Ütős nemzetközi sztárokkal jön a Jazztavasz

2022. május 15.
A Müpa a kezdetek óta jazzel ünnepli a tavasz legszebb hónapját, idén két év kihagyás után végre ismét nemzetközi nagyágyúk koncertjein hódolhatunk a műfaj iránti szenvedélyünknek. Sarah McKenzie bensőséges hangulatú szólóesten mutatja be Secrets of My Heart című lemezét, a Yellowjackets big band hangzással turbózott jubileumi albumát, a francia–dominikai, Grammy-jelölt Cyrille Aimée pedig fülbemászó, összetéveszthetetlen muzsikáját hozza el a budapesti közönségnek.

Amikor a kilencéves Sarah McKenzie rajongva hallgatta Oscar Peterson Night Train című lemezének egyik ikonikus dalát, még nem sejtette, hogy egyszer a legendás zenészhez hasonlóan ő is elismert jazz-zongoristaként és énekesként járja majd a világot. Ugyancsak nem tudhatta még, hogy már a Berklee College of Music sikeres elvégzése előtt bezsebeli hazája legnívósabb zeneipari elismeréseit Don’t Tempt Me és Close Your Eyes címet viselő albumaival. Sarah McKenzie mára igen népes rajongótáborral rendelkezik, dalainak pedig nem csupán kiváló stílus- és arányérzékkel megáldott, tökéletes műfajismerettel bíró előadója, de darabjainak többsége már saját szerzemény, amelynek szövegét és hangszerelését is ő jegyzi. Budapestre érkező zenekarában – nagy öröm – honfitársunkat, Bolla Gábor szaxofonost üdvözölhetjük!

jubileum-nemzetkozi-sztar-jazztavasz-mupa

Sarah McKenzie

Az amerikai zenészlegendát, Bob Mintzert bizonyára nem kell bemutatni a hazai közönségnek, nagyzenekari hangszerelésein generációk sajátították el a műfaj csínját-bínját, de basszusklarinétosként, EWI-játékosként és szaxofonosként is évtizedek óta nyűgözi le a zenerajongókat – többek közt a világhírű all-star formáció, a Yellowjackets tagjaként. Az együttes legutóbb tíz évvel ezelőtt lépett fel a Müpában, a jelenlegi felállásban zongorán és billentyűs hangszereken Russell Ferrantét, dobon Will Kennedyt, basszusgitáron pedig Dane Aldersont hallhatjuk. És hogy a negyvenéves fennállását ünneplő zenekar budapesti koncertjének hangzása a lehető legteljesebb legyen, csatlakozik hozzájuk a kölni közszolgálati rádió, a WDR big bandje, amelynek közreműködésével jubileumi 25. lemezük dalait öltöztették ünneplőbe.

jubileum-nemzetkozi-sztar-jazztavasz-mupa

Yellowjackets

A francia–dominikai származású Cyrille Aimée már tizennyolc évesen kisebb vihart kavart a zenei életben, amikor egy tévés tehetségkutató túl szigorúnak talált szerződését elutasítva inkább kiszállt a versenyből, hogy a tanulásra fordítsa idejét és értékes energiáit. Franciaországból aztán egészen a messzi New Yorkig repítette a tudásvágy, ahol belevetette magát a helyi jazzklubok csábító miliőjébe, és rövid időn belül barátokra és alkotótársakra lelt. Innen már szinte egyenes út vezetett a Montreux-i Jazzfesztivál énekversenyére, amelyet 2007-ben megnyert, ez pedig meghozta az áttörést és rövidesen a világhírt is. Aimée sajátos stílusa, elképesztő improvizációs készsége és bársonyos hangja minden bizonnyal a Müpa közönségét is rabul ejti majd.

jubileum-nemzetkozi-sztar-jazztavasz-mupa

Cyrille Aimée

Olvass tovább!