Beavatási eskü: egy félelmetes dokusorozat a szexrabszolgákat tartó szektavezérről

2022. május 19.
A Beavatási eskü című dokumentumsorozat a 2019-ben felszámolt, NXIVM nevű szexrabszolgákat nevelő szektáról szól, aminek vezetője, Keith Raniere jelenleg is a rácsok mögött tölti méltó büntetését. De ki ez a titokzatos vezér, és hogyan építette ki ezt a szörnyű szervezetet?

Ahogy az a szektáknál lenni szokott, úgy a Nxivm (helyesen ejtve: Nexium) esetében is igaz, hogy felszámolásáig meglehetősen zártan működött, egykori tagjait pedig – ahogy az ilyeneknél lenni szokott – megfenyegették, hogy elkerüljék a hitelüket rontó szóbeszédeket. A Beavatási eskü című dokusorozat (elérhető: HBO Max), azért lett elképesztően hiteles, mert készítői hozzájutottak a szekta belső videós anyagaihoz, így tényleg azt mutatja, ami a Keith Raniere által alapított szekta zárt ajtói mögött zajlott csaknem 15 éven keresztül. 

120 év börtönre ítélték a szexkereskedő szektavezért, akiről a Beavatási eskü című dokumentumfilm szól

Az önsegítő mozgalomként és sikertréningként emlegetett, a valóságban azonban szexrabszolgákat nevelő Nxivm valódi vezetőjét, a 60 éves Keith Ranieret 120 év börtönre ítélték, miután 15 egykori tag vallott ellene. India Oxenberg színésznő is köztük volt, aki így fakadt ki a tárgyaláson: „Hét teljes évet rabolt el az életemből, amit soha senki nem adhat vissza nekem!”

15 év börtönt kértek, 120 lett belőle

A szektát működtető férfi szexuális zaklatás, pedopornográfia és zsarolás vádjával került a brooklyni bíróság elé. A tárgyaláson meghallgatott tanúk mind egykori vezetőjük ellen vallottak, és azt kérték, hogy életfogytiglani börtönbüntetést szabjanak ki rá. 

Raniere védőügyvédjei az utolsó pillanatig tartották magukat ahhoz az állásponthoz, hogy ügyfelük teljesen ártatlan, és mindössze a szerencsétlen körülmények áldozata, a bírósági tárgyalást pedig igazságtalan eljárásnak nevezték. Az ítélet kihirdetése előtt hajlandóságot mutattak a peren kívüli megegyezésre, aminek eredményeként Ranieri nem több mint 15 évre vonult volna börtönbe az ajánlat szerint. Ebből aztán nem lett semmi. A szektavezért bűnösnek találták, és a 120 évnyi börtönbüntetés mellett 1,75 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték.

Allison Mack színésznőt is elítélték

Allison Mack színésznőt is elítélték

A szekta szexrabszolgái

Raniere a szektához csatlakozó nőket fogva tartotta, éheztette és szexuális együttlétekre kényszerítette. Mindannyian arról számoltak be, hogy végérvényesen tönkretette az életüket a szektavezető. Elsőként egy Camila nevű nőt hallgattak meg, aki részletesen beszámolt 12 éven át tartó szexuális kapcsolatukról, aminek kezdetekor ő mindössze 15, a szektavezető pedig 45 éves volt. „Olyan hosszú időn át uralta az elmémet, hogy az események felidézéséhez egy mélyreható és lassú belső utazáson kellett részt vennem” – mesélte.

Camila testvére és édesanyja is beléptek a szektába, ami elmondásuk szerint darabokra szakította a családjukat. „Mielőtt a Nxivm tagjaivá váltunk volna, a családunk nagyon összetartó volt, ez az ember azonban mindent tönkretett” – mondta felháborodva a lány testvére.

Raniere a szektán belül létrehozott egy titkos közösséget, ami a Dos nevet kapta, aminek kiválasztott tagjait arra kérte, hogy minél több kompromittáló képet és videófelvételt készítsenek társaikról, hogy egy esetleges kilépés esetén azokkal mehessenek a hatóságokhoz.

Kegyelem a kegyetlenkedőnek

A súlyos vádakat megerősítő tanúvallomásokkal szemben több mint 50 levél érkezett a bíróhoz, melynek szerzői kegyelmet kértek a szektavezérnek. Ők többségében még mindig akkor is hittek a kegyetlen szektavezérnek. Közülük többen azzal indokolták a kérésüket, hogy a Nxivm önismereti kurzusai (amelyek részvételi díja az ezer dollárt is meghaladta) megváltoztatták az életüket, és segített nekik abban, hogy jobb emberré váljanak. 

Raniere mellett több szektatagot is bűnösnek ítéltek, köztük Allison Mack színésznőt, Nancy Salzmant, a szekta egyik tisztségviselőjét és lányát, Lauren Salzmant is.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?