Heti kultkedvenc: Vácz Irénnek vége!

2022. június 17.
Kíváncsiak vagytok rá, mi mit olvastunk, néztünk vagy éppen milyen régi/új kulturális felfedezést tettünk? Ezen a héten újságíró kollégánk, Lampért Zsófia ajánl egy könyvet.

Az a jó abban, ha az embernek lassan 10 éves lánya van, hogy olyan könyvek kerülnek a lakásba, amiket már egy felnőtt is szívesen elolvas. A Vácz Irénnek vége! még csak azt az érzést sem kelti, hogy a csíkos és pöttyös könyvek iránti nosztalgiából fogja kézbe az ember, bár főhőse, Konrád Eszter – ahogy a klasszikus ifjúsági regénysorozatoknak is oly gyakran – egy általános iskolás, felső tagozatos diák. 

heti-kultkedvenc-vacz-irennek-vege

A téma viszont komoly. Magyarországon még ma is keveset hallunk a bullyingról, ha mégis, legyintünk rá, majd megedződik a gyerek, szólj vissza, majd elunják, megszokod, én is túléltem. Pedig az 5-8. osztályos diákok kétharmadát bántalmazták már fizikailag, verbálisan vagy virtuálisan az iskolában, a legnagyobb eséllyel a visszahúzódó, magányos gyerekek válnak áldozattá egy friss tanulmány szerint. Pont, mint Konrád Eszter. 

Gyakran maguk a tanárok bántalmazzák érzelmileg a gyerekeket, sőt minden tizedik diákot még fizikailag is, pedig ezt a törvény is szigorúan tiltja. Pont ilyen bántalmazó Vácz Irén, a címszereplő tanárnő is.

A szülők sem veszik észre Konrád Eszter segélykiáltásait, ugyanis épp válnak. (Egyébként a statisztikák szerint a szülők válása, vagy ha valaki elvált szülők gyermeke, szintén növeli annak esélyét, hogy a gyerek iskolai zaklatás, bántalmazás áldozatává váljon.)

Egyik nap Eszter olyan elkeseredett lesz, hogy felmászik az iskola tetejére. Itt találkozik Magnusszal, akiről hamar kiderül, hogy egy szellem. A nem éppen kellemes természetű kísértet azután mindenhova elkíséri Esztert, folyamatosan bosszantja, ugyanakkor ráébreszti Esztert, hogyan változtathat az életén. 

Már a regény első mondatán érződik, hogy Goldberg Emília, a könyv szerzője forgatókönyvíró. A történet filmszerűen pereg előttünk, minden képet, jelenetet tisztán látunk. Az író egyedi humora pedig segít, hogy a nehéz téma ellenére se telepedjen ránk a történet, és már az elejétől biztosan tudjuk, hogy Konrád Eszter képes lesz rá, hogy kilépjen az áldozatszerepből.

A Vácz Irénnek vége! olyan könyv, amit a gyerekeknek és a szülőknek is el kell olvasni. Fontos kérdéseket vet fel, amiről muszáj beszélnünk. Ha együtt olvassuk a regényt, rengeteg olyan esetet hozhat felszínre, ami sebet ejtett a gyerekeinken, sőt, akár a mi iskoláskori sérüléseink is előkerülhetnek, melyekről azt hittük, már rég behegedtek. A nyári szünet tökéletes lehetőséget adhat arra, hogy ezeket a traumákat feldolgozzuk, gyógyírt találjunk rá, és akár a mi, belső szellemünkre is rátaláljunk. 

Fotó: Pagony Kiadó

Olvass tovább!