Heti kultkedvenc: egy izgalmas podcast a popkultúra szerelmeseinek

2022. május 06.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Ezen a héten újságíró kollégánk, Botás Enikő mesél egy izgalmas Instagram-oldalról és a hozzá tartozó podcastről.

Nem vagyok egy kifejezetten rajongó típus, de a popkulturális eseményekkel, nemzetközi sztárhírekkel szeretek képben lenni – ami persze már csak a munkám miatt is hasznos. Nem emlékszem, hogy pontosan hogyan és mikor, de nagyjából egy évvel ezelőtt egy külföldi sztárcikk olvasása közben keveredtem el egy francia nevű, de még véletlenül sem francia közélettel foglalkozó Instagram-oldalra. A DeuxMoi jelenleg az internet legmenőbb és legfelkapottabb pletykaoldala, a valódi Gossip Girl, ami sokszor a bulvárlapokat és lesifotósokat megelőzve szállítja a követőinek a legfrissebb, illetve legizgalmasbab sztárhíreket, és pletykákat.

deux_moi

Hogy pontosan ki áll a DeuxMoi mögött, azt nem tudni, annyi biztos, hogy az oldalt egy fiatal, vélhetően New York-i nő csinálja, aki mindéképpen szeretné megtartani az anonimitását. Az oldal már évek óta létezett, ám korábban inkább egy életmód és divatblogként üzemelt. A koronavírus-járvány kitörése aztán a DeuxMoi életében is hatalmas változást hozott: miután 2020. március 18-án az Egyesült Államokat lezárták és az emberek önkéntes karanténba vonultak, DeuxMoi arra kérte a követőit, hogy küldjenek neki celebpletykákat. Aznap éjjel ki is posztolta az első információját, amit egy olvasó küldött neki Leonardo DiCaprióról és a bejegyzés hirtelen nagyon népszerű lett. Innen pedig már nem volt megállás, az elmúlt két évben az oldal megkerülhetetlen tényezővé vált a sztárvilágban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

curators of pop culture (@deuxmoi) által megosztott bejegyzés

A DeuxMoi úgy működik, hogy a tippadók – általában a hollywoodi hírességek asszisztensei, barátok barátai, publicisták, babysitterek, légiutaskísérők, sofőrök vagy néha maguk a hírességek – e-mailben vagy privát üzenetben küldik a belsős infókat, pletykákat az oldalnak. A tippeket beküldő informátorok a személyazonosságuk védelme érdekében üzeneteiket az „anon pls” (anonimitást légyszi) szöveggel kezdik, és utána dobják be, amit tudnak. Az idő előrehaladtával DeuxMoi tippjei egyre pontosabbak és előrelátóbbak lettek, ma már rendszeresen fordul elő például, hogy az olyan nagy bulvárlapok, mint például a Page Six a DeuxMoi információira alapozva hoznak le egy-egy sztárhírt. Csak hogy néhány példát említsek: DeuxMoi már hetekkel azelőtt megsejtette Emily Ratajkowski terhességét, hogy azt bejelentették volna, de J.Lo és Ben Affleck eljegyzéséről is jóval korábban tudtak már az olvasói, sőt, az oldal követői azzal is hónapok óta tisztában voltak, hogy Jason Momoa és Lisa Bonett házassága a végét járja. Azt persze DeuxMoi is minden posztja előtt leszögezi, hogy az általa megjelentetett hírek nem hivatalosak és nem ellenőrzöttek – érdemes tehát minden posztját fenntartásokkal kezelni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

curators of pop culture (@deuxmoi) által megosztott bejegyzés

Az Instagram-oldal sikerén felbuzdulva néhány hónappal ezelőtt DeuxMoi egy podcastet is indított Deux U címmel, ahol minden csütörtökön egy meghívott vendég közreműködésével beszéli át az adott hét legforróbb információit és pletykáit – és mond el olyan plusz híreket is, amikről addig az Instagram-oldalán sem beszélt. Tudom-tudom, nem túl intellektuális, és a kulturális értéke is erősen megkérdőjelezhető, de számomra ez a podcast a tökéletes guilty pleasure.

Ha érdekelnek a hollywoodi pletykák és tudsz angolul, szerintem mindenképpen érdemes meghallhatni egy epizódot és persze bekövetni az Insta-oldalt is.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!