gondos munkáját dicsérő, formára nyírt sövényekkel szegélyezett utakon, hogy – mint mondja – fényesre suvickolja munkaadói piszkos lelkiismeretét. Óránként 8 dollárt és 50 centet keresett, ebből kellett összeraknia 550 dollárt a lakása bérleti díjára és a számlákra, fizetnie kellett kislánya óvodáját, enniük kellett, félig összetört autójába pedig benzinre volt szükség.

Stephanie Land a valóságban

Stephanie Land a valóságban Fotó: Instagram @stepville

Minden nehézség ellenére már akkor is azt mondta, hogy sokkal boldogabbnak érzi a saját életét, amihez sokat hozzátett, hogy kislánya minden este táncbemutatót rögtönzött neki apró lakásukban. Az ügyfeleimet, akiknek dolgoztam, hosszú folyosók választották el a családtagjaiktól, és hatalmas szekrényekre volt szükségük, hogy beleférjen minden rejtegetni valójuk” – írta.

Így él ma Stephanie

Stephanie Land időközben diplomát szerzett angol szakon a Montana Egyetemen, született egy másik lánya, és szabadúszó íróként kezdett dolgozni. Boldog házasságban él férjével, Tim Fausttal négy gyermeket nevelnek és két kutyájuk van. Rendszeresen publikál Stepville nevű blogján, az Instagram-oldalán pedig személyes fotókat oszt meg a mindennapjaiból.

A szegénységről, a társadalmi kirekesztettségről, a nők bántalmazásáról és a gyermekvédelemről nemcsak írásaiban fejti ki személyes véleményét, hanem előadásokon, konferenciákon is kiáll a hátrányos helyzetbe került emberekért.

Fotó: Netflix

Ezt láttad már?